Stjålne kredittkort er på billigsalg etter hackingen

Aktiviteten på svartebørsen har steget dramatisk.

Etter at hackere stakk av med all informasjon om 40 millioner kredittkort tilhørende kundene til senterkjeden Target, hvorav rundt 2000 var norske, har nå svartebørsen svulmet opp med tilbud om stjålne kort til en billig penge.

Sikkerhetsselskapet Easy Solutions forteller at de på 11. desember, en uke etter at hackerne tok seg til rette i Targets IT-systemer, merket en enorm oppblomstring av slike tilbud – et sted mellom 10 og 20 ganger så mange som normalt, melder New York Times.

Fra to til 600 kroner per kort

Avisen forteller at det finnes et stort og sofistikert nettverk for salg av stjålne kredittdata, hvor nettsteder ofte tilbyr store pakker med mange stjålne eller forfalskede kortdata. Slik har kjøperne en større sjanse for å få tak i kort som ikke allerede er sperret, før de kopierer ut dataene på nye kort de produserer selv, eller kjøper lett omsettelige gavekort.

Prisene for tyvegodset skal variere fra 25 cent til 45 dollar, altså fra knapt to til godt over 600 kroner, med dagens dollarkurs. De dyreste kortene er naturlig nok kredittkort med svært romslige grenser, men de kriminelle tar seg også godt betalt for firmakort de har snappet opp.

Det er visstnok heller ikke bare lett å få stanset disse forbryterne, ettersom etterforskning vanligvis bare avslører «småfisk», mens de store bakmennene slipper unna. Overfor New York Times beskriver Paul Cocher, Rambus' sjef for kryptografiforskning, dette som en parallell til narkotikaforbrytelsenes verden.

Skylder på magnetstripene

Selv om det neppe er noen trøst for de nordmennene som kan ha blitt rammet, har vi på våre hjemlige en litt mindre risiko for denne typen innbrudd. New York Times forteller nemlig også at en del av forklaringen på hvordan noe slikt som dette kunne skje ligger i magnetstripene som amerikanerne fortsatt sverger til.

Etter at kortsvindel og digitale tyverier av kortinformasjon vokste stødig i Europa over mange år, begynte denne trenden å snu samtidig som chip-baserte kort overtok for magnetstriper. Disse er nemlig langt vanskeligere å kompromittere, og i dag er USA ifølge Kocher i Rambus det eneste markedet hvor magnetstripene fortsetter å dominere.

Likevel er det ingen av sikkerhetsekspertene som avisen har snakket med som tror vi vil se slutten på digitale korttyverier med det første. Ettersom kortdata må overføres fra butikker til banker gjennom en rekke mulige angrepspunkter, vil nemlig hackerne alltid ha en svært god grunn til å fortsette å se etter svakheter: Tilgangen på andre folks penger.

Kan du ha blitt utsatt for hackerangrepet?
Hvis kortet ditt ble hacket er rådene veldig klare »

(Kilde: New York Times, New York Times)

Les også
Derfor er eBay-hackingen så alvorlig
Les også
Target-sjefen går av etter gigantisk hackerangrep
Les også
– Target-hackerne kan ta årevis å finne
Les også
Target-hackerne angrepet av andre hackere
Les også
Nytt hackerangrep setter nettbanken i fare
Les også
Russisk hacker ville selge adgang til BBC-server
Les også
2000 norske bankkort i hackernes hender
Les også
Amerikansk storbank ble hacket
Les også
Dette gjorde noen av de mest beryktede hackerne i verden
annonse