BMW, Audi og Daimler kjøper «HERE» for 25 milliarder kroner

Nokia selger kart-appen og blir «et nytt selskap».

Da Nokia lanserte kart-appen «Here» som en gratis, reklamefri navigasjonsapp, med mulighet for å laste ned kartene lokalt på mobilen, lurte vi jo litt på hva de skulle med det. Appen er god, men hva var Nokias plan med dette? Vel, nå vet vi det: Selge den for omtrent 25 milliarder kroner, 2,8 milliarder euro.

Litt frem og tilbake blir det, men til slutt regner Nokia med å sitte igjen med et pent overskudd på rundt én milliard euro, nærmere ni milliarder kroner. Og hvem er det som har råd til å betale for hele sulamitten? Audi, Daimler AG og BMW. Siden Audi på sin side er eid av Volkswagen Group, kan salget potensielt innebære at Here blir standardnavigasjonen i flertallet av tyske biler fremover.

Siste steg i Nokias omformelse

– Med dette fullfører vi det siste steget i Nokias omformelse. Vi har samlet det tidligere Nokia Siemens Network og solgt Devices and Services-avdelingen [til Microsoft, journ. anm.], og nå har vi kommet til en løsning med overdragelsen av Here som vi tror vil bli den beste veien videre for våre aksjonerer, samt HEREs kunder og ansatte, sier direktør Rajeev Suri i pressemeldingen.

Helt siste steget kan det vel strengt tatt ikke være, for Suri sier videre i pressemeldingen at Nokia nå skal fokusere på det planlagte oppkjøpet av den franske telekommunikasjonsprodusenten Alcatel-Lucent, som skal fullføres i første halvdel av 2016. Det skal ifølge Suri gjøre Nokia til et nytt selskap, verdensledende innen nettverksteknologi og tjenester.

Etter salget av HERE vil Nokia bestå av underselskapene Nokia Networks, med fokus på nettverks- og telekommunikasjonsteknologi; og Nokia Technologies, som skal fokusere på produktutvikling av for eksempel mobiltelefoner, nettbrett og videokameraer for virtuell virkelighet.

Les også: Nokia er herlig arrogante »

Hva nå, HERE?

Ifølge en pressemelding fra Daimler AG vil implementeringen av HERE bidra til å øke kjøresikkerheten, og bringe oss enda litt nærmere en fremtid med selvkjørende biler. I et system med såkalt svermintelligens er tanken at et stort nettverk av biler kan snakke sammen i sanntid, og advare hverandre om eventuelle farer eller situasjoner som kan oppstå langs veien, og en posisjons- og karttjeneste er en essensiell del av et slikt system.

– Fordelene med svermintelligens er enorme. Bilene kan advare hverandre om farer når de oppstår; for eksempel områder med glatt veibane, basert på temperaturdata fra andre biler, kombinert med data om bruk av ABS-bremser, sier representanter fra Daimler AG, Audi og BMW i pressemeldingen.

Men dette betyr ikke at appen forsvinner; ifølge pressemeldingen skal HERE fortsette å være et selvstendig selskap, og de nye eierne skal ikke legge seg oppi den øvrige driften.

Du kan lese mer om kart-appen HERE her »

(Kilder: Pressemelding Nokia, pressemelding Daimler - via The Verge)

Les også
Audi vil lage biler som vet når køen nærmer seg
Les også
Nå kan du bruke Nokias Here-kart på iPhone igjen
Les også
Kart-appen HERE er ute av beta
Les også
Nå skal Tyskland teste selvkjørende biler på motorveien
annonse