Nyhet

Tesla-grunnleggeren vil gi hele verden billig Internett med satelitter

Elon Musk har store planer på gang.

Internett har blitt en integrert og uunnværlig del av hverdagen vår, i alle fall i den rike delen av verden. Mange områder på kloden har ennå ikke tilgang til godene som Internett tilbyr på grunn av både manglende infrastruktur, undertrykkende regimer og andre faktorer.

Som en løsning på dette har det blitt lansert ulike konsepter som er ment å spre Internett til resten av verdens avkroker. For eksempel planlegger Google å gi flere tilgang til nettet via både ballonger og satelitter, mens Facebook vil ty til store, høytflyvende droner.

Som avisen Wall Street Journal melder har også den ambisiøse entreprenøren bak elbil-selskapet Tesla, Elon Musk, planer om å være med på leken. Musk vil nemlig dekke verden med Internett via satelitter.

Vil bygge satelitt-fabrikk

Ifølge kilder avisen har vært i kontakt med snuser Musk nemlig på å benytte små og billige satelitter til å spre Internett. Musk skal visstnok samarbeide med tidligere Google-ansatt Greg Wyler, mannen bak det nystartede satelittselskapet WorldVu.

Hans selskap WorldVu har skaffet seg et stort radiospektrum fra reguleringsmyndigheter for en konstellasjon på flere hundre satelitter, som altså skal sikre global Internett-tilknytning. Musk og Wyler skal blant annet være i dialog om byggingen av en fabrikk som skal produsere satelittene til dette prosjektet.

Musk og Wyler skal visstnok ha planer om å sende rundt 700 Internett-satelitter i bane rundt Jorden, og hver satelitt skal ha kun ha en vekt på rundt 113 kilogram. Det er omtrent halvparten av hva de minste kommunikasjonesatelittene i drift i dag veier.

Kan få problemer

Elon Musks romtransportselskap SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation), som han grunnla i 2002, vil antakelig få en sentral rolle i samarbeidet, og trolig stå for utskytningen av satelittene.

Som The Wall Street Journal peker på kan samarbeidsprosjektet imidlertid bli en krevende affære. Blant annet kan kostnadene trolig fort bli høyere enn antatt, og det finnes også skarp konkurranse fra andre aktører. Om produksjonen av satelittene tar for lang tid vil WorldVu i tillegg kunne miste radiospekteret sitt.

Tekniske problemer kan også bli en faktor. Greg Wyler har allerede skutt opp et antall Internett-satelitter via hans andre selskap O3b Networks, og disse skal ha slitt med ulike former for teknisk svikt.

Litt lenger ute i rommet skjer det også spennende ting: Her er det første bildet fra overflaten av en komet »

Les også
Nå skal Samsung også levere Internett med satelitter
Les også
Selskap til himmels på helt ny satellittstrategi
Les også
Digert satellitt-nettverk skal gi Internett til hele verden
Les også
Oppdatert med video: Se den dramatiske SpaceX-krasjlandingen
Les også
Dauer alle plantene dine? Da kan denne potta være redningen
Les også
Google-topp ville gitt pengene sine til Elon Musk
Les også
Med denne dingsen kan bilen din «etterligne» en elbil
Les også
– Kunstig intelligens kan bli en fare for mennesket innen fem år
Les også
Nå skal Google utføre stor test av Internett-ballongene sine
Les også
Stor nettilbyder går til drastiske skritt etter Obamas nettnøytralitetstale
Les også
Slik skal Oculus Rift-sjefen gjøre VR til en suksess
annonse