Nyhet

Microsoft: – Vi har en fungerende kvantedatamaskin innen få år

Hevder samtidig at Googles variant ikke er «ekte».

Kvantedatamaskiner er et ganske nytt fenomen som ennå ikke har oppnådd unison anerkjennelse av forskere. Selskapet D-Wave, som blant annet har Google med på laget, har lenge påstått at de sysler med vaskeekte kvanteteknologi, men nå har Microsoft tilsynelatende trukket dette i tvil.

Windows-produsenten har nemlig selv investert mye i forskning på kvantedatamaskiner, og som blant andre The Register melder har selskapet nå sluppet et forskningsdokument hvor det hevdes at den første fungerende kvantemaskinen trolig kommer innen 10 år.

Har utviklet «hybrid-system»

Dette progonosen er basert på nye fremskritt Microsoft har gjort, som i korte trekk innebærer å kombinere kvanteteknologien med konvensjonell datateknologi til et slags «hybrid-system».

De tekniske detaljene er som alltid kompliserte, men i korte trekk forteller Microsoft at den nye løsningen deres går ut på å inkorporere en liten kvantedatamaskin i et rammeverk av «klassiske» algoritmer, hvor de to systemene «samarbeider» om å løse problemer.

Løsningen skal ifølge Microsoft gjøre kvantedatamaskinene langt mer overkommelige og rimelige å produsere, noe som gjør at selskapet anslår at fungerende kvantedatamaskiner kan komme på plass og i bruk innen det neste tiåret.

Trekker D-Wave-maskinen i tvil

Det mest oppsiktsvekkende er nok at Microsoft med dette tilsynelatende ikke anerkjenner D-Waves tilnærming til kvanteteknologien. Dette underbygges av det faktum at en av forfatterne av Microsofts nye forskningsdokument, Matthias Troyer, var en av dem som ga D-Wave-maskinen strykkarakter etter en test som ble utført i fjor.

Troyers kritikk gikk blant annet ut på at maskinen visstnok fungerte på omtrent samme måte som en konvensjonell datamaskin når det gjaldt de fleste problemene, og at ytelsen heller ikke imponerte.

Kvantemaskinen løste angivelig noen oppgaver opptil fem ganger raskere enn den vanlige datamaskinen, men andre ganger var den konvensjonelle maskinen hele 100 ganger raskere enn kvantemaskinen i fjorårets test. Også den nye versjonen av D-Wave-maskinen ble for øvrig kritisert av Troyer.

D-Wave selv har tilbakevist kritikken, og for utenforstående er det nok vanskelig å avgjøre hvem som har rett.

For flere detaljer om Microsofts nye fremskritt på kvantefronten kan du lese selve forskningsdokumentet, som nok krever litt forkunnskap for å ha nytte av.

Nylig ble det gjort et annet stort, gjennombrudd innen kvantemaskiner: Forskere lagde kvanteprosessor med vanlig silisiumteknologi »

Les også
NSA: – Kvantedatamaskiner er farlige
Les også
Kritikerne skeptiske til Googles kvantemaskin
Les også
Nå skal det være bevist at kvantemaskinene faktisk fungerer
Les også
Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere
Les også
Ny kvantedatamaskin skal være 600 ganger raskere enn en PC
Les også
Endelig kan det bli mulig å bygge praktiske kvantedatamaskiner
annonse