Til hovedinnhold

Dette er en sammenleggbar bil

Elbilenes svar på Transformers?

I fremtiden vil byene sannsynligvis bli mer og mer befolket, og det vil bli trangere om plassen. En mulig løsning på potensielle trafikkproblemer er å kjøre i små elektriske biler – som kan "brettes sammen" når de parkeres.

Spania ønsker å produsere en elektrisk bil ved navn Hiriko, som er baskisk for "urban bil". Hiriko er allerede like liten som den tyske Smart-bilen, men tar ett steg videre – bilen kan nemlig brettes sammen for å ta opp mindre plass når den står parkert.

Tre-i-én

Hiriko stammer opprinnelig fra forskning ved MIT Media Lab, og er spesielt designet for å ta opp kampen mot stadig dårligere plass i urbane områder – hvor spesielt parkering er en utfordring.

Bilen har en lengde på 2,5 meter og kan trykkes sammen til en lengde på bare 1,5 meter, noe som innebærer at tre Hirikoer får plass på en vanlig parkeringsplass for én bil.

Smarte løsninger

Den lille størrelsen er mulig takket være smarte løsninger på elektrisk motor, styring og bremser på hjulene. Alle systemene i bilen blir styrt digitalt via et drive-by-wire-system, og litium-ionebatteriene som gir bilen strøm er plassert i gulvet.

Det er anslått at Hiriko vil få en prislapp på 16 350 dollar, noe som tilsvarer over 95 000 kroner.

Denne animasjonen viser hvordan bilen legges sammen:

(Kilde: Übergizmo)

annonse