Til hovedinnhold

Norge får straks en helt ny mobiloperatør

Med dagens Tele2-oppkjøp seiler ICE frem i rekordfart.

Terje Bendiksby / NTB scanpix

Konkurransetilsynet har godkjent TeliaSoneras oppkjøp av Tele2, heter det i en melding. Gjennom høsten og vinteren har tilsynet behandlet oppkjøpet, som i utgangspunktet ville ledet til at vi i Norge gikk fra å ha tre til bare to mobilnett.

Etter en rekke avhjelpende tiltak er nå oppkjøpet godkjent under følgende vilkår, og TeliaSonera har godtatt dette:

  • TeliaSonera må selge infrastruktur til ICE
  • ICE får roaming- og tjenestetilbydertilgang hos TeliaSonera
  • TeliaSonera selger Network Norways kundemasse (bedrift), distribusjonsnettverk og frekvenser til ICE
  • TeliaSonera forplikter seg å gi tilbud om MVNO-tilgang for norske aktører
  • TeliaSonera forplikter seg til å tilby samlokalisering til ICE
  • TeliaSonera tilbyr salg av tre Tele2-butikker til ICE

– Konkurransen om norske mobilkunder skjer først og fremst mellom selskaper med eget mobilnett. Det endelige tilbudet om avhjelpende tiltak fra TeliaSonera gir grunnlag for utvikling av et tredje mobilnett i Norge. Derfor kan vi nå si ja til dette oppkjøpet, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Fryktet dårligere konkurranse

Konkurransetilsynet var lenge skeptiske til at om Tele2 ble svelget av TeliaSonera, så ville det lede til høyere mobilpriser og lavere kvalitet på tjenestene.

Gjennom prosessen har de to aktørene lettet på presset ved å selge unna deler av Tele2s infrastruktur til ICE og lagt til rette for gode gjesteavtaler i nettverket.

Avdelingsdirektør i konkurransetilsynet, Gjermund Nese. Foto: Konkurransetilsynet

– Konkurransetilsynet har i dialogen med TeliaSonera vært tydelig på at en tredje nettverksoperatør med en viss kundemasse er sentralt for å sikre fortsatt konkurranse på pris og kvalitet. Avtalen vi nå har sagt ja til gir en reell mulighet for en tredje aktør å etablere seg og konkurrere om norske mobilkunder, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Vilkårene som Konkurransetilsynet nå godkjenner oppkjøpet under, innebærer i korte trekk at enda mer av verdiene TeliaSonera sitter på må selges til ICE.

ICE blir Norges nye mobiloperatør

Eivind Helgaker kan i dag smile bredt. Han har fått et mobilnett, og en haug med kunder. Foto: ICE

ICE vil derfor komme frem som en helt ny mobilaktør i Norge, med sitt eget nett. Selskapet har satset hardt på dette etter at de var ett av tre selskaper som fikk tildelt de lukrative 4G-frekvensene i fjor. Selskapet har kalt inn til pressekonferanse klokken 14.00 i dag.

I en pressemelding forteller Ice at de over de siste 15 månedene har jobbet med nettopp det å posisjonere seg som Norges tredje mobiloperatør.

– Vi ser frem til å samarbeide med TeliaSonera og til å tilby markedets beste nettverksdekning til kunder av Network Norway og ice.net, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i ICE.

Som en konsekvens av oppkjøpet vil ICE overta hele Network Norway 1. mars, med både 90 000 kunder, systemer, avtaler og merkevaren. ICE har også kjøpt opp Officer, som gir dem 20 forhandlere over hele landet.

I tillegg vil ICE fra og med i dag overta deler av telefonnett-infrastrukturen til Tele2, som kommer i tillegg til 4G-infrastrukturen ICE har brukt det siste halvåret på å bygge opp over hele landet. Der ICE ikke har dekning etter denne avtalen vil de kunne låne nettet til TeliaSonera de neste seks årene.

Fikk ikke frekvenser

Arild Hustad, administrerende direktør for Tele2s norske virksomheter. Foto: Tele 2

Det selskapet som imidlertid ikke fikk tildelt frekvenser i fjor var Tele2, noe som kan ha vært en av faktorene som fremkalte fusjonen.

– Vi er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjenning. Det sammenslåtte selskapet vil bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet, og garanterer høyhastighets mobilt bredbånd til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016, sier administrerende direktør i Tele2, Arild Hustad, i en pressemelding.

TeliaSonera er også, naturlig nok, glad for at oppkjøpet nå går igjennom. Selskapet lover blant annet at 90 prosent av befolkningen skal ha 4G innen sommeren, nå som de to slås sammen.

– Dette er en god dag for norske forbrukere. Nå kan vi endelig konkurrere på likere vilkår med markedslederen og bygge ut 4G mye raskere. Nettutbyggingen vil bidra til at Norge blir en av verdens mest høyteknologiske nasjoner, sier Charlotta Rehman, administrerende direktør i TeliaSonera Norge i en pressemelding.

– Det er svært kostbart å bygge et landsdekkende 4G-nett og størrelse er avgjørende for hvor raskt vi kan bygge ut. Flere kunder vil bidra til at vi kan øke våre investeringer slik at vi kan tilby et enda bedre produkt til våre kunder, sier Rehman.

Telefonnettet i Norge er i ferd med å få solide oppgraderinger:
Se hvordan det nye ekstremnettet på Oslo Lufthavn bygges »

annonse