Til hovedinnhold

Street View inntar en av verdens mest avanserte maskiner

Nå kan du «vandre» rundt i CERN-anlegget.

Cern

Googles artige Street View-tjeneste erobrer stadig nye territorier, og har til nå beveget seg ut i jungelen, besteget verdens høyeste fjelltopper og inntatt det våte element, for å nevne noe.

Nå har Street View også sneket seg inn i et anlegg som burde ha stor interesse for de teknologisk og vitenskapelig interesserte, nemlig CERN-komplekset i Sveits. Det melder Google på bloggen sin.

Du kan nå gå gjennom den 27 kilometer lange LHC-tunnelen.Foto: Cern

Storslått anlegg

CERN er nok mest kjent for å drive verdens største såkalte partikkelaksellerator, «Large Hadron Collider», som vi skrev om i august. Denne ble konstruert for å løse noen av de mest kompliserte problemene innen kvantefysikk, og er bygd i en 27 kilometer lang tunnel 175 meter under bakken.

Nå kan du altså vandre gjennom denne tunnelen i Street View, samt kikke på detaljerte bilder av andre deler av det svært imponerende anlegget, inkludert den 7000 tonn tunge Atlas-sensoren. Street View-bildene kan du se under.

Google-gruppen som hadde ansvaret for fotograferingen ble sluppet inn hos CERN allerede i 2011 og tok bilder over en periode på to uker, som først nå er ferdig satt sammen.

En av oppgavene til Large Hadron Collider var å finne den såkalte Higgs-partikkelen, som var den manglende puslebiten i den kvantefysiske teorien kjent som «standardmodellen», som beskriver universets elementære partikler og krefter. Maskinen regnes som det mest avanserte vitenskapelige verktøyet noensinne konstruert.

Den kolliderer subatomiske partikler i nær lysets hastighet »

Views: CERN - Compact Muon Solenoid (CMS) by Google Maps

(Kilde: Google)

annonse