Stort kvante-gjennombrudd: – Dette endrer alt, sier forskerne
Har laget kvanteprosessor med vanlig silisium-teknologi.
De er ennå langt fra forbrukermarkedet, men det forskes intenst på de mystiske kvantedatamaskinene i håp om en dag å faktisk realisere teknologien for alvor. Nå er en viktig brikke i dette arbeidet på plass.
Forskere har nemlig laget en kvanteprosessor med vanlig silisiumteknologi, noe som raskt kan bringe kvantemaskinene nærmere. Det nye gjennombruddet fant sted ved University of New South Wales i Australia.
Det forskerne nærmere bestemt gjorde var å konstruere en logisk port med kvantemaskin-egenskaper ved hjelp av silisium, som altså er det materialet som i dag brukes i transistorene i konvensjonelle prosessorer.
Potensielt enkel å masseprodusere
På denne måten gjorde forskerne det mulig for to «qbits», altså informasjonsenhetene, å kommunisere med hverandre. Dette skal hittil ikke ha vært mulig med vanlig silisiumteknologi, noe som har gjort at kvantemaskinene har vært avhengig av særegne og omstendelige løsninger for å fungere.
Riktignok består den nye, eksperimentelle kvanteprosessoren kun av to qbits, der for eksempel D-Waves nye kvanteprosessorer benytter 1000 qbits, men til gjengjeld er altså det nye konseptet potensielt enkelt å oppskalere og masseprodusere for et eventuelt marked.
– Siden vi essensielt sett bruker den samme teknologien som dagens databrikker, mener vi dette vil gjøre det mye enklere å produsere fullskala-prosessorer enn med andre løsninger, som baserer seg på mer eksotiske teknologier. Dette gjør byggingen av en kvantedamaskin mye mer realisérbart, sa lederen for prosjektet Andrew Dzurak i pressemeldingen.
Endret silisium-transistorene
Detaljene omkring akkurat hva det er forskerne gjorde er naturlig nok ganske kompliserte, men Dzurak forklarte i korte trekk at de først «omkonfigurerte» silisium-transistorene til qubits ved å sørge for at hver transistor kun opererte med ett elektron.
Deretter ble de binære verdiene, altså 0 og 1, lagret i det magnetiske feltet som elektronene genererer gjennom partiklens rotasjon, eller det kvantefysiske fenomenet som kalles «elektronspinn».
Det er dette fenomenet som gjør at qubit-ene kan inneha flere verdier på samme tid, og som blant annet gir kvantemaskinene et svært høyt potensiale når det gjelder parallellprosessering og evne til å løse meget kompliserte oppgaver. Om du er interessert i alle de tekniske detaljene kan du lese selve forskningsdokumentet. og se også videoen under for mer informasjon.
Google jobber også med kvantedatamaskiner: Den har nå blitt dobbelt så kraftig »
(Via Phys.Org)