Til hovedinnhold

Se video: SpaceX-raketten hadde nok en mislykket landing

Men denne gangen gjorde selskapet i det minste store fremskritt.

SpaceX

Elon Musks romfartsselskap SpaceX har allerede revolusjonert romfarten ved å være det første private selskapet som har klart å levere forsyninger til romstasjonen ISS og returnere fartøyet til Jorden. Selskapet jobber nå med å skrive historie igjen ved å resirkulere raketter som er blitt brukt til utskytning – et viktig ledd i å gjøre romreiser rimeligere.

SpaceX har tidligere forsøkt å lande det første forbrenningstrinnet til sin Falcon 9-rakett på en dronelekter, men den krevende oppgaven har hittil ikke gått så bra, og endte sist med en dramatisk krasjlanding. Nylig meldte vi at SpaceX skulle prøve seg på den historiske landingen igjen, og nå er forsøket blitt utført - nok en gang uten hell.

Riktig fart, men tippet sidelengs

Elon Musk skrev på Twitter at selve oppskytningen var vellykket og at Falcon-raketten hadde landet på dronelekteren, men dessverre ikke intakt. I en senere Twitter-melding, som også inneholdt et par stillbilder, supplerte Musk med at landingen i utgangspunktet hadde gått bra, men at raketten hadde for stor sidelengs bevegelse til at den klarte å opprettholde balansen.

Nærbilde av Falcon 9-raketten under landingsforsøket. Foto: SpaceX

Enda litt senere dukket det opp en video på nettstedet Vine, som viser landingsforsøket. Videoklippet ser langt på vei ut til å bekrefte opplysningene fra Musk, nemlig at raketten ikke klarer å oppnå tilstrekkelig stabilitet før selve landingen.

Videoen viser ikke hva som skjedde helt på slutten av landingsforsøket, men ifølge Musk har raketten tippet etter at den landet på lekteren, og dermed blitt ødelagt. Det er ennå uvisst om raketten er helt ødelagt, eller om det eventuelt er mulig å reparere den.

Dette betyr uansett at SpaceX har gjort et stort fremskritt med dette forsøket , da selve nedstigningsfarten ser ut til å ha vært riktig, i motsetning til det forrige forsøket hvor raketten hadde altfor høy fart.

Full video om noen dager

Ifølge Elon Musk vil en vanlig video av landingen bli sluppet etter at lekteren har returnert til land om noen dager. Da vil vi antakelig få større innblikk i akkurat hva som gikk galt under det nye landingsforsøket. I mellomtiden er det nok en fordel å følge med på Musks Twitter-konto for oppdateringer.

Som SpaceX skriver på sin hjemmeside var formålet med oppskytningen, som altså ellers var vellykket, å levere nye forsyninger til romstasjonen ISS. Forsyningene ble fraktet i selskapets eget romfartøy Dragon, som denne gangen var lastet med cirka to tonn forsyninger. Dette er SpaceX' sjette forsyningsoppdrag til ISS.

Det neste forsøket på å lande og berge Falcon 9-raketten vil ifølge SpaceX skje i forbindelse med CRS-7-oppdraget, som etter planen skal finne sted i juni i år, altså om ikke lenge. Da er det godt mulig at selskapet omsider klarer den krevende og historiske landingen. Vine-videoen av landingen ser du under.

Det endelige målet til SpaceX er å gjøre det mulig å bosette seg på andre planeter: Det er selskapet imidlertid ikke alene om »

annonse