Til hovedinnhold

Nå kan du teste ut IBMs kvantedatamaskin selv

Selskapet har gjort kvantemaskinen sin tilgjengelig via nettskyen.

IBM/YouTube

I likhet med flere andre store IT-aktører har også den gamle traveren IBM i lengre tid jobbet med å utvikle såkalte kvantedatamaskiner, som ennå er et slags nisjefenomen innen datateknologi. For å få et bedre grep om teknologien kan du nå teste den ut selv.

I en fersk pressemelding kunngjør nemlig IBM at de har gjort kvantemaskinen sin tilgjengelig for allmennheten via nettskyen. Fremstøtet er døpt «IBM Quantum Experience».

Lar deg kjøre algoritmer og eksperimenter

Det betyr at du kan bruke en hvilken som helst PC eller mobil enhet for å teste ut teknologien på egen hånd. Meningen er å gi folk muligheten til å kjøre eksperimenter og algoritmer på kvanteprosessorene, uten å måtte være i besittelse av den heller omstendelige maskinvaren.

Slik ser det nettsky-baserte grensesnittet ut.
IBM/YouTube

Hensikten er også å opplyse folk om hvilke muligheter som ligger i kvanteteknologien, og hvordan den fungerer. IBM har laget det de kaller et «dynamisk» brukergrensesnitt som skal sette folk i stand til å enkelt koble seg opp mot kvante-maskinvaren.

I forbindelse med det nye fremstøtet har selskapet sluppet en demonstrasjonsvideo om hvordan man kjører eksperimenter på kvantemaskinen, som trolig kan være verdt å sjekke ut. Som man kan se av videoen er nok ikke tilbudet først og fremst ment for nybegynnere.

– Vil bli det neste store fremskrittet

Kvantedatamaskiner har som kjent blitt møtt med en del skepsis tidligere, men IBM har stor på teknologien, og skriver i pressemeldingen at kvantemaskiner trolig vil representere det neste store fremskrittet etter hvert som Moores lov går mot slutten.

Kvantemaskinen som IBM nå har gjort tilgjengelig har kun fem såkalte «qbits», altså informasjonsenheter, men IBM tror en kvantemaskin på minst 50 qbits kan bli en realitet det neste tiåret. En slik maskin vil ifølge selskapet være kraftigere enn selv dagens kraftigste superdatamaskiner.

Mer informasjon om kvantedatamaskiner og IBMs nye fremstøt finner du på prosjektets egen hjemmeside, og se også video under.

Microsoft jobber også med kvantemaskiner: De tror de vil ha en fungerende maskin innen ti år »

(Via ComputerWorld)

annonse