Til hovedinnhold

– Target-hackerne kan ta årevis å finne

Etterforskerne av gigantinnbruddet tror ikke på snarlig oppklaring.

Lynn Watson / Shutterstock.com

Det enorme datainnbruddet hos den amerikanske butikkkjeden Target rett før jul i fjor førte til at tyvene fikk med seg kredittkortinformasjon fra vanvittige 40 millioner kunder, hvorav 2000 ble bekreftet å være norske.

Tyveriet var så alvorlig at til og med andre hackere hadde en høne å plukke med tyvene, og gikk til det steg å ta ned undergrunnsforumet hvor kredittkortinformasjonen ble lagt ut for salg.

Vil ta årevis å fakke

Siden den gang har det vært relativt stille om den alvorlige saken, men nå kan nyhetsbyrået AP komme med en aldri så liten oppdatering, om enn ikke akkurat av oppløftende art.

Byrået slo nemlig nylig av en prat med representanter for Secret Service, byrået som etterforsker saken, som kunne fortelle at det trolig vil ta flere år å identifisere de mistenkte.

Ifølge byrået kommer dette blant annet av at tyverier av dette omfanget som regel utføres av særdeles spesialiserte grupper av datakriminelle, som i tillegg ofte er løst organiserte og kun kjenner hverandre gjennom kallenavn og rykte.

Blir vanskelige å arrestere

Disse gruppene investerer gjerne store pengesummer i hackevirksomheten sin, for eksempel i egne server-clustere som de bruker til å leie ut plass til andre datakriminelle, noe som gjør det svært vanskelig å spore opp de mistenkte.

I tillegg til de tekniske utfordringene er det dessuten store problemer knyttet til det å faktisk få arrestert forbryterne. Ifølge Secret Service er den store majoriteten av datakriminelle på toppnivået fra land som Russland og Øst-Europa, som ikke har utleveringsavtaler og som dermed gjør det vanskelig for amerikanske myndigheter å få tak i dem.

Etterforskerne fortalte imidlertid til AP at de legger mye stolthet i å utvise stor tålmodighet. I noen tilfeller har ventet i opptil ti år på anledningen til å pågripe de mistenkte, noe de gjerne også gjør i dette tilfellet. Om det vil ta så lang tid å ta Target-hackerne gjenstår å se.

Heartbleed-sårbarheten har gjort det lettere for hackere: Den første Heartbleed-hackeren er nå arrestert »

(Kilde: AP)

annonse