Sony Ericsson X1 – en imponerende treging

Det er unektelig spennende å tenne opp Sony Ericsson Xperia X1 for å ta den i daglig bruk. Skjermen er ikke oppsiktsvekkende stor, faktisk er den atskillig mindre enn skjermen på Iphone. Men oppløsningen er imponerende. Hvileskjermene, de såkalte panelene, ser bra ut.
Tastaturet har fire rader og qwerty-oppsett. På vår testmodell er det ikke norsk operativsystem eller norske taster, men det skyldes at vi sitter med en nokså tidlig modell. Vi kan likevel hente opp æøå ved å skrive a, eller o, og så følge opp med en serie klikk på en egen aksent-tast.
Lave taster
Tastaturet er utformet på en måte som gjør at vi nokså greit føler oss frem til tastene vi vil bruke. Men å skrive raskt er ikke enkelt. Du må trykke nokså midt på tasten for å få respons. I to av de fire hjørnene er tastene rett og slett for lave, og det blir vanskelig å kjenne hva som er tasten og hva som er rammen mellom tastene. Men som med andre slike minitastaturer handler mye om tilvenning.
Om vi sammenligner med tastene på konkurrenten HTC Touch Pro, så synes vi nok HTC Touch Pro er litt enklere å skrive på. Blant annet har den egne talltaster. På X1 må vi bruke en tilleggstast for å veksle fra bokstav- til tallmodus.


Tastaturet er elegant, men kunne vært mer brukervennlig. Trøsten er at det er tilnærmet lydløst.
Ting tar tid
Ut fra forhåndsomtalen å dømme skulle det være både julaften og fødselsdagsstemning i redaksjonen, når X1 gjorde sin entre. Men sannheten er at vi sliter litt med å finne tonen med vår nye venn. Årsaken er først og fremst at ting tar overraskende lang tid. Fra vi trykker på panelknappen (egen tast som lar oss veksle mellom ulike skrivebordsutforminger) til telefonen har stablet opp alternativene tar det om lag tre sekunder.
Vi starter musikkspilleren, og jazztoner flommer ut av mobilens innbygde høyttaler (eksempelspor som følger med). Så går vi over til å surfe på web, mens musikken spiller videre. Men vi går lei av jazzen, og vil stenge av lyden. Hvor lang tid tar det? Vi finner ingen snarveiknapp til musikkspilleren, men må ut i hovedmenyen. Her kan vi åpne en meny som viser alle aktive programmer og lar oss avslutte dem med et klikk på skjermen.
Alternativet er å åpne programmenyen, finne mediespilleren, åpne denne og trykke på stopp eller pause. Vi kan selvsagt også dempe volumet, men da struper vi all lyd. Med tiden får vi sikkert dreis på det, og kanskje finner vi en bedre løsning. Men akkurat nå ønsker vi oss mest av alt en knapp som sender oss rett til den aktive spilleren, slik vi finner det på Walkman-modellene.

Touch

Utseendet på telefonen er bra, og menyfeltet nesten genialt. Her har Sony Ericsson klart å plassere en fireveistast med kvitteringstast på midten, flankert av tre diskrete trykk-knapper på hver side. Kvitteringstasten er til overmål berøringssensitiv, og i flere menyer kan du navigere ved å stryke lett på denne tasten.

Løsningen fungerer også bra om du vil lese e-posten din raskt, eller forflytte deg på store nettsider.


Navigasjonstastene er unike
Tilpasninger
En så avansert mobiltelefon som X1 vil naturlig nok ha en rekke tilpasningsmuligheter. Men vi er litt skuffet over at det ikke er autorotasjon. Når telefonen åpnes vendes skjermen til landskapsmodus, lukkes den er skjermen tilbake i portrettmodus.
Men vi skulle gjerne ha sett at bildene vi ser på kunne vendes like enkelt som på telefonmodeller med aksellerometer.
Minnekort
Vi får heller ikke telefonen til å oppdage et 4GB Micro SD HC-kort. Vi mistenker at den rett og slett ikke kan lese HC-kort (High Capasity). Et standard Micro SD-kort var ikke noe problem. Men minnekortene SE tidligere har brukt, M2, kan ikke brukes i X1.
Egentlig hadde vi ventet oss et større internminne på en mobiltelefon som er skreddersydd for film på mobilen.
Nettleser
Vi liker å kunne lese nettsider i full størrelse, men må selvsagt zoome inn for å klare å lese den minste teksten. Det betyr at det i praksis ikke er enklere å lese store nettsider på denne mobiltelefonen enn det er på en Iphone, som har større skjerm, men langt lavere oppløsning.
Nå er ikke dette noen grundig test, men snarere en samling av førsteinntrykk. Og da kan vi ikke underslå at vi liker det vi ser, samtidig som vi nok hadde ventet oss noe mer.
Treg menyveksling, og en glippe ved nedre del av batteridekselet gir oss en følelse av å sitte med et meget tidlig eksemplar av noe som kan bli tidenes råeste mobiltelefon. Batterikapasiteten og den suverene skjermen trekker opp.


Denne glippen skaper inntrykk av at det har gått litt fort i svingene.

Les også
De første ryktene om Xperia X2
Les også
Klart for mobilkamp
Les også
Nå kommer Xperia på norsk
Les også
Telenor med eget panel til X1
Les også
Materialproblemer gir X1-forsinkelser
Les også
Sony Ericsson X1 - Brukerhåndbok
Les også
Iphone større enn Sony Ericsson
Les også
Nye Cybershot-mobiler lanseres snart
Les også
Her er Xperias X-faktor
Les også
Med fingrene på Omnia
Les også
Full videotest av Xperia X1
Mer om
annonse