Til hovedinnhold

2000 norske bankkort i hackernes hender

DNB bekrefter at nordmenn er berørt av det enorme datainnbruddet i USA.

Lynn Watson / Shutterstock.com

Hvis du var i USA i tidsrommet mellom 27. november og 15. desember i år, og tilfeldigvis handlet med kort i et Target-kjøpesenter, burde du ta en telefon til kortselskapet ditt rimelig kvikt.

Kjeden forteller nemlig nå at ukjente hackere har fått tilgang til informasjon om både debet- og kredittkort fra hele 40 millioner av deres kunder. Informasjonen det dreier seg om er navnet på kortholderen, kortets utløpsdato, hele kortnummeret og CCV-koden.

Også fare for ID-tyveri

Trude Talberg-Furlund, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet.Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Detaljene som er stjålet inkluderer altså alt man trenger for å handle med kredittkort mange steder på nettet, og særlig når det gjelder utenlandske nettsider og butikker som ikke støtter sikkerhetsløsninger som 3DSecure, hvor du trenger BankID-koden din.

Senior kommunikasjonsrådgiver Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet har derfor en klar og innstendig oppfordring til alle som tror de kan være rammet av innbruddet:

– Først og fremst, hvis det er noen som helst mistanke om at jeg kunne vært rammet, ville jeg ringt banken og sperret kortet mitt, og fått bestilt opp et nytt. Det er den enkleste måten å sikre seg på, sier hun til Hardware.no.

Hvorvidt du er i fare for å bli utsatt for ID-tyveri basert på kortinformasjon er hun imidlertid ikke fullt så sikker på. Ettersom de digitale innbruddstyvene fikk med seg informasjon klart rettet mot kjøp mener Talberg-Furulund at innbruddet fremstår som rent økonomisk bedrageri, men hun påpeker at slik kortinformasjon også kan kombineres med andre typer informasjon man finner på nett, for å sette sammen til en profil om deg.

– Som en generell regel bør man derfor søke opp sitt eget navn på nettet innimellom, for å se hva som finnes. Det er nemlig ikke så mange som tenker over hvor mye informasjon man kan samle med liten innsats, sier hun, og legger til:

– Men hvis du sperrer kortet ditt vil du i alle fall unngå den økonomiske risken i denne saken, og kan du være berørt bør du uansett ta kontakt med banken din. Bankene har nemlig gode rutiner på slikt.

– Vi burde være godt rustet

Espen Brynsrud, kommunikasjonsrådgiver i DNB.Foto: Stig B. Fiksdal

Norges største bank, DNB, bekrefter overfor Hardware.no at deres sikkerhetsmekanismer har blitt satt i sving, som følge av at et stort antall nordmenn kan være berørt av dette datatyveriet.

– Basert på den informasjon vi har nå kan rundt 2000 norske kort være rammet av dette tyveriet. Disse kortene er trukket ut og lagt til spesialovervåkning i sikkerhetssystemene. Hvor mange av disse 2000 kortene som gjelder DNB har vi ikke oversikt over akkurat nå, men uansett er ikke dette veldig mange kort, mener kommunikasjonsrådgiver Espen Brynsrud i DNB.

Brynsrud forteller at DNB har sanntidsovervåkning på kortene de har utstedt, og mener de burde være veldig godt rustet i slike saker.

– Sanntidsovervåkning betyr at vi ser når ditt kort blir brukt, og systemet skjønner at du ikke kan være på julehandel i Oslo og bruke kortet i USA samtidig. Kundene vil høre fra oss dersom det skjer aktivitet på kortene – basert på denne hendelsen, forteller han til Hardware.no.

Target vil etterforske saken

Target forteller at de begynte å etterforske innbruddet så snart de fant ut av det, men at de ikke vet hvem som står bak. Kjeden har inngått et samarbeid med et ledende etterforskningsfirma for å komme til bunns i hva som har skjedd, og hvordan de kan forhindre at noe liknende skjer igjen – i tillegg til selvfølgelig å ha varslet myndighetene.

– Vi anbefaler også at du leser nøye gjennom informasjonen i dette skrivet for å lære om noen skritt du kan ta for å beskytte deg mot potensielt misbruk av kortinformasjonen din. Du bør også være på vakt mot svindel og identitetstyveri ved å følge med på kontoutskriften din, og sjekke kredittvurderinger av deg selv, skriver Target.

Selskapet forsikrer videre kunder som har handlet på Target-butikker i Canada om at deres informasjon er sikker, og at problemet kun omhandler kunder i butikker i USA. Dersom du er bosatt i USA, kan du lese tips rettet spesielt til deg i hele brevet fra Target.

Svindlere bruker mange triks for å rappe pengene dine:
Slik unngår du å bli lurt av telefonsvindlere »

(Kilde: Target)

annonse