Til hovedinnhold

Space X avbrøt nedtelling på grunn av vindforhold

Oppskyting utsatt for tredje gang på rad.

Oppdatert: På grunn av vanskelige vindforhold ble nattens oppskyting avbrutt. Neste mulige oppskytingsvindu er klokken 00.03 i morgen natt, norsk tid.

Space X- og Tesla-sjef, Elon Musk, twitret tidligere på kvelden om sterke vinder rundt Cape Canaveral.

SpaceX skal nok en gang prøve å få sin Falcon 9-rakett i lufta. Klokken 00.05 natt til onsdag er det duket for takeoff, etter at forsøkene på søndag og natt til tirsdag måtte kanselleres på grunn av problemer med teknologien og været.

Etter å ha fått romraketten opp og plassert nyttelasten – satellitten Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) – i bane, er målet å lande det første rakettrinnet på et droneskip i Atlanterhavet.

Dersom landingen blir en suksess, går selskapet inn i historiebøkene med et veldig viktig gjennombrudd for romfarten. Aldri før har noen prøvd å gjenbruke det første forbrenningstrinnet fremfor å bare dumpe det i havet. Det vil gjøre romfart vesentlig billigere, og for SpaceX en viktig del av visjonen om å kunne kolonisere Mars i relativt nær fremtid.

Les mer om hvordan SpaceX forsøker å lande raketten i denne artikkelen »

Eksploderte forrige gang

Falcon 9-raketten under oppskytning. På siden kan du se landingsbenene som felles ut når raketten går inn for landing. Foto: SpaceX

Men det SpaceX skal prøve på er alt annet enn enkelt, og samtidig smått utrolig. Etter at raketten har kommet seg opp i bane blir det første trinnet koblet av, og setter kursen tilbake mot jorda ved hjelp av et kraftig støt med rakettmotoren.

Dette rakettrinnet er hele 14 etasjer høyt, ikke akkurat veldig bred, og vil fly tilbake inn i atmosfæren med nesten fire ganger lydens hastighet. SpaceX skal altså få kontroll på dette fallet og lande raketten på en oljeplattform-lignende lekter ute til sjøs – pent og pyntelig.

For å kontrollere landingen har raketten både store ben som felles ut når den nærmer seg bakken, og fire små styrefinner som holder den rett i lufta.

Da SpaceX forsøkte å gjøre denne landingen for første gang i januar, gikk det hele galt. Styrefinnene gikk tom for hydraulisk væske og tippet raketten rett før den skulle til å lande. Med rakettmotorene på full spiker smalt den inn i droneskipet og eksploderte – noe du kan se video av nederst i denne saken.

sitat"Denne gangen burde den iallfall eksplodere av en helt annen grunn"

Vi vil likevel driste oss til å kalle landingsforsøket i januar en delvis suksess. Da SpaceX i forkant av det forsøket prøvde å lande raketten hadde de en margin på 10 kilometer. I januar var marginen 10 meter, og videomaterialet fra krasjlandingen viser at de var fryktelig nære å faktisk klare det.

Droneskipet som raketten skal lande på har fått nytt navn siden sist. Foto: SpaceX

I dag skal raketten bære med seg 50 prosent mer av hydraulikkvæsken den gikk tom for forrige gang.

– Denne gangen burde den iallfall eksplodere av en helt annen grunn, skrev SpaceX-grunnlegger Elon Musk i en Twitter-melding for noen uker siden.

For SpaceX vil på ingen måte garantere at landingsforsøket skal gå bra. Før landingsforsøket i januar gjorde Elon Musk det tydelig at han oppriktig ikke hadde peiling på om det ville gå bra eller dårlig. Ingen har tross alt prøvd noe lignende før, og de ukjente faktorene er mange.

Nattens landing vil forøvrig også påføre raketten to ganger mer trykk og fire ganger mer varme når den går inn i atmosfæren igjen, fordi raketten må gå mye lenger ut i verdensrommet.

Se bildene fra den dramatiske krasjlandingen her »

Skal frakte opp satellitt

Dragon-kapselen til SpaceX. Foto: SpaceX

Selv om landingsforsøket er veldig viktig for SpaceX, skyter de ikke opp raketten uten noe annet mål og mening. På toppen av Falcon 9-raketten sitter nemlig satellitten Deep Space Climate Observatory (DSCOVR).

Den skal plasseres i bane, og derfra overvåke solvinder for USAs nasjonale hav- og atmosfæreorgan. Kraftige solvinder kan nemlig slå ut både strømnett, kommunikasjons- og GPS-systemer på jorda, og disse vil NOAA studere nærmere – i tillegg til at satellitten kan varsle 30 – 45 minutter før solvindene treffer jordskorpa, skriver Business Insider.

Se direktesendingen her

Selve oppskytningen skal etter planen finne sted klokken 00.07 norsk tid, og du kan følge direktesendingen under – som burde starte omtrent en time i forveien.

Selve landingsforsøket er ventet å skje innen 15 minutter etter oppskytningen.

Forøvrig: Uansett hvordan det går i dag har SpaceX planlagt ikke mindre enn 17 ekstra oppskytninger i år, så de får flere sjanser.

NASA TV direkte via Ustream

Her kan du se en video av krasjlandingen. Du bør definitivt slå på lyden.

annonse