Til hovedinnhold

Selv ikke dyr vil høre denne komme

Naturfotografenes nye bestevenn bruker lyder for å skjule sine bevegelser.

istock 20914881, CSIRO

Tidligere har vi sett roboter som kan , fly, svømme og til og med gjennomføre triatlon. Nå får våre sporty, mekaniske venner følge av en robot som kan snike.

Forskere ved det australske laboratoriet CSIRO har nemlig utviklet en rakker som kun forflytter seg når bakgrunnslyder skjuler støyen den lager ved bevegelse. Hensikten er å følge etter dyr i villmarken og filme dem, men militære krefter følger sikkert nøye med i tillegg.

Lydmester

Den foreløpig navnløse roboten har fire hjul, og frakter med seg et kamera, laserskanner, en bærbar datamaskin og en sensor for å måle lydnivået.

Med alt dette utstyret kan ninjaroboten forutsi hvor lenge bakgrunnslyder som mobiltelefoner, kjøretøy og dyrerop vil vare. Dermed beregner den hvor lenge den selv kan kjøre av gårde helt umerkbart.

Roboten kan fastslå sitt eget støynivå, og anta hvordan dette vil variere ved ulike hastigheter og svingevinkler. Til slutt regner roboten ut hvordan dette vil høres ut for et mål opptil 50 meter unna.

Kameraet, laserskanneren og datamaskinen sørger videre for å finne de beste skueplassene blant skygger og annet dekke, slik at den vil forbli skjult for målet sitt.

Mer ninja i framtiden

Selv om det er lyden som er snikerobotens største ess i ermet i dag, ønsker de australske forskerne å videreutvikle den rullende ninjaen til å bli enda mindre merkbar.

En av de foreslåtte egenskapene er å få roboten til å oppdage blikk, slik at den kan gjemme seg og unngå å bli oppdaget.

Vi er på Facebook!

(Kilde: New Scientist)

annonse