Tek.no

Nyhet

Sverige totalforbyr fotografering med droner

Nabolandet i øst går drastisk til verks mot de populære produktene.

COLOURBOX7241248, DJI
24 Okt 2016 09:40

Kameradroner er nyttige redskaper, men på grunn av potensialet for ugjerninger er de heller ikke ukontroversielle. Nå har vårt naboland i øst gått til et drastisk skritt. Den svenske avisen Aftonbladet kan nemlig melder at landet totalforbyr fotografering med droner.

Forbudet kommer som et resultat av en dom fra Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), som er den høyeste rettsinstansen for forvaltningsrettslige saker.

Viser til faren for personovervåkning

Det er Datainspektionen, svenskenes svar på Datatilsynet, som har vært pådriveren for rettsprosessen som ligger til grunn for den nye dommen. Datainspektionen har fokusert på at kameradroner kan brukes til personovervåkning.

Kameraet som er festet til en drone er å regne som overvåkningskamera, mener den svenske retten som står bak dommen.
Kristoffer Møllevik

I selve dommen fra HFD heter det at kameraer montert på droner skal betraktes som overvåkningskameraer med tanke på at kameraet kan rettes mot plasser der allmennheten har tilgang. Derfor må dronekameraet ifølge HFD underlegges kameraovervåkningsloven, som igjen innebærer at det vil kreves spesialtillatelse for å ta bilder med droner.

Møter hard kritikk

I praksis vil dette altså medføre at kameradroner i utgangspunktet er forbudt å benytte, og ikke overraskende har dommen vekket sterke reaksjoner.

Gustav Gerdes, leder i branjeorganisasjonen UAS Sweden, sa til Aftonbladet at han mener den nye dommen vil drepe en hel bransje og at han ikke i sin villeste fantasi kunne forestille seg at dette skulle bli utfallet av saken. Gerdes mener også at forbudet blir vanskelig å håndheve, og at politiet trolig kommer til å ignorere de som måtte blåse i den nye reglene.

Datainspektionen skal på sin side ikke ha kommet med noen offisielle kommentarer om saken.

Planer om å kjøpe ny drone? DJI Phantom 4 får de andre modellene til å se ut som prototyper »

Les også
Nå oppgraderer DJI de to viktigste dronene sine
Les også
Denne dronen kan du bygge og programmere selv
Les også
Dette kameraet kan følge enkeltobjekter på egen hånd under alle slags omstendigheter
Les også
DJI Phantom 4: Nå begynner det å ligne på noe
Les også
Nederlandsk politi har trent opp 100 ørner til å angripe droner
Les også
3DR Solo: Dette er den beste dronen vi noen gang har fløyet
annonse

Les også