Til hovedinnhold

– Hackere kan ta over styringen av bilen din

Ny rapport avslører at nye biler er svært dårlig beskyttet mot hackerangrep.

ssuaphotos/Shutterstock.com

Det at stadig flere ting benytter avansert og «smart» datateknologi er på mange måter positivt for forbrukere, men samtidig skaper det også flere utfordringer når det gjelder blant annet sikkerhet. Dette gjelder ikke minst nye biler, som utstyres med stadig mer avansert programvare og trådløse nettverksløsninger.

Nettstedet Cnet melder nå om en ny rapport som indikerer at datasikkerheten i nye biler overhodet ikke er noe som bilprodusentene tar tilstrekkelig på alvor, noe som gjør hackertrusselen potensielt meget stor for bileiere.

Åpner for fjernstyring av bilen

Det var det amerikanske senatet som tok initivativ til den nye rapporten, som ble utarbeidet på grunnlag av en spørreundersøkelse sendt til 16 ulike bilprodusenter. Ifølge rapporten var det bare fire av produsentene som enten hadde systemer for å hindre sanntids-hacking eller stanse biler som er overtatt av hackere.

Det betyr igjen at det eksisterer få hindringer for hackere som er ute etter å for eksempel overta styringen av bilen. Som Cnet peker på ble det nylig demonstrert i et innslag på nyhetsmagasinet 60 Minutes at slik fjernstyring faktisk er fullt mulig. I innslaget vises det hvordan både gass, bremsing og vindusviskere fjernstyres fra en laptop.

For å utføre denne formen for hacking trenger man heller ingen direkte tilkobling til bilens datasystemet. Innbruddet kan skje via andre typer enheter, for eksempel Bluetooth-tilkoblede enheter, som kan angripe bilens datasystem ved hjelp av ondsinnet programvare.

Kan også hente ut annen type informasjon

Sikkerhetshull i bilens programvare kan også enkelt utnyttes. Som vi meldte tidligere denne måneden ble det for eksempel nylig oppdaget et sikkerhetshull i BMW sin Connected Drive-teknologi, som gjorde det mulig å låse opp bilen ved hjelp av en laptop. Dette ble senere fikset i en programvare-oppdatering.

I tillegg til muligheten til å ta over bilen, noe som i seg selv en skremmende nok tanke, kan hackere som får tilgang til bilens datasystem også potensielt hente ut andre typer informasjon om bilen, for eksempel kjøreruter og hvor lenge bilen står parkert. Slike opplysninger kan også være verdifulle for folk med onde hensikter.

Ifølge rapporten til det amerikanske senatet er mye av årsaken til at bilprodusentene ikke tar hackertrusselen nok på alvor at hacking av biler ennå er et relativt sjeldent fenomen, Det skal imidlertid være enkelt å beskytte bilene mot slik hacking, så det er ifølge rapporten all grunn til å begynne å prioritere det.

Sikkerhet blir nok enda mer relevant når de selvkjørende biler begynner å melde sin ankomst: Ting kan tyde på at Google nå vil lage selvkjørende taxier »

annonse