Til hovedinnhold

Russland anklager USA for å ha «kidnappet» hacker

Skal være sønn av russisk toppolitiker.

Vi har sett flere eksempler på at datarelaterte saker kan føre til økte diplomatiske spenninger mellom nasjoner, kanskje først og fremst i form av NSA-skandalen, som har gjort EU meget lite tilfredse med amerikanerne.

Det har også oppstått et lunkent forhold mellom USA og Russland etter at sistnevnte innvilget NSA-varsleren Edward Snowden asyl i landet, noe som gjorde at president Barack Obama avlyste et planlagt møte med Vladimir Putin.

– USA har kidnappet russer

Nå har det dukket opp en ny sak som kan bidra til å ytterligere forverre tonen mellom de to store nasjonene. Som Reuters og Bloomberg nå melder har Russland nemlig anklaget USA for å ha «kidnappet» en russer som amerikanerne mener har stått bak flere alvorlige datainnbrudd i USA.

Den mistenkte hackeren ble pågrepet av amerikanske Secret Service den 5. juli på en flyplass i Maldivene, og deretter fløyet til øya Guam, som er et amerikansk territorium. Ifølge russiske myndigheter har amerikanerne imidlertid ikke informert dem om saken, og beskyldes dermed for å bryte gjeldene avtaler.

– Vi anser dette som det seneste uvennlige fremstøtet fra Washington. Dette er ikke første gangen at USA ignorerer bilaterale avtaler om gjensidig assistanse i kriminelle saker, og gjennomfører det som i praksis er kidnapping av en russisk statsborger, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Skal ha solgt store mengder kredittkortnumre

Den mistenkte hackeren skal ha brutt seg inn i datasystemene til amerikanske butikkkjeder i perioden 2009-2011. Ifølge amerikanske myndigheter har personen i samarbeid med andre stjålet 200 000 kredittkortnumre, hvorav flesteparten er blitt solgt i undergrunnsfora på nettet med en profitt på rundt 2 millioner dollar.

Det som potensielt gjør saken ekstra alvorlig fra et diplomatisk standpunkt er at den mistenkte hackeren ifølge amerikanske etterforskere er sønnen til et av medlemmene av det russiske parlamentet.

Dette skal også ha blitt rapportert av russiske medier, men visstnok benektet på det sterkeste av det aktuelle parlamentsmedlemmet.

Dataangrep skjer også her til lands: Nå er DNB blitt utsatt for massivt DDoS-angrep »

annonse