Til hovedinnhold

NSA: – Kvantedatamaskiner er farlige

Byrået mener kvantemaskinene er en stor fare for datasikkerheten.

Google, NSA

Den ennå litt diffuse kvanteteknologien gjør fremskritt, og blant disiplene spås kvantedatamaskinene en lys fremtid, selv om noen ennå er skeptiske. Nå har teknologien fått kritikk fra noe uventet hold. NSA er nemlig redd for at maskinene kan bli en alvorlig sikkerhetstrussel.

Som teknologiuniversitetet MIT melder har det mye omtalte etterretningsbyrået nylig sluppet et dokument hvor de peker på trusselen som kvantemaskinene utgjør når det gjelder å knekke kryptering.

Mener byrået må handle nå

– Det finnes en økende mengde forskning innen kvantedatamaskiner, og det gjøres store nok fremskritt til at NSA må handle nå for å oppfordre til utviklingen av kvante-sikre algoritmer, skriver byrået i dokumentet.

En en egen spørsmål-og-svar-seksjon peker byrået på at den nye teknologien kan true sikkerheten på nettet i stor skala.

– En tilstrekkelig stor kvantedatamaskin, dersom en slik vil bli bygget, vil være i stand til å undergrave alle de mest brukte nøkkelalgoritmene som brukes til digitale signaturer, advarer NSA.

Finnes ingen standarder

Som MIT peker på er problemet til NSA at det ikke er etablert noe standard for kvantesikre løsninger, og at man ennå ikke vet hvordan slike skal lages. Byrået er imidlertid i gang med et samarbeid med andre aktører for å få slike standarder på plass.

Dette er ikke første gangen NSA uttaler seg om kvantedatamaskiner. Som blant andre Engadget meldte i august i fjor har byrået tidligere uttrykket ønske om å både lage kvantemaskiner som kan knekke avansert kryptering, og samtidig tatt til orde for kryptering som er sikker mot kvante-hacking.

For mer informasjon om NSAs syn på kvanteteknologien kan du lese hele dokumentet.

Edward Snowden har også gitt NSA masse hodebry: I fjor startet den berømte lekkeren en Twitter-konto »

annonse