Test3DR Solo

Dette er den beste dronen vi noen gang har fløyet

DJIs heteste utfordrer er her – men det koster å være kar!

Innledning – hva er 3DR Solo?

Det er ikke mange år siden droner var en fjern ting for de fleste av oss, men i dag er de stadig mer i søkelyset. Både politiet, filmindustrien, entusiaster, eiendomsmeglere og – ikke minst – den jevne nordmann har begynt å ta i bruk de flygende dingsene.

Den klare markedslederen innen forbrukerdroner er i dag kinesiske DJI med deres toppmodell Phantom 4, men de er i ferd med å få hard konkurranse fra en rekke konkurrenter.

Fremst blant disse står kanskje amerikanske 3DR, som så langt har kun én drone i sitt utvalg: Solo. Mer trenger de heller ikke, for Solo er fullstendig modulær. Det betyr at både tredjepartsprodusenter og Solo selv produserer alternative deler, og at du skal kunne bytte ut delene etter eget ønske.

Skjønt, utviklingen har ennå ikke kommet dit at det er så fryktelig mye å velge i. Men enda viktigere enn å kunne bytte ut deler er tanken om at dronen er en langtidsinvestering. Den dagen 3DR lanserer en Solo 2.0 vil det nemlig ikke være slik at du trenger å kjøpe en helt ny drone – du oppgraderer enkelt og greit den du har med de delene du trenger. Og programvaren? Jo, den får du gratis og enkelt «over the air».

Selve filosofien rundt det hele skal vi komme tilbake til senere. Aller først skal vi ta en grundig titt på selve dronen, som vi har vært så heldige å få låne et par ukers tid fra 3DR.

Design – særskilt utforming og masse ekstrautstyr

Solo har et pent og stilig design, som ser litt mer «business» ut enn mange konkurrenter.

Undertegnede har allerede fått en sniktitt på Solo, og kunne allerede da konstatere at det var en solid bygget sak vi hadde fått i hende. Det står sterkt i kontrast til to tidligere samletester vi har gjennomført, der et par av dronene hadde så laber byggekvalitet at de knakk for et godt ord.

I så henseende er Solo et mye mer tillitsvekkende produkt – noe vi egentlig også forventer i denne prisklassen. Kvalitetsinntrykket starter godt allerede ved innpakningen. Eksemplaret vi fikk i hende kom nemlig levert med en god del ekstrautstyr, hvorav den dedikerte ryggsekken nok er det mest interessante.

Du kan få Solo med nokså mye ekstrautstyr, og 3DR sparte ikke på kruttet i vår testpakke. Alt i alt beløper herligheten på bordet seg i skrivende stund til nesten 22 000 kroner.

Ryggsekken har et robust ytre i syntetisk stoff og gummierte overflater, med et skjelett av hardpakket, svart isopor på innsiden. På utsiden finner vi også to håndtak, knotter for å legge fre seg sekken og – selvfølgelig – reimer til å bære beholderen som, ja, en ryggsekk.

Isoporen rommer dronen selv, kontrolleren, ladere og gimbal-en, og har også en rekke hendige rom til ekstra batterier, propeller og annet ekstrautstyr.

Ryggsekken er svært praktisk, og skulle vi hatt Solo til privat bruk hadde den vært et must. Det er riktig nok ikke en hard case, men den har masse praktisk rom og holdere for ekstra batterier.

Med unntak av de tre første koster alt det andre ekstra kronasjer, og så må du selvfølgelig ha et kamera i tillegg (noe vi kommer tilbake til). Dette blir fort dyrt, så hovedmålet med testen blir å se hvor mye penger du faktisk må legge ned i moroa – og om det er verdt det.

 • OBS: Se også nederst på denne siden for flere bilder av designet!

Design som skiller seg fra mengden

Solo har et særpreget, men elegant design.

Men tilbake til selve Solo. Dronen skiller seg på flere måter ut fra mengden, med et avlangt design. Propellene er selvfølgelig plassert i et kvadrat, men springer ut fra en kropp som er langt fra kvadratisk.

Designet preges også av rette flater som brytes elegant mot bølgende linjer ut mot armene, og sammen med en veksling mellom matte og blanke overflater skaper det et helhetlig og harmonisk design.

Det står også i sterk kontrast til markedsleder DJIs designfilosofi, som er langt rundere, blankere og – i undertegnedes øyne – mindre tiltalende. 3DR har også valgt å gi Solo fire solide og stabile bein, og ikke to «håndtak» som på DJis Phantom-serie.

Kanskje viktigere er det at batteriet er plassert på toppen av dronen – et svært bevisst designvalg, ifølge 3DR. De aller fleste andre produsenter har nemlig batterier som skyves inn i en luke midt i dronen, men det samsvarer dårlig med Solos modulære designfilosofi som tilsier at du skal kunne oppgradere de fysiske bitene av dronen.

Ved å ha batteriet øverst kan tredjepartsprodusenter dermed med enkelhet konstruere nye rammer, nye deler og ekstrautstyr som kan monteres på undersiden av dronen. Her finner vi nemlig fester og tilkoblingsmuligheter for det som etterhvert måtte komme av tredjepartsdeler, samt gimbal-er og dertil kameraer.

Designdetaljer fra Solo. I bildet nederst til høyre er gimbal-beskytteren fortsatt montert.

Byggekvaliteten er som nevnt tillitsvekkende, noe spesielt vekten understreker. Med batteri montert er det en nokså tung sak, men det oser samtidig kvalitet. Ingenting knirker eller gir etter, og vi forestiller oss at dronen skal tåle relativt mye bank før den tar kvelden.

Førsteinntrykket er altså at Solo er et både svært solid, tiltalende og ikke minst gjennomført produkt – både konstruksjons- og idémessig. At produsenter spiller på lag med forbrukerne er alltid gledelig, og 3DR legger alt til rette for at du både skal kunne vedlikeholde og oppgradere dronen etter eget forgodtbefinnende.

Slikt er et klart pluss i vår bok, ettersom droner nærmest uunngåelig vil måtte tåle både krasjlandinger, trær som bare «plutselig var der», overraskende regnskyll og – ikke minst – generell slitasje.

Da er det betryggende å vite at det lar seg fikse relativt billig og enkelt på stuebordet hjemme, og at du – i verste fall – ikke må vente i ukesvis på at dronen skal sendes fram og tilbake til en reparasjonssentral hundrevis av kilometer unna.

Hva trenger du av utstyr for å komme i gang?

En GoPro er en høyst nødvendig bit av Solo-opplevelsen.
Også en smartenhet kreves, og da helst av typen iOS.

Men så var det dette med å komme i gang da. For å fly Solo er det en rekke forutsetninger som skal være på plass, og av disse er det kun én som kommer som en standard del av pakken: kontrolleren. For å få noe særlig glede ut av dronen trenger du også som minimum et kompatibelt kamera, en gimbal (feste for kameraet) og en smarttelefon (eller et nettbrett).

På kamerasiden er ikke utvalget direkte enormt. Du må benytte et actionkamera, og da helst en GoPro av nyere slag. Mer spesifikt en Hero 4 Black/Silver eller en Hero 3+ Black.

Alternativt er det også støtte for det kuriøse ha-på-kameraet Sony QX1, som Sony har spesialtilpasset for Solo og for anledningen døpt om til Sony R10C. Med dette APS-C-kameraet kan du bruke optikk med Sonys E- og A-fatning, zoome og i det hele tatt få langt bedre kontroll over bildene dine enn ellers.

Klart enklest (og billigst) er det imidlertid å bruke en GoPro. Vi har vanligvis en del GoPro-er liggende på kontoret, men nå om sommeren var flere forsvunnet på ferie med journalister. Alternativet vi måtte bruke i testen var derfor en GoPro Hero 3+ Silver, som ikke i utgangspunktet har full støtte fra 3DR. Storebror Hero 3+ Black har imidlertid støtte, så vi satset alle kortene våre på at problemene ikke ville bli alt for store. Denne selvforskyldte utfordringen kan du lese mer om på neste side.

Kontrolleren som følger med er god, men skjermen kunne vært litt mindre glossy.

Nuvel. I tillegg til et kamera trenger du også en gimbal, og denne kjøper du fortrinnsvis fra 3DR selv. Gimbal-en er kameraets feste til dronen, og fungerer som stabilisator i alle retninger. Du kan også rotere kameraet trinnløst 90 grader opp og ned mens du flyr. Men kanskje aller viktigst, så er gimbal-en kameraets livsnerve og kommunikasjonskanal mot både kontroller, drone og skjerm.

Det siste bringer oss over på smarttelefonen, som via en app er et helt nødvendig verktøy for å utnytte Solos funksjonalitet. Du bør ha en relativt ny telefon, og fortrinnsvis fra eple-leiren.

Android-telefoner fungerer også, men da får du ikke full funksjonalitet ut av appen. Nettbrett fungerer så klart også, men begrenses til iPad Mini-størrelse takket være den medfølgende holderen. Kanskje like greit, siden større brett fort blir tunge å holde over lengre tid.

Har du alt dette på plass er du på god vei til å kunne fly doningen – noe vi går mer gjennom på neste side.

3DR Solo
8
Meget bra
Anbefalt

3DR Solo

Fordeler

 • Krysse av
  Lett og fin å styre
 • Krysse av
  Mengder av funksjonalitet
 • Krysse av
  «Smart shots» er en god ting
 • Krysse av
  Modulær og lett å oppgradere/reparere
 • Krysse av
  Superfin og intuitiv app
 • Krysse av
  Innebygde opplæringsvideoer
 • Krysse av
  Mengder av hjelpemidler og sikkerhetsnett
 • Krysse av
  Dedikerte nødknapper

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ganske dyr
 • Bytt
  Krever en relativt ny GoPro
 • Bytt
  Tredjepartsutstyr og oppgraderinger er så langt fraværende
 • Bytt
  Fungerer kun optimalt med en iOS-enhet
 • Bytt
  Glossy skjerm på kontrolleren