Til hovedinnhold

Bråstopp i iPhone-oppdateringene

App Store-statistikken står på stedet hvil.

For tre uker siden ble Apples nyeste operativsystem, iOS 8, tilgjengelig for brukere av eldre iPhone-modeller. Et par dager etter åpnet salget av de nye iPhone 6-modellene med iOS 8 ferdig installert. Produsenten har for vane å skryte av hvor raskt brukerne installerer hver nye storoppdatering på iPhone-ene sine, men denne gangen er det en del som har gått galt for selskapet som holder til Cupertino utenfor San Francisco.

9to5mac.com melder at andelen brukere som kjører iOS 8 bare har gått opp med ett lite prosentpoeng de siste par ukene.

Det første tegnet på trøbbel var da historier om hvor mye ledig plass oppdateringen krevde begynte å dukke opp i sosiale medier. Oppdateringen krevde nemlig nærmere seks gigabyte ledig plass på enheten, og mange brukere av iPhone-modeller med 8 eller 16 gigabyte lagringsplass fikk dermed problemer. Dette gjaldt riktig nok kun oppdateringer via nettverk. Oppdatering via kabel og iTunes krever ikke like stor plass.

Les også: Apples safirglasspartner søker konkursbeskyttelse

Skulle fikse feil - skapte nye

Foto: Apple

Den 24. september slapp Apple en oppdatering som skulle ta knekken på det som måtte være av feil i iOS 8. Oppdateringen hadde navnet iOS 8.0.1, og endte i stedet opp med å tilføre langt mer alvorlige feil til enhetene. Tilkobling til mobilnettet sluttet å virke for mange brukere, og heller ikke Touch ID-sensoren i hjem-tasten likte oppdateringen særlig godt. Dermed slet mange både med å ringe, og med å logge seg inn på telefonene sine.

Apple publiserer løpende statistikk over hvor stor andel som kjører de forskjellige versjonene av iOS. Den 21. september, fire dager etter at iPhone-brukere flest kunne oppgradere, og to dager etter at iPhone 6 ble tilgjengelig, hadde 46 prosent av iPhone-brukerne iOS 8 på telefonene sine. Den 5. oktober hadde iOS 8 oppnådd 47 prosent andel av iOS-enhetene.

Det er litt uklart hva Apples kakediagram faktisk viser. Det kan også handle om målinger som ikke har fungert skikkelig. Vi registrerer nemlig også at eldre utgaver av iOS har økt med ett prosentpoeng, fra fem til seks prosent andel på de samme to ukene.

Les også: Apple trekker iOS 8-oppdatering etter kjempeproblemer

Fortsatt raskere enn Android, men ...

Noen dager etter den ulykksalige iOS 8.0.1-oppdateringen slapp Apple enda en oppdatering, som etter alt å dømme har fungert langt bedre. Men, forutsatt at Apples målinger er riktige, har ikke siste oppdatering gjort stort for å få brukerne til å oppgradere.

Samtidig må det nevnes at dette stadig er betydelig raskere adopsjon av et nytt operativsystem enn det Google er vant til. Nye Android-versjoner blir aller først tilgjengelig for eiere av Nexus-enheter, og såkalte Google Edition-varianter av andre telefoner. For resten av Android-utvalget kan det innimellom ta vinter og vår før oppdateringen er tilgjengelig, og selv når oppdateringen er tilgjengelig for folk flest har overgangen mye til felles med sirup.

Uansett er dette uvante takter for Apple, som vanligvis får nesten alle sine brukere oppgradert i løpet av få uker.

Les testen av Apple iPhone 6

(Kilder: 9to5mac.com, developer.apple.com)

annonse