Nyhet

– Kunstig intelligens kan bli en fare for mennesket innen fem år

Tesla-grunnleggeren Elon Musk tror utviklingen snart kan føre til Terminator-tilstander.

Kunstig intelligens er et felt det stadig gjøres fremskritt på, og mange anser teknologien for å ha enormt potensiale på en rekke områder. En av dem er Microsofts tidligere toppsjef Steve Ballmer, som nylig uttalte at kunstig intelligens vil representere en helt ny æra innen informasjons- og datavitenskap.

Begeistringen for teknologien er tilsynelatende så stor at bekymringen for de nifse visjonene vi har sett i diverse dystopiske science fiction-filmer er mer eller mindre fraværende. Imidlertid finnes det kritikere, og en av dem er Elon Musk, den høyprofilerte grunnleggeren av blant annet elbil-selskapet Tesla og romtransportselskapet SpaceX.

– Noe farlig kan snart skje

Som nettstedet Mashable rapporterer kom Musk nylig med en temmelig kritisk uttalelse om kunstig intelligens i en kommentar til en artikkel kalt «The Myth of AI», publisert på Edge.org. Musks kommentar ble slettet kort tid etter at den ble lagt ut, men Reddit rakk å snappe den opp før den tid.

– Tempoet i utviklingen av kunstig intelligens er utrolig høyt. [...] Risikoen er høy for at noe svært farlig kan skje innen fem år, eller ti år på det meste. Her roper jeg ikke bare ulv om noe jeg ikke forstår. Jeg er ikke alene om å tenke at vi bør være bekymret, skrev Musk i kommentaren.

Den kjente entreprenøren peker på at IT-selskapene som er involvert i utviklingen av kunstig intelligens forsøker å begrense risikoen, men han tviler på at de vil lykkes med dette.

Mener teknologien kan «slippe ut» i Internett

– De innser faren, men tror at de kan forme og kontrollere de digitale superintelligensene og forhindre de farlige av disse i å unnslippe inn i Internett, skrev han videre. Tilsynelatende forestiller Musk seg altså et scenario som minner om det intelligente Skynet-nettverket vi husker fra Terminator-filmene.

I kommentaren sin nevnte Musk selskapet DeepMind, et britisk selskap som ble kjøpt opp av Google i januar i år, og som utvikler avanserte læringsalgoritmer basert på blant annet nevrovitenskap.

Om Googles prosjekt vil utvikle seg til Skynet i nærmeste fremtid er nok heller tvilsomt, men Musk er ikke alene om å komme med skumle spådommer om kunstig intelligens. I juni i år meldte vi for eksempel om Google-futuristen Ray Kurzweil, som mener at datamaskiner en dag vil bli selvbevisste.

Kvanteteknologien kan også få store konsekvenser for kunstig intelligens: Forskere mener dne kan gi oss svært smarte roboter »

Les også
Elon Musk: – Kunstig intelligens vil føre til tredje verdenskrig
Les også
Nå skal Elon Musk koble menneskehjernen til kunstig intelligens
Les også
Space X avbrøt nedtelling på grunn av vindforhold
Les også
Snart skal verdens kraftigste kvantemaskin legges ut for salg
Les også
Bill Gates: – Jeg er bekymret for kunstig intelligens
Les også
Oppdatert med video: Se den dramatiske SpaceX-krasjlandingen
Les også
Anerkjente forskere slår seg sammen: Vil unngå farene med kunstig intelligens
Les også
Google-topp ville gitt pengene sine til Elon Musk
Les også
– Tenkende maskiner er en trussel mot vår eksistens
Les også
Med denne dingsen kan bilen din «etterligne» en elbil
Les også
Tesla-grunnleggeren vil gi hele verden billig Internett med satelitter
Les også
Ballmer: – Det er kunstig intelligens som er fremtiden
Les også
IBM er i ferd med å gjøre noe smart
Les også
Dette er ikke et menneske
Les også
Verdens beste sjakkspiller er et dataprogram
annonse