Til hovedinnhold

NASA gir SpaceX etterlengtet sertifisering

Nå kan Elon Musks Falcon 9-rakett gjøre flere oppdrag.

SpaceX

Elon Musks SpaceX-prosjekt tar et viktig steg videre ved at Falcon 9-raketten nå får en ny, formell sertifisering av NASA. Neste store oppskytning for Musks rakettsystemet blir derfor en forsknings-satellitt i sommer, melder Spaceflightnow.

Sertifiseringen av Falcon 9 startet allerede tilbake i 2012, da SpaceX vant en kontrakt på et delt prosjekt mellom USA og Frankrike, der en satellitt skal skytes opp for å blant annet måle størrelsene på havets bølger.

Skal skytes opp i juli

Samarbeidet har fått navnet prosjekt Jason 3, og skal etter planene skytes opp med SpaceX' Falcon 9-rakett den 22. juli i år fra en militærbase i Vandenberg i staten California.

Falcon 9-raketten skal ta frakte den 505 kilogram tunge farkosten ut i bane rundt jorden, hvor satellittens hovedgeskjeft blir å sende signaler mot jorden for å måle blant annet størrelsen på bølgene til de ulike verdenshavene. Dette skal blant annet hjelpe meteorologer å gi ende mer presis værmelding, samtidig som det holdes kontroll på havnivåene.

Ifølge nettsiden skal Jason 3-prosjektet ha en svimlende prislapp på over 2,6 milliarder norske kroner.

Telenor fikk sin nyeste Thor-satellitt skutt opp forrige måned; les hvordan det gikk her »

Fortsatt bak konkurrentene

Den nye sertifiseringen gjør at Falcon 9-raketten nå havner i en kategori 2-gruppe. For at SpaceX skal få skyte opp de aller mest verdifulle prosjektene til blant annet NASA må de dog et steg til opp på stigen; kategori 3.

Raketter som har denne sertifiseringen kan nemlig ta hånd om oppskytninger av de største prosjektene som finnes. Blant raketter som har denne sertifiseringen finner vi Atlas 5, Delta 2 og Pegasus XL.

SpaceX skal gi billigere oppskytninger

En av Elon Musks store kjepphester er å få ned kostnadene på oppskytninger til verdensrommet. Derfor har hans SpaceX-program som mål å kunne skyte opp last med en rakett, som igjen skal kunne lande tilbake på jorden etter oppskytning.

Ved å få til dette kan man altså bruke den samme raketten til flere oppskytninger, dog har det enn så lenge vært vanskelig å få raketten til å lande uskadd. I midten av april gjorde SpaceX sitt hittil siste forsøk, som nok en gang ende med at raketten deiset i plattformen den skulle lande på.

Visste du at Musk også står bak elbilen Tesla?
Se video av vårt møte med den nye S-modellen »

(Kilde: Spaceflightnow)

annonse