Til hovedinnhold

Ikke velg minste iPhone

En leser spurte hvorfor ikke. Vi svarte.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

I høstens iPhone 11-test kom jeg med denne bastante påstanden:

«PS! Ligg unna 64-gigabyteversjonen. Det er den med 128 gigabyte du vil ha.»

Jeg tok meg ikke tid til å forklare påstanden i særlig grad. Vi gjentar noen av betraktningene våre om lagringsplass såpass ofte at vi ikke alltid husker at argumentene hører med.

Derfor har det landet spørsmål i innboksen om akkurat hva jeg mener, og hvorfor vi ikke anbefaler å gå for den aller minste iPhonen, enten du velger iPhone 11 eller en av Pro-modellene.

Under ser du svaret jeg sendte vår undrende leser i sin helhet. Vi har lagt til mellomtitler, presiseringer og litt ekstra språkvask.

Alle har hver sine måter å bruke teknologi på, og for noen er 64 gigabyte tilstrekkelig. Men begrunnelsen for å avbefale den størrelsen går som følger.

Dyre telefoner uten minnekort

1. iPhone er en dyr telefon å kjøpe. Du betaler rundt 8, 12 eller 13 tusenlapper for basisutgavene. Få andre telefoner er like dyre.

2. Du kan ikke legge til mer lagring hvis du ser at du trenger det. Du har lagringen du kjøper innledningsvis og det er det.

Video i god kvalitet tar stor plass

3. iPhone er blant de beste mobilene på markedet til video. Hvis det er noen telefon du kanskje ønsker å ta opp 4k-video med 60 bilder i sekundet med - så er det nettopp iPhone.

4k-video i halvparten av antallet bilder per sekund (30 fps) tar opp 350 megabyte i minuttet med den mest effektive lagringsmetoden iPhone byr på. Det er 3,5 gigabyte per ti minutter og 21 gigabyte for en time video - som det ikke er helt urealistisk at noen kan ha på mobilen sin, selv om de ikke jobber med film eller annet kreativt.

Men husk at 30 bilder per sekund er halvparten av bildefrekvensen en iPhone kan ta opp i. Jeg finner ikke tall for 60 fps på sittende fot, men det er ikke utenkelig at tallet er en plass mellom 50 og 100 prosent høyere, avhengig av hvordan det påvirker komprimering. Altså minst omtrent 30 gigabyte per time.

Apper og iOS tar stadig større plass

4. Apper tar stor plass. Fortnite og PUBG Mobile er begge flere gigabyte store. Bare et "lite" spill som Candy Crush er omtrent 200 megabyte. Angry Birds 2 er 650 megabyte. Tik Tok og Snapchat er begge rett i underkant av 200 megabyte. Alt dette tar av totalen.

5. iOS-oppdateringer er viktige, hyppige og får ikke plass på en full telefon. Med en tidligere iPhone-modell som ble solgt med skarve 16 gigabyte lagring måtte folk mer eller mindre nullstille hele telefonen for å kunne oppdatere den. Det ble rett og slett ikke plass til oppdateringsfilene ved siden av de vanlige appene. Det var mulig å komme seg rundt, men det krevde mer arbeid enn å trykke oppdater i menyen.

Vi beholder mobilene lenger

6. Telefoner varer lenger. Det går kanskje ikke fullt med det samme, men hvis vi forutsetter 2-3 års brukstid for telefonene vil du før eller siden måtte aktivt rydde ganske ofte for å få plass til nye ting. Telefoners varighet har økt mye de siste årene - for fem år siden var det ikke uvanlig at folk byttet telefoner en plass mellom årlig og annet hvert år. Nå byttes de i snitt rundt hvert tredje år. Man må forutsette at telefonen skal vare en stund.

Det er også bra om telefoner varer en stund ut fra miljøhensyn.

7. Alt dette er økende tendenser. Apper tar stadig mer plass. iOS blir stadig mer omfattende og vil ta mer plass det også. Vi går mot en tid der video er viktigere enn stillbilder - med alt fra Twitch via Youtube til TikTok og liknende fenomener.

Et (litt dårlig) motargument

8. Et motargument mot behovet for mye plass er at dataene våre lever i skyen. Og det gjør de, men skyen er ikke med oss overalt. Ikke på flyet, ikke alltid på toget. Ofte ikke på hytta heller. Men mobilene er med oss.

Jeg er ikke representant hverken for de yngste eller de eldste mobilbrukerne, og kanskje er jeg ikke representativ for egen aldersgruppe heller (38), men fra statistikken på iPhonen jeg ofte bruker ser jeg at Spotify spiser 13,3 gigabyte, Netflix tar 2,6 gigabyte. Og Apples egen app - Garage Band (gratis og valgfri) tar hele 1,7 gigabyte. Bare å ha New York Times synkronisert krever drøyt en halv gigabyte.

Du kan begrense bruken, men ...

Det finnes måter å målrettet bruke mobilene sine sånn at dette ikke blir et veldig stort problem. Kanskje filmer du aldri. Kanskje lar du alle data ligge i skyen. Kanskje er ikke dagens største apper og spill så veldig interessante. Hvis du bruker få av dem om gangen er du kanskje flink til å slette de ubrukte.

Men dette bærer bare i én retning - og med en telefon som potensielt koster 13 000 (billigste Pro Max), er det litt dumt hvis det går to år før den rett og slett er for liten til daglig bruk, mens alt annet kunne fungert finfint i to-tre år til.

Og hvor stor mening gir det å kjøpe en av markedets råeste mobiler hvis du ikke tar høyde for at du kan bruke noen av de heftige funksjonene som driver opp prisen?

iPhoner har høyere annenhåndsverdi enn andre telefoner, og derfor vil du også til en viss grad få igjen pengene om du går for noe annet enn bunnmodellen.

Det dyreste er å kjøpe feil

Det er ingenting som er dyrere enn å kjøpe noe som er for lite i utgangspunktet - og 64 gigabyte er så nært å være det allerede i dag, at vi absolutt ikke anbefaler folk å kjøpe den. Men det er dyrt å kjøpe større Pro-modeller.

Derfor er iPhone 11 med 128 gigabyte en fin mellomting, som burde klare seg for de fleste - og den er bare 500 kroner dyrere enn standardmodellen. Det er mulig å gamble på at man klarer seg med 64 gigabyte hvis man aldri bikker 40-50 gigabyte på dagens iPhone, men gitt at måten vi bruker dem på er i endring ville jeg heller «kjøpt riktig» for noen år frem i tid.

Forøvrig virker 512 GB-versjonene som overkill av omtrent de samme årsakene. Hvis du ikke vet at du skal jobbe masse med 4K-video, eller støvsuge App Store hver dag, er det nok større enn nesten en hvilken som helst mobilbruker trenger. Jeg har aldri vært nord om 300 gigabyte på noen mobil, og da har jeg som regel gått litt inn for å breie meg.

Disse betraktningene er forøvrig gyldige for alle telefoner på markedet der du ikke kan bygge ut plassen med minnekort. Og argumentene blir sterkere jo dyrere telefonen er i utgangspunktet, både fordi de er kostbare i innkjøp og fordi de ofte beholdes lenger enn de billigste mobilene.

annonse