Nyhet

Nå skal det være bevist at kvantemaskinene faktisk fungerer

Kvanteprosessoren som bruker vanlig silisiumteknologi har bestått viktig test.

Kvantedatamaskiner er ennå en vrien teknologi som krever ekstraordinære løsninger for å fungere. Forrige måned kunne vi imidlertid melde om et stort gjennombrudd hvor forskere faktisk klarte å lage en kvanteprosessor ved hjelp av vanlig silisiumteknologi, noe som endelig kan gjøre maskinene praktisk gangbare.

Nå har dette gjennombruddet kommet enda et viktig skritt videre. Det melder University of New South Wales, som står bak den nye forskningen, på på sine hjemmesider.

Har bestått viktig «test»

Den nye kvanteprosessoren til de australske forskerne har nemlig bestått noe som heter «Bell-testen». I svært korte trekk er dette en test som er designet for å påvise reelle, forutsigbare forekomster av det kvantefysiske fenomenet som kalles «kvantesammenfiltring».

Kvantesammenfiltring er navnet på det fenomenet som utnyttes i kvantedatamaskiner, og som gjør at informasjonsenhetene kan inneha flere verdier på samme tid, en egenskap som igjen gir teknologien det store potensialet den har.

Ifølge forskerne bestod den nye kvanteprosessoren Bell-testen, som opererer med veldig strenge krav, med den høyeste «karakteren» som noensinne er oppnådd. Det dette betyr i praksis er at forskerne dermed har bevist at kvantesammenfiltring fullt ut kan «kontrolleres» og brukes til å skrive kode ved hjelp av vanlig silisiumteknologi.

Gjør kvantedatamaskinene langt mer realistiske

Dette er igjen et svært viktig steg mot å gjøre kvantemaskinene praktiske og nyttige i fremtiden, selv om det ennå er ganske langt igjen. Kvanteprosessoren til de australske forskerne opererer nemlig kun med to informasjonsenheter, eller «qubits», men samtidig er det nye konseptet potensielt enkelt å oppskalere og masseprodusere siden det bygger på silisiumteknologien som allerede har etablerte produksjonsmetoder.

Den nye kvanteprosessoren ble i korte trekk konstruert ved å «omkonfigurere» silisium-transistorene til qubits ved å sørge for at hver transistor kun opererte med ett elektron. Deretter ble de binære verdiene, altså 0 og 1, lagret i det magnetiske feltet som elektronene genererer gjennom partiklens rotasjon, eller det kvantefysiske fenomenet som kalles «elektronspinn».

For mer informasjon om det seneste fremskrittet kan du sjekke ut videoen under, hvor noen av forskerne forklarer hva det hele går ut på.

Microsoft jobber også med kvantedatamaskiner: Selskapet vil ha en fungerende maskin om 10 år »

(Via Engineering and Technology Magazine)

Les også
De mystiske kvantedatamaskinene har gjort et nytt, stort fremskritt
Les også
Nå kan du teste ut IBMs kvantedatamaskin selv
Les også
NSA: – Kvantedatamaskiner er farlige
Les også
Microsoft: – Vi har en fungerende kvantedatamaskin innen få år
Les også
Stort kvante-gjennombrudd: – Dette endrer alt, sier forskerne
Les også
Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere
Les også
Snart skal verdens kraftigste kvantemaskin legges ut for salg
annonse