Til hovedinnhold

Maske skal få brannskadde ansikter til å gro tilbake

Banebrytende teknologi er bare noen få år unna.

Å brenne seg er slettes ikke morsomt – og spesielt ikke hvis skadeomfanget når andre- og tredjegradsforbrenning.

Nå har amerikanske forskere funnet på en løsning som retter seg mot de som har brannskader i ansiktet. En biomaske er det som skal til for å lege et brent ansikt, og teknologien kan bli tilgjengelig om bare fem år.

Krigsofre

Brukere må bære masken i flere måneder, og skal på denne tiden få ansiktsvev til å gro på ny. Masken er nemlig utstyrt med en lang rekke sensorer, utløsere og andre mekanismer som ved hjelp av stamceller skal hjelpe ansiktet med å erstatte ødelagt vev.

Prosjektet er et samarbeid mellom UT Arlington, Northwestern University, Brooke Army Medical Center og Army Institute of Surgical Research. Militæret er involvert ettersom 85 prosent av alle krigsskader går ut over armer, bein eller ansikt.

Spray-på-hud

Pentagon har i det siste gjort store fremskritt innen såkalt regenerativ medisin for å behandle skader og erstatte ødelagt hud med for eksempel "spray-på-hud" skapt av griseceller. Til og med beinbrudd kan bli behandlet med liknende metoder.

Biomasken er seneste skritt i utviklingen og kan være et stort gjennombrudd innen medisinsk behandling. Masken skal etter planen bli lansert i 2017.

(Kilder: UTArlington Magazine, Wired)

annonse