Nyhet

Street View inntar en av verdens mest avanserte maskiner

Nå kan du «vandre» rundt i CERN-anlegget.

Googles artige Street View-tjeneste erobrer stadig nye territorier, og har til nå beveget seg ut i jungelen, besteget verdens høyeste fjelltopper og inntatt det våte element, for å nevne noe.

Nå har Street View også sneket seg inn i et anlegg som burde ha stor interesse for de teknologisk og vitenskapelig interesserte, nemlig CERN-komplekset i Sveits. Det melder Google på bloggen sin.

Du kan nå gå gjennom den 27 kilometer lange LHC-tunnelen.Foto: Cern

Storslått anlegg

CERN er nok mest kjent for å drive verdens største såkalte partikkelaksellerator, «Large Hadron Collider», som vi skrev om i august. Denne ble konstruert for å løse noen av de mest kompliserte problemene innen kvantefysikk, og er bygd i en 27 kilometer lang tunnel 175 meter under bakken.

Nå kan du altså vandre gjennom denne tunnelen i Street View, samt kikke på detaljerte bilder av andre deler av det svært imponerende anlegget, inkludert den 7000 tonn tunge Atlas-sensoren. Street View-bildene kan du se under.

Google-gruppen som hadde ansvaret for fotograferingen ble sluppet inn hos CERN allerede i 2011 og tok bilder over en periode på to uker, som først nå er ferdig satt sammen.

En av oppgavene til Large Hadron Collider var å finne den såkalte Higgs-partikkelen, som var den manglende puslebiten i den kvantefysiske teorien kjent som «standardmodellen», som beskriver universets elementære partikler og krefter. Maskinen regnes som det mest avanserte vitenskapelige verktøyet noensinne konstruert.

Den kolliderer subatomiske partikler i nær lysets hastighet »

Views: CERN - Compact Muon Solenoid (CMS) by Google Maps

(Kilde: Google)

Les også
Nå skal en av verdens mest avanserte maskiner starte opp igjen
Les også
Nå kan du reise tilbake i tid med Googles karttjeneste
Les også
Nå vil Google lære deg kvantefysikk – med Minecraft
Les også
Her skjer verdens største fysikkeksperiment
Les også
Dette er en av menneskets mest imponerende maskiner
Les også
Google utvikler egen spillkonsoll
Les også
Nå skal Google fly ballonger
Les også
Se Mount Everest med Street View
Les også
Google turer videre
Les også
Dette er innsiden av Googles servermekka
annonse