Til hovedinnhold

Nå skal Tyskland teste selvkjørende biler på motorveien

En av de store Autobahn-strekningene får et eget felt for selvkjørende biler.

Daimler AG

Fra å være et ganske futuristisk konsept er selvkjørende biler nå på god vei til å bli en full realitet, godt hjulpet av blant andre Google, som jobber hardt med å gjøre de autonome bilene avanserte nok for ekte byomgivelser. Den europeiske bilgiganten Tyskland har også begynt å snuse på teknologien i form av blant annet en selvkjørende trailer utviklet av det tyske bilselskapet Daimler AG.

Som nettstedet Slashgear nå melder har Tyskland tenkt å trappe opp satsingen på selvkjørende biler betraktelig. Det skal de gjøre ved å dedikere et eget felt på en motorveistrekning til testing av slike biler. Opplysningene stammer fra den tyske transportministeren Alexander Dobrindt, som nylig ble intervjuet av avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Digital motorvei»

Ifølge Dobrindt er det den såkalte A9 Autobahn-strekningen som nå skal få et eget felt for selvkjørende biler. Denne motorveien strekker seg fra hovedstaden Berlin til München i det sørlige Tyskland. Det er imidlertid kun den delen av motorveien som befinner seg i den sørlige delstaten Bayern som skal brukes som teststrekning.

Kanskje blir Mercedes' selvkjørende konseptmodell F-015 blant bilene som skal testes på strekningen. Foto: Mercedes-Benz

Tyskerne har døpt det det nye prosjektet «Digital Highway» og har mye større planer for veien enn å bare benytte den til prøvekjøring. Det skal nemlig være snakk om en slags «høyteknologisk» vei som blant annet skal legge til rette for kommunikasjon mellom bilene og veien, i tillegg til kommunikasjon mellom bilene.

De rent tekniske detaljene er ennå noe uklare, men ifølge Dobrindt vil strekningen i første omgang bygges for biler med kjøreassistanse-teknologi, før man deretter skal ta steget helt ut og legge til rette for fullstendig selvkjørende biler. Prosjektet skal starte allerede i år.

Vil bli verdensledende på selvkjørende biler

Planen ser ut til å være et ledd i en storstilt satsing på utvikling av egne, selvkjørende biler. Tyskland, som allerede har en stor bilindustri, har nemlig ingen planer om å la Google etablere seg som den store markedslederen på dette feltet.

– Den tyske bilindustrien skal bli verdensledende innen digitale biler. De tyske produsentene vil ikke være avhengige av selskaper som Google, sa transportministeren til Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ifølge Dobrindt samarbeider bilprodusenter i landet med forskningsorganisasjonen Fraunhofer-Gesellschaft om utvikling av egne plattformer for nettverk og kommunikasjon.

Akkurat hvor lenge det er til tyske produsenter har selvkjørende biler klare for markedet er ennå uvisst. Tyskerne ligger imidlertid langt fremme på dette området. Som Cnet meldte i forbindelse med CES-messen tidligere denne måneden har for eksempel Mercedes-Benz vist frem en futuristisk, selvkjørende konseptbil, og som blant andre BBC meldte under fjorårets messe har også BMW avduket en selvkjørende bil som kan sladde på egen hånd.

De selvkjørende bilene kan komme raskere enn du tror: Revolusjonen er nært forestående (Ekstra) »

annonse