Til hovedinnhold

NASA skal bruke romteknologi til å lage selvkjørende biler

Har inngått samarbeid med Nissan om utvikling av avanserte, selvkjørende biler.

NASA/Nissan

Det er flere ulike prosjekter som befinner seg på den teknologiske frontlinjen for tiden, og ett av dem er selvkjørende biler, et felt særlig Google har profilsert seg sterkt på den siste tiden. Det finnes imidlertid også andre aktører som snuser på det store potensialet som ligger i teknologien, deriblant bilprodusenter som Daimler og Audi.

Nå har et heller uventet par også kastet seg inn i dansen, nemlig det japanske bilselskapet Nissan og det amerikanske romfartsbyrået NASA. I en pressemelding kunngjøres det at de to har inngått et samarbeid som etter planen skal gi oss selvkjørende bilder på veien innen få år.

Skal takle alle forhold

Det nye partnerskapet skal ha en varighet på fem år, som skal brukes til intens forskning og utvikling av avansert teknologi for autonome kjøretøy som både skal brukes til transport av gods og materialer, men også av mennesker.

NASA skal blant annet bruke teknologien til Mars-roveren Curiosity i utviklingen av de selvkjørende bilene. Foto: Wikipedia Commons

Selskapene har høye ambisjoner og har satt seg som mål å introdusere selvkjørende biler som er i stand til å navigere gjennom alle mulige situasjoner, inkludert travle bymiljøer. Disse skal etter planen være klare for kommersielt salg til forbrukere innen år 2020, og testingen av bilene skal starte allerede i slutten av inneværende år.

Nissan skal visstnok allerede ha jobbet med den selvkjørende teknologien i flere år og har opparbeidet seg høy ekspertise innen utvikling av komponenter for slik teknologi. NASA på sin side sitter som kjent også på store, teknologiske ressurser utviklet i forbindelse med sine mange romfartsprosjekter.

Skal ta i bruk teknologien til Mars-roveren

I pressemeldingen nevnes det spesifikt at arbeidet med de selvkjørende bilene blant annet vil involvere den avanserte maskinvaren som NASA benytter i romfartsøyemed, og at testingen av bilene vil være inspirert av hvordan NASA fjernstyrer kjøretøyene de har sendt til andre planeter. Det er med andre ord tydelig at teknologien rundt Mars-roveren Curiosity, som vi har skrevet om flere ganger, vil spille en viktig rolle.

NASA-forskerne som skal jobbe med å utvikle de selvkjørende bilene har tidligere arbeidet med å utvikle programvaren til Mars-roveren, i tillegg til robotteknologien som brukes på den internasjonale romstasjonen ISS og en rekke andre teknologier.

Så gjenstår det å se hvordan NASA og Nissan sin teknologi vil skille seg fra Googles selvkjørende løsning, som også begynner å bli ganske avansert. Allerede i april i fjor kunne vi melde at Googles selvkjørende bilder nå kan navigere gjennom travle bygater med mange variabler, og senere ble det rapportert at selskapet i tillegg har utviklet en svært avansert simulator for testing av bilene.

NASA har mange andre baller i luften: Nylig sendte de verktøy til romstasjonen ISS - med e-post »

(Via Wired, The Verge)

Mer om
annonse