Nyhet

Oppdatert med video: Se den dramatiske SpaceX-krasjlandingen

Tesla-grunnleggeren har sluppet bildene.

I stummende mørke lørdag sist helg forsøkte SpaceX – grunnlagt av samme mann som står bak Tesla, Elon Musk – å gjøre en historisk romrakettlanding. Etter å ha skutt opp Falcon 9-raketten var målet å lande det første rakettrinnet igjen, en bragd ingen har klart før.

Landingsstedet var en dronelekter ute i Atlanterhavet. Oddsene for suksess var ikke gode, og det hele endte med en krasjlanding. Nå har Elon Musk sluppet en serie med bilder som viser selve krasjet, og samtidig hvor nære de faktisk var å klare landingen.

Du kan se alle bildene Musk har delt nederst i denne saken

Oppdatert 23.15: SpaceX har sluppet en Vine-video som viser den spektakulære landingen – den bør du definitivt se. Vi har lagt den inn i bunn av denne artikkelen, sammen med stillbildene.

Få full oversikt:
Dette er må vite om det spektakulære SpaceX prosjektet »

Traff nesten

Lekteren som SpaceX sikter på er på størrelse med en liten fotballbane. Foto: Elon Musk, Twitter

Like etter landingsforsøket twiret Musk at landingen var «Close, but no cigar». I forkant av oppskytningen, spesielt på en pressekonferanse samme dag, hadde SpaceX også gjort det klart at det var null garantier for at landingen faktisk ville gå bra – dette var rett og slett en test.

Landingsforsøket skulle uansett vise seg å være temmelig nære suksess. Tidligere jobbet SpaceX med en margin for landingspunktet på 10 kilometer, mens de denne gangen måtte holde seg innenfor 10 meter for å treffe dronelekteren.

Som bildene under viser var de faktisk temmelig nære. Bildene viser at raketten er i ferd med å lande mot utkanten av lekteren, men den holder en vinkel på 45 grader før den eksploderer. Dronelekteren i seg selv fungerer fortsatt fint, men det er noe utstyr på dekket som må erstattes – som disse bildene viser.

Dette gikk galt

Falcon 9-raketten under oppskytning. På siden kan du se landingsbenene som felles ut når raketten går inn for landing. Foto: SpaceX

Det viste seg at at årsaken til at det hele gikk galt var relativt enkel. Raketten har to små vinger på siden som hjelper den med å holde en rett vinkel ned mot bakken, og disse drives av hydraulisk mekanikk.

Systemet gikk imidlertid tom for hydraulisk væske rett før landing, noe som fikk finnene til å slå hardt over i en standardpossisjon, og dermed tippet raketten. Rarkettmotoren prøvde så å kompensere for dette, noe som så ledet til den kraftige eksplosjonen du ser på bildet øverst i denne artikkelen.

Eller som Musk på sitt vanlige og vittige vis kaller det, en «rapid unscheduled disassembly».

Utenom i de siste sekundene forteller Musk via Twitter at de små vingene fungerte ekstremt bra de fire minuttene de var i bruk, og at de egentlig bare manglet 10 prosent med væske. Grunnen til at de kunne gå tom for væske er fordi raketten bruker et åpent hydraulisk system, som i motsetning til et lukket system tar mindre plass og har lavere vekt.

Neste Falcon 9-oppskytning skal få 50 prosent mer væske, og skal etter den foreløpige planen finne sted allerede i slutten av januar.

Derfor er det SpaceX forsøker å gjøre med Falcon 9 så viktig:
Har potensialet til å endre romfarten »

Her kan du se en video av landingsførsøket. Du bør definitivt slå på lyden.

Les også
Her går SpaceX-raketten i oppløsning
Les også
NASA gir SpaceX etterlengtet sertifisering
Les også
Ny video viser hele SpaceX-krasjlandingen i slow motion
Les også
Se video: SpaceX-raketten hadde nok en mislykket landing
Les også
Oppskyting utsatt – SpaceX gjør et nytt forsøk tirsdag kveld
Les også
Space X avbrøt nedtelling på grunn av vindforhold
Les også
Google gjør gigantisk investering i romfart
Les også
Forsvunnet landingsfartøy endelig funnet på Mars etter 12 år
Les også
SpaceX-raketten traff droneskipet hardt
Les også
– Kunstig intelligens kan bli en fare for mennesket innen fem år
Les også
Tesla-grunnleggeren vil gi hele verden billig Internett med satelitter
annonse