Til hovedinnhold

Snart skal verdens kraftigste kvantemaskin legges ut for salg

D-Waves heftige kvanteprosessor kommer om bare få måneder.

D-Wave Systems

De såkalte kvantedatamaskinene befinner seg ennå på et ganske eksperimentelt stadium, og til tross for at noen ennå tviler på teknologien og at diverse ytelsestester ikke har gitt udelt positive resultater, går utviklingen stadig fremover.

D-Wave er ett av selskapene som ligger langt fremme på utviklingen, og som International Business Times (IBT) melder skal selskapet snart slippe en muskuløs kvanteprosessor på det kommersielle markedet, som skal være klar til bruk i kvantedatamaskiner allerede i mars i år.

Slik ser kvanteprosessorene til D-Wave ut. Det er uvisst akkurat hvilken type som er avbildet her. Foto: D-Wave Systems

Har langt flere «qubits» enn tidligere

Hittil har blant annet Google hatt stor tro på teknologien, og har jobbet med å utvikle kvanteteknologien i samarbeid med et D-Wave.

Kvanteprosessoren det er snakk om er på hele 1152 såkalte «qubits», som altså er informasjonsenhetene til prosessorene. Den skal dermed være det D-Wave kaller «verdens kraftigste» kommersielle kvanteprosessor. Til sammenligning hadde kvantemaskinen som Google og D-Wave testet for et års tid siden kun 512 qubits.

D-Wave har mottat solide mengder økonomisk støtte den siste tiden, som har fått fart på utviklingen av kvanteteknologien. Som Forbes meldte i slutten av januar fikk selskapet nylig en investering på hele 29 millioner dollar, rundt 223 millioner kroner, som skal brukes til utvikling av både programvare og maskinvare. Til sammen har selskapet fått rundt 140 millioner dollar, cirka én milliard kroner, fra ulike investorer hittil.

At den kraftige kvantemaskinen til D-Wave nå får kommersielle lansering betyr imidlertid på ingen måte at den retter seg mot vanlige forbrukere. Prisen er ikke offentliggjort, men IBT peker på at tidligere, tilsvarende systemer har hatt en prislapp på rundt 10 millioner dollar, rundt 77 millioner kroner per stykk. Dermed er det nok altså bedriftsmarkedet som står i fokus.

Kan få fart på kunstig intelligens

Ved å gjøre den nye, avanserte kvanteprosessoren bredt tilgjengelig håper D-Wave å få fart på anvendelsen av teknologien når det gjelder å løse kompliserte problemer innen for eksempel maskinlæring. Som har vi har skrevet om tidligere er det innen læring og kunstig intelligens at teknologien har sitt største potensiale, siden dette krever svært avanserte algoritmer som er vanskelige å utvikle med vanlig datateknologi.

Kvantemaksinene fungerer nemlig på en fundamentalt annerledes måte, ved at informasjonsenhetene opererer med flere ulike verdier på samme tid, i motsetning til tradisjonelle transistorer som opererer med enten 1 eller 0. Dette er mulig takket være det kvantefysiske fenomenet «superposisjon», som innebærer at kvantefysiske partikler kan eksistere i flere ulike tilstander samtidig.

Dette legger grunnlaget for svært avansert parallellprosessering, som igjen er avgjørende i utviklingen av bedre kunstig intelligens. For flere detaljer om hvordan maskinene fungerer kan du sjekke ut denne videoen produsert av Microsoft, som også jobber med kvanteteknologien.

Kvanteteknologien har også mabge andre bruksområder: Den kan for eksempel gjøre kredittkortene idiotsikre »

annonse