Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 11

Dette er iPhonen for folk flest

iPhone 11 er nesten like god som Pro, men flere tusenlapper rimeligere.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

iPhone 11 er på sett og vis en slags innrømmelse fra Apple. Tidligere har de dyreste iPhonene vært «iPhone», mens de billigere variantene har fått annerledes navn som 5C, SE og Xr.

På overflaten ser de muligens ikke så rare ut – men kontrasten handler om at hovedproduktet alltid har vært iPhone fulgt av et tall, og annenhver gang et tall og en S. Altså en litt oppdatert variant av den modellen.

I år er det de aller heftigste iPhonene som får de pussige navnene. Størstemann heter så meget som iPhone 11 Pro Max. Et navn som er så langt at jeg opprinnelig skrev det feil hele fire ganger i løpet av testen vi opprinnelig publiserte.

Og for all del - den er fantastisk, hvis du vil bruke mellom 13.000 og 17.000 kroner på markedets beste mobiltelefon. Men store deler av verden vil ikke det. Det fikk Apple se da fjorårets «billigmodell» Xr tok verden med storm. Til tross for at et samlet anmelderkorps advarte mot lavere oppløsning i skjermen.

Omtrent slik gikk det altså til at årets billigmodell, iPhone Xrs oppfølger, bare heter iPhone 11 og er fanebæreren for denne generasjonen iPhoner.

Og vi tar like godt denne testens minst overraskende nyhet helt med det samme:

Akkurat som iPhone Xr var det i fjor, er det iPhone 11 som er folkemodellen også i år.

Spesifikasjonene under viser noen av likhetene og forskjellene på iPhone 11 og de to Pro-variantene. Legg merke til prisforskjellen:

iPhone 11iPhone 11 ProiPhone 11 Pro Max
Størrelse: 15,09 x 7,57 x 0,83 cm14,4 x 71,4 x 0,81 cm15,8 x 7,78 x 0,81 cm
Skjermtype: LCD IPSSuper Retina XDR - OLEDSuper Retina XDR - OLED
Skjermstørrelse og oppløsning: 6,1" - 1792 x 828 piksler5,8" - 2436 x 11256,5" - 2688 x 1242
Prosessor:Apple A13 BionicApple A13 BionicApple A13 Bionic
Antall kamera: 233
Kamera: 12 MP vidvinkel + 12 MP ultravidvinkel12 MP tele + 12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel12 MP tele + 12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel
Batterikapasitet: 3.110 mAh3.190 mAh3.500 mAh
Lagringskapasitet: 64 / 128 / 256 GB64 / 256 GB / 512 GB64 / 256 GB / 512 GB
Pris: fra 8490 kronerfra 11 990 kronerfra 12 990 kroner

Spesifikasjonene er på samme tid svært like og relativt ulike mellom iPhone 11 og de langt dyrere Pro-versjonene. Men flere av ulikhetene betyr ikke så veldig mye. Eller, sagt på en litt annen måte; du skal være veldig opptatt av forskjellen i skjermkvalitet hvis du velger en telefon som starter 3500 kroner høyere fordi den har AMOLED- og ikke en meget god LCD-skjerm, slik iPhone 11 har.

De nye iPhonene har fått meget gode nattfotofunksjoner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke like god er fortsatt godt nok

For selv om spesifikasjonene sier at Pro-skjermen er langt bedre, så er det ikke hvert minutt du bruker telefonen at du legger merke til det. Hvis du gjør det er det i intense filmscener med HDR, der den lyssterke AMOLED-skjermen kan dra på mer både med lys og kontrast enn LCD-skjermen kan.

En AMOLED-skjerm vil også ha høyere kontrast enn en LCD-skjerm har, noe som kan hjelpe den i direkte sollys. Og det samme kan den høye lysstyrken som Pro-skjermene har. Men det er høy lysstyrke også i LCD-skjermen iPhone 11 har. Ser du dem side om side vil du merke at Pro-skjermen kan være litt tydeligere å lese i direkte solskinn. Men du vil neppe ha problemer med noen av dem.

Trenger du 2x zoom?

«God nok» er i grunnen et mantra for iPhone 11. Du får et ekstra zoom-kamera på Pro-modellen, mens du bare får vidvinkel og hovedkamera på den vanlige. Men vidvinkelen og hovedkameraet du tross alt får – de er akkurat like gode i iPhone 11 som de er i iPhone 11 Pro.

Godt nok for de fleste, altså.

Største ulempen med å miste zoom-kameraet er at du må bruke digital zoom for å komme nærmere, og at iPhone 11 i praksis ikke har et øye som egner seg for makrofotografering. Så hvis du liker å ta nærbilder av blomster eller tåneglene dine må du ha en iPhone 11 Pro.

Denne testen handler i stor grad om hvor mye av iPhone 11 Pro du får, selv om du velger å betale «bare» for en iPhone 11.

Huawei har vært kongen på kameramobilhaugen de siste årene, mens Apple har hengt ganske langt bak. Det snus på hodet med denne høstens iPhoner. Selv om iPhone 11 «bare» har to kamera, er kvaliteten på de to akkurat like god som i Pro-modellen. Og zoom-kameraet trenger du ikke like ofte.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spektakulært godt kamera

iPhone 11 gir deg spektakulær fotoytelse både når det er lyst og når det er mørkt. Det betyr vanvittig god videofunksjon med filmopptak som går hakkefritt og fløyelsmykt i inntil 4k-oppløsning med 60 bilder i sekundet.

En uredigert testfil av 4k med 30 bilder per sekund finner du her - den viser først og fremst hvor jevne opptakene blir, og den gode stabiliseringen. (Obs: ca 500 MB!)

PS! Snutten har lavere bildefrekvens enn maksimalt og den er filmet i skumring - derfor noe bildestøy.

Du får en brukervennlig app der du slipper å forholde deg til et lass innstillinger for at det skal bli bra også.

Fra venstre: Galaxy Note 10 Plus, iPhone Xs Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro Max og P30 Pro. iPhone 11-telefonene har den beste kombinasjonen av foto- og videoegenskaper på dette bildet. Og det er bare zoom-linsen som skiller Pro fra den vanlige modellen på dette området. Derfor er iPhone 11 mye kameramobil for pengene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så har Apple stjålet en del. De har plukket de nye måtene video fungerer på fra Samsungs kameraapp, og nattmodusen virker lånt rett fra Huawei eller Google. Men når de i praksis gjør det et hakk bedre enn vi er vant til blir det litt vanskelig å være så sinna på Apple.

Selv om det var Apple selv som skapte overskrifter ved å være sinte på Samsung over «iPhone-kopien» Galaxy S – som strengt tatt ikke liknet så veldig på en iPhone uansett. Nuvel.

Du kan kjøpe iPhone 11 i denne lilla fargen, eller i gult, grønt eller rødt. Føler du deg litt kjedelig? Da kan du få den i svart eller hvitt også. (Men hvorfor?!).
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kanskje den flotteste designen?

iPhone 11 har bare to kamera på baksiden. De er over og under hverandre på den samme forhøyningen som Pro har.

Glassdesignen er motsatt av Pro-telefonene. Her er hoveddelen blank, mens forhøyningen kameratutene sitter på er frostet.

Det feteste med iPhone 11-designen er fargene. For her kan du gå bananas. Vil du ha en kanarigul iPhone? Selvsagt kan du det. Grønn? Brannbilrød? Jepp og dobbeltjepp – ved siden av å være langt tøffere enn en vanlig svart telefon, støtter sistnevnte kampen mot HIV og AIDS uten at prisen går opp. Så hvis du synes Apple er litt dyre kan du velge å la litt av kjøpesummen gå til en god sak.

Forfra skal du stå relativt nærme og vite hva du ser etter for å umiddelbart se at en iPhone 11 ikke er en Pro-variant. Det handler egentlig bare om to spesielt synlige ting; lysstyrke i skjerm og tykkelsen på rammen rundt den.

Du får selvsagt mørk modus også i den vanlige iPhone 11-versjonen, men i Pro-telefonene gjør den dobbel nytte. Der sparer den både synet ditt og batteriet, siden de mer påkostede AMOLED-skjermene ikke lyser opp områder som er svarte i det hele tatt, mens iPhone 11s LCD-skjerm lyser over det hele hele tiden - den blokker bare ut lyset der det er mørkt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pro varer litt lenger, men ...

Apple reklamerer for lenger batteritid med iPhone Pro-modellene. iPhone 11 Pro Max skal faktisk klare 20 timer lokal video.

Hvis du imidlertid ikke bruker iPhonene til video kan du forvente en fjerdedel til halvparten av brukstiden før skjermen slukker.

Og differansen i brukstid synker dermed omtrent tilsvarende. Kanskje er det bare snakk om en halvtimes forskjell i en krevende app.

Jeg har ikke opplevd iPhone 11 som betydelig dårligere på batteritid enn Max. Fullt så sterk er den ikke, men begge deler er kvassere enn de fleste tidligere iPhone-modeller, og igjen er vi inne på iPhone 11-mantraet; den er god nok.

Når du filmer kan du zoome inn og ut fra vidvinkel til 3x zoom også med vanlig iPhone 11, selv om den ikke har optisk 2x-kamera. Det betyr at en større del av zoom-området er digitalt, men for det meste blir kvaliteten likevel helt grei i for eksempel video.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og mange ting er helt like

Begge telefonene kjører iOS 13. Det betyr at du får mørk modus, forbedringer i batterilading og bedre oversikt over hvordan du bruker den. iOS spør deg også noe oftere når apper har lyst til å ta for seg av ting som kanskje går ut over privatlivet ditt.

Du får den samme fantastiske stereolyden som knapt noen annen telefon gjør etter årets iPhone-modeller. Og støtten for hurtiglading er her - selv om hurtigladeren ikke følger med. Vi snakker fortsatt om en telefon til vesentlig mer enn 8.000 kroner her, så der fortjener Apple en kaktus i posten.

Det gir ikke mening at du må betale mer enn 12.000 kroner for telefonen din for å få med et tilbehør alle andre produsenter legger i esken når prisen går nord om fire tusinger.

Klart mest iPhone per krone

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men ellers er det jaggu ikke mye å holde mot iPhone 11. Med de kolossale forbedringene i kamerakvalitet, ytelse og lyd, for å nevne noe – fremstår en startpris på 8.600 kroner som ikke så verst, gitt at det er en eplelogo på baksiden.

Det er riktig nok den eneste telefonen i denne prisklassen som ikke har en full-HD-skjerm. Men hva med dette; hold en iPhone 11 foran ti forskjellige mennesker på bussen, toget eller t-banen. Spør dem om de klarer å se enkeltpiksler ...

Jeg tror svaret er gitt. Og jeg tror ikke fjorårets horder av iPhone Xr-kjøpere la merke til at oppløsningen var like lav der heller.

Den oppløsningen anmeldere og andre ekstremt skjermopptatte gnåler om – den er kjekk å ha, hvis det er akkurat de egenskapene vi ser etter. Men det er ikke prioriteten for en iPhone, og det er heller ikke prioriteten for alle mobilbrukere.

Sett opp mot prislappen er iPhone 11 årets soleklart beste iPhone. Ikke bare det. Den er en av de aller beste telefonene uansett produsent.

PS! Ligg unna 64-gigabyteversjonen. Det er den med 128 gigabyte du vil ha.

Hvis du ikke vil ha ett av disse alternativene, da:

Apple iPhone 11 Pro 256GB
Koste på deg ekstra luksus?

Apple iPhone 11 Pro 256GB

fra 14017:-

Pro-modellene koster så mye ekstra at det kan sammenliknes med forskjellen i kilopris på et vanlig salathode og ferdigkuttet salat. 3.500 kroner i prisforskjell er ikke verdt det hvis du skal se rasjonelt på ting. Men beholder du telefonene dine lenge, si i tre-fire år, og kanskje noen i familien arver dem eller du selger dem etterpå - da kan det være lov med litt luksus. Og det er akkurat det iPhone 11 Pro er. Et stykke luksus.Så langt har vi bare testet Max-varianten, men den ordinære Pro-varianten jeg anbefaler her matcher iPhone 11 best på størrelse. Du får bedre skjerm, zoom-kamera og stålramme fremfor aluminium. Som ren brukstelefon er det ikke så stor forskjell fra eller til, men sikler du på en Pro trenger ikke det være så nøye.

Apple iPhone Xr
En enklere modell?

Apple iPhone Xr

fra 5684:-

iPhone Xr fra i fjor er fortsatt en spektakulært god telefon. Den koster en drøy tusenlapp mindre enn iPhone 11, og da får du en telefon som på menyer skjerm, og brukervennlighet er veldig vanskelig å skille fra årets modell. Det du mister er først og fremst det spektakulære kameraet. Fjorårets var likevel aldri dårlig - det fungerte bare ikke like godt under alle forhold, slik iPhone 11-kameraene gjør, og Xr-en kom dessuten med bare én linse bakpå - som betyr at ultravidvinkelen utgår her.Husk at bordet fanger når du velger iPhone-størrelse. Jeg ville valgt en Xr med 128 gigabyte lagringsplass, men hvis målet er å spare penger får du den fra 7.500 kroner med 64 gigabyte - som er tilstrekkelig for noen.

Asus Zenfone 6
En ... Asus?

Asus Zenfone 6

Det er sannsynlig at det bare er to ting du lurer på; hvilken iPhone skal jeg velge, og hvor mye lagringsplass må jeg ha. Men hvis du vil ha heftig ytelse og et kamera som funker etter skumring er det verdt å få med seg Asus Zenfone 6. Her får du heldekkende og høyoppløst skjerm uten busslomme øverst. Du får et batteri på hele 5.000 mAh og ekte todagers batteritid.Hurtiglader er inkludert og Asus har alt testet betaversjoner av nyeste Android, så oppdateringer bør ikke drøye for lenge. Det er enormt mye telefon for pengene. Når du tar selfier vipper den sine utmerkede hovedkamera rundt fra baksiden. Litt futuristisk, med andre ord.Zenfone 6 er ingen iPhone, men vit at den finnes når du legger ut nesten dobbelt så mye for en av årets modeller.

Apple iPhone 11 256GB
9
Imponerende
Anbefalt

Apple iPhone 11 256GB

9
Imponerende
sitatiPhone 11 innfrir og gir deg en solid bit av Apples beste løsninger uten å koste for mye.

Fordeler

 • +
  Vanvittig kraftige høyttalere
 • +
  Ålreit batteritid
 • +
  Lynende rask
 • +
  Meget godt kamera på alle områder
 • +
  FaceID har blitt bedre enn i fjor
 • +
  Relativt rimelig lagringsoppgradering
 • +
  Som alltid: Apples store og gode økosystem
 • +
  U1-brikke gir forbedret AirDrop og mer i fremtiden

Ting å tenke på

 • Proprietær Lightning-kabel er irriterende
 • Mangler zoom-kamera fra Pro (2x)
 • Ingen hurtiglader med i esken (Knurr!)
 • Ingen 3D Touch her heller
 • Ingen av kameraene egner seg for makrofoto
annonse
Apple iPhone 11 4GB RAM 256GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Ikke på lager
Ikke på lager
annonse