100 hackere arrestert i storstilt politiaksjon

Infiserte en halv million PC-er med ondsinnet programvare.

Hacking via blant annet spredning av ondsinnet programvare ser ikke ut til å ta noen ende med det første. Nå meldes det fra flere hold om det som trolig er blant de største aksjonene mot hackere hittil.

Som blant andre Reuters og The Verge melder har politiet nå slått til mot et enormt antall hackere som har brukt ondsinnet programvare til å bryte seg inn på så mye som en halv million datamaskiner.

Drev utpressing

Programvaren som de har benyttet seg av har gjort det mulig å ta over kontrollen over andre datamaskiner for å blant annet stjele passord, registrere tastetrykk og få tilgang til personlige og sensitive opplysninger til ofrene.

I en del av tilfellene skal hackerne ha bedrevet utpressing ved å kreve penger fra ofrene for å gi dem tilbake kontrollen over PC-en sin.

Ifølge Eurojust, som er EUs organ for bekjempelse av internasjonal kriminalitet, foregikk politiraidet over to døgn og omfattet hele 359 hjem i 16 land i både Europa og Amerika. Rundt 100 personer ble arrestert, noe som visstnok gjør dette til en av de mest omfattende aksjonene mot datakriminalitet noensinne.

Tjente over to millioner kroner

Programvaren som ble brukt var av typen RAT (remote access tool) og utviklet av en organisasjon som heter BlackShades, som ble drevet av en svensk 24-åring ved navn Alex Yucel. Programvaren ble solgt som et kommersielt produkt fra BlackShades' hjemmeside, som nå er stengt av FBI, for 40 dollar.

Organisasjonen skal ha tjent rundt 350 000 dollar, over to millioner kroner, på virksomheten mellom september 2010 og april i år. Det er imidlertid uvisst hvor store summer brukere av programvaren har tilranet seg i denne perioden.

Programvaren til BlackShades har lovlige bruksområder og ble i utgangspunktet markedsført som et legitimt fjernstyringsprogram ala GoToMyPC, men skal altså ha vært betydelig enklere å misbruke som et hacker-verktøy.

Antivirusprogrammer har begrenset effekt mot slik hacking: Symantec-sjefen mener antivirus ikke har noen fremtid »

Les også
Hackere med massivt nettangrep mot energiselskaper
Les også
Så enkelt kan hackere «kjøpe» seg tilgang til PC-er
Les også
Trues av myndighetene for å lete etter sikkerhetshull på Internett
Les også
Berømt hacker stanset over 300 nettangrep
Les også
– 97 prosent av nettverk blir hacket til tross for solid beskyttelse
Les også
Alvorlig sikkerhetshull i alle versjoner av Internet Explorer
Les også
– Target-hackerne kan ta årevis å finne
Les også
Sprer ondsinnet programvare med falsk video av det forsvunnede flyet
Les også
Bitcoin-børsen MtGox skal ha svindlet brukerne
Les også
Nytt hackerangrep setter nettbanken i fare
annonse