Til hovedinnhold

Denne selvkjørende traileren skal gjøre motorveiene tryggere

Daimlers nye konsept kan revolusjonere tungtransporten.

Daimler/YouTube

Selvkjørende biler er et konsept blant annet nettgiganten Google har satset mye på, i form av avanserte, autonome biler som til og med er i stand til å navigere gjennom travle bygater.

Hittil har vi imidlertid ikke sett så mye til selvkjørende teknologi i andre typer rullende kjøretøyer, men som blant andre Wired melder har det tyske bilselskapet Daimler AG nå gjort noe med dette. De var nemlig vist frem en selvkjørende trailer.

Selvkjørende trailer

Det er i en YouTube-video at selskapet viser frem sin første selvkjørende trailer, kalt «Future Truck 2025». Meningen med traileren er å både gjøre de lange transportetappene på motorveien mer komfortabel for sjåføren og øke sikkerheten for andre på veien.

Foto: Daimler AG

Ved å være primært designet for motorveien, med sine relativt rette strekninger og lite variasjon i fart, er traileren riktignok ikke like avansert som Googles selvkjørende biler. Den byr likevel på mye spennende høyteknologi.

Ifølge Daimler har navigasjonssystemet i traileren en del likhetstrekk med autopilot-systemet i passasjérfly, og benytter en kombinasjon av radarteknologi og flere kameraer til å registrere omgivelsene og styre kjøretøyet. Løsningen har fått det passende navnet «Highway Pilot».

Bedre sikkerhet

Hensikten med konseptet er å frita sjåføren fra den kjedelige og monotone motorveikjøringen, slik at vedkommende enten kan bedrive andre aktiviteter eller rett og slett bare slappe av. Mange ulykker hvor trailere er involvert forårsakes av underskudd på hvile og søvn hos sjåføren, og ved å gjøre kjøretøyet autonomt kan man altså i stor grad unngå slike ulykker.

Etter å ha slått på Highway Pilot-systemet kan sjåføren snu setet 45 grader bort fra rattet for å få plass til å gjøre andre ting, og skulle traileren for eksempel nærme seg en avkjørsel eller veiarbeid vil sjåføren bli varslet om å ta over rattet igjen. Dersom han eller hun har sovnet og ikke responderer vil det automatisk bli utløst en alarm.

Som navnet Future Truck 2025 antyder vil vi nok ikke se de selvkjørende trailerne på veiene før om en god stund, mye på grunn av gjeldende lover og regler. Per dags dato er slike kjøretøy ikke tillatt på europeiske veier. I visse stater i USA er det imidlertid lovlig å kjøre dem på veiene, som gjør at Daimler kan fortsette å teste teknologien.

Under kan du se en video av traileren.

I mellomtiden utvikler Google stadig sin egen tekologi: Nå har de laget en «Matrix»-simulator til testing av selvkjørende biler »

annonse