Til hovedinnhold

Med fingrene på Omnia

Snakker vi teknologi banker Samsung Omnia Apples Iphone ned i støveltuppene. Men om vi snakker brukervennlighet er situasjonen en ganske annen. For selv om flere produsenter har forsøkt seg, så er det fremdeles ingen som er i nærheten av Apple Iphones  ”touch and feel”.
Strøk ikke nok
Vi stryker forsiktig fingrene over glassflaten på Omnia, men lite skjer. Først når vi trykker litt hardere reagerer telefonen, og vi kan flytte elementer rundt på skrivebordet. Nå skal det sies at skrivebordet er et langt mer avansert og grensesnitt enn Apples samling av ikoner. I utgangspunktet flyter heller ikke Apples ikoner fritt omkring, med mindre du aktiverer funksjonen ved å holde på et ikon til det begynner å skjelve. Og selv da kan du bare stokke om på rekkefølgen eller plassere ikoner direkte på snarveilinjen nederst på skjermen. Maks fire ikoner kan plasseres på denne nederste linjen, som er den samme også om du åpner en ny side med ikoner.
På Omnia kan du velge om du vil ha en ikonside eller det omtalte skrivebordet. Skrivebordet har også snarveier til ulike applikasjoner, men kan i tillegg spille musikk eller se på bilder uten at du behøver å åpne mediespilleren eller andre programmer som følger med Windows Mobile. De små applikasjonene du kan kjøre direkte på skrivebordet kalles Widgets, og finnes også på Samsung F480.
Tilpass selv
Når Sony Ericsson demonstrerer sin Xperia X1, kalles et slikt skrivebord for et panel. X1 har mange slike paneler, mens Omnia bare har 2.
I venstre kant av skjermbildet ligger småprogrammene i et eget felt som du kan rulle opp og ned i. Ikonene kan du velge å trekke ut av menylinjen for å plassere dem hvor du måtte ønske på skrivebordet.


Slik kan skrivebordet se ut
Det fungerer ganske greit, men når vi forsøker å bla i bilder er dette på ingen måte så elegant som på Iphone. Det er heller ikke støtte for bruk av to eller flere fingre samtidig. Apple bruker denne funksjonen for å la deg knipe sammen eller sperre opp ulike skjermbilder. Men du har selvsagt zoomfunksjon på Omnia også.
Om du er vant til å bruke Touch Wiz (F480) vil du kjenne igjen mye av menyene på Omnia. Men siden Omnia er en smartmobil med Windows Mobile Professional 6.1 operativsystem, så skal du ikke gå dypt inn i telefonen før du oppdager at den har langt mer funksjonalitet enn lillebroren.
Smartere
Et fellestrekk ved alle mobiltelefoner som kjører dette operativsystemet er at du har et sett med standardprogrammer. Dette er mindre versjoner av Office-programmene, i tillegg til at den har Outlook og tilhørende PIM-funksjoner (Personla Information Management).
Men Samsung har også lagt til noen egne funksjoner. Nøyaktig hvor omfattende disse tilleggene blir vet vi ennå ikke, ettersom Samsung sier programvaren på mobilen vi fikk leke med fremdeles er under utvikling. En ting er vi imidlertid helt sikre på, og det er at vi vil finne spennende funksjoner knyttet til kameraet og GPS. Blant annet har testeksemplaret bilnavigasjon med Route66.
Å knipse bilder med telefonen vil også bli en litt annerledes opplevelse enn tidligere, nå som vi har en Windowsmobil med 5 megapiksler.


Omnia er en vaskeekte kameramobil med mange smarte funksjoner.
Vi gleder oss til fortsettelsen, og kommer selvsagt tilbake med en real duell når både Samsung, Sony Ericsson og HTC har fått sine nye smartinger ut i butikkhyllene. På bildet øverst i artikkelen ser du Samsungs  Omnia omgitt av HTC Touch Pro og Apple Iphone.

Mer om
annonse