Til hovedinnhold

De mystiske kvantedatamaskinene har gjort et nytt, stort fremskritt

IBM har nå gjort kvanteprosessorene mye kraftigere.

IBM

IBM hører vi ikke så mye til etter at de trakk seg ut av det forbrukerrettede PC-markedet. Selskapet driver imidlertid med massevis av avansert forskning, ikke minst innen det lite utforskede kvantedatamaskin-feltet, hvor de nå melder om nye, store fremskritt.

I en pressemelding har IBM nå avduket sine aller kraftigste kvanteprosessorer så langt. Prosessorene skal bygges inn i IBMs første, kommersielt tilgjengelige kvantedatamaskiner, som selskapet har jobbet med en stund under navnet IBM Q.

16 og 17 qubits

De nye prosessorene byr på hele med hele 16 og 17 såkalte «qubits», som er navnet på informasjonsenhetene kvantemaskinene opererer med. Den forrige kvantedatamaskinen til IBM, som de gjorde tilgjengelig via nettskyen i fjor, hadde til sammenligning kun 5 qubits, så fremskrittet er altså betydelig.

Dette er den nye 16-qubits kvanteprosessoren til IBM.
IBM

Prosessorene er beregnet på å løse kompliserte problemer innen for eksempel vitenskap som dagens teknologi ikke er i stand til å håndtere.

Som IBM selv forklarer på sine hjemmesider fungerer kvantedatamaskiner ved å utnytte to kvantefysiske fenomener kalt superposisjon og kvantesammenfiltring. Førstnevnte innebærer i korte trekk at en informasjonsenhet kan inneha to verdier på samme tid, i motsetning til den vanlige datateknologien som opererer med én av to verdier av gangen, altså 1 eller 0.

Kan skaleres kraftig opp

Kvantesammenfiltring betyr at qubits som befinner seg i en superposisjon kan påvirke hverandre, altså at tilstanden til én qubit avhenger av tilstanden til den andre. Disse fenomenene legger til rette for langt mer sofistikerte brytere enn dagens binære løsning, som igjen innebærer at langt mer avanserte oppgaver kan løses.

Ifølge IBM legger det nye gjennombruddet til rette for oppskalering av teknologien helt opp til 50 qubits, som i så fall betyr at vi går spennende tider i måte på feltet. Forbrukerutgaver av maskinene ligger imidlertid et godt stykke inn i fremtiden. Mer informasjon om IBMs kvantesatsing finner du selskapets hjemmesider.

Her er et annet forskningsprosjekt fra IBM: Selskapet har laget et batteri som kan gi strøm og kjøle maskinen på samme tid »

annonse