Tek.no

Test Apple iPhone 11

Dette er iPhonen for folk flest

iPhone 11 er nesten like god som Pro, men flere tusenlapper rimeligere.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
18 Sept 2019 08:54

iPhone 11 er på sett og vis en slags innrømmelse fra Apple. Tidligere har de dyreste iPhonene vært «iPhone», mens de billigere variantene har fått annerledes navn som 5C, SE og Xr.

På overflaten ser de muligens ikke så rare ut – men kontrasten handler om at hovedproduktet alltid har vært iPhone fulgt av et tall, og annenhver gang et tall og en S. Altså en litt oppdatert variant av den modellen.

I år er det de aller heftigste iPhonene som får de pussige navnene. Størstemann heter så meget som iPhone 11 Pro Max. Et navn som er så langt at jeg opprinnelig skrev det feil hele fire ganger i løpet av testen vi opprinnelig publiserte.

Og for all del - den er fantastisk, hvis du vil bruke mellom 13.000 og 17.000 kroner på markedets beste mobiltelefon. Men store deler av verden vil ikke det. Det fikk Apple se da fjorårets «billigmodell» Xr tok verden med storm. Til tross for at et samlet anmelderkorps advarte mot lavere oppløsning i skjermen.

Omtrent slik gikk det altså til at årets billigmodell, iPhone Xrs oppfølger, bare heter iPhone 11 og er fanebæreren for denne generasjonen iPhoner.

Og vi tar like godt denne testens minst overraskende nyhet helt med det samme:

Akkurat som iPhone Xr var det i fjor, er det iPhone 11 som er folkemodellen også i år.

Spesifikasjonene under viser noen av likhetene og forskjellene på iPhone 11 og de to Pro-variantene. Legg merke til prisforskjellen:

Spesifikasjonene er på samme tid svært like og relativt ulike mellom iPhone 11 og de langt dyrere Pro-versjonene. Men flere av ulikhetene betyr ikke så veldig mye. Eller, sagt på en litt annen måte; du skal være veldig opptatt av forskjellen i skjermkvalitet hvis du velger en telefon som starter 3500 kroner høyere fordi den har AMOLED- og ikke en meget god LCD-skjerm, slik iPhone 11 har.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ikke like god er fortsatt godt nok

For selv om spesifikasjonene sier at Pro-skjermen er langt bedre, så er det ikke hvert minutt du bruker telefonen at du legger merke til det. Hvis du gjør det er det i intense filmscener med HDR, der den lyssterke AMOLED-skjermen kan dra på mer både med lys og kontrast enn LCD-skjermen kan.

En AMOLED-skjerm vil også ha høyere kontrast enn en LCD-skjerm har, noe som kan hjelpe den i direkte sollys. Og det samme kan den høye lysstyrken som Pro-skjermene har. Men det er høy lysstyrke også i LCD-skjermen iPhone 11 har. Ser du dem side om side vil du merke at Pro-skjermen kan være litt tydeligere å lese i direkte solskinn. Men du vil neppe ha problemer med noen av dem.

Trenger du 2x zoom?

«God nok» er i grunnen et mantra for iPhone 11. Du får et ekstra zoom-kamera på Pro-modellen, mens du bare får vidvinkel og hovedkamera på den vanlige. Men vidvinkelen og hovedkameraet du tross alt får – de er akkurat like gode i iPhone 11 som de er i iPhone 11 Pro.

Godt nok for de fleste, altså.

Største ulempen med å miste zoom-kameraet er at du må bruke digital zoom for å komme nærmere, og at iPhone 11 i praksis ikke har et øye som egner seg for makrofotografering. Så hvis du liker å ta nærbilder av blomster eller tåneglene dine må du ha en iPhone 11 Pro.

Denne testen handler i stor grad om hvor mye av iPhone 11 Pro du får, selv om du velger å betale «bare» for en iPhone 11.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Spektakulært godt kamera

iPhone 11 gir deg spektakulær fotoytelse både når det er lyst og når det er mørkt. Det betyr vanvittig god videofunksjon med filmopptak som går hakkefritt og fløyelsmykt i inntil 4k-oppløsning med 60 bilder i sekundet.

En uredigert testfil av 4k med 30 bilder per sekund finner du her - den viser først og fremst hvor jevne opptakene blir, og den gode stabiliseringen. (Obs: ca 500 MB!)

PS! Snutten har lavere bildefrekvens enn maksimalt og den er filmet i skumring - derfor noe bildestøy.

Du får en brukervennlig app der du slipper å forholde deg til et lass innstillinger for at det skal bli bra også.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så har Apple stjålet en del. De har plukket de nye måtene video fungerer på fra Samsungs kameraapp, og nattmodusen virker lånt rett fra Huawei eller Google. Men når de i praksis gjør det et hakk bedre enn vi er vant til blir det litt vanskelig å være så sinna på Apple.

Selv om det var Apple selv som skapte overskrifter ved å være sinte på Samsung over «iPhone-kopien» Galaxy S – som strengt tatt ikke liknet så veldig på en iPhone uansett. Nuvel.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kanskje den flotteste designen?

iPhone 11 har bare to kamera på baksiden. De er over og under hverandre på den samme forhøyningen som Pro har.

Glassdesignen er motsatt av Pro-telefonene. Her er hoveddelen blank, mens forhøyningen kameratutene sitter på er frostet.

Det feteste med iPhone 11-designen er fargene. For her kan du gå bananas. Vil du ha en kanarigul iPhone? Selvsagt kan du det. Grønn? Brannbilrød? Jepp og dobbeltjepp – ved siden av å være langt tøffere enn en vanlig svart telefon, støtter sistnevnte kampen mot HIV og AIDS uten at prisen går opp. Så hvis du synes Apple er litt dyre kan du velge å la litt av kjøpesummen gå til en god sak.

Forfra skal du stå relativt nærme og vite hva du ser etter for å umiddelbart se at en iPhone 11 ikke er en Pro-variant. Det handler egentlig bare om to spesielt synlige ting; lysstyrke i skjerm og tykkelsen på rammen rundt den.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Pro varer litt lenger, men ...

Apple reklamerer for lenger batteritid med iPhone Pro-modellene. iPhone 11 Pro Max skal faktisk klare 20 timer lokal video.

Hvis du imidlertid ikke bruker iPhonene til video kan du forvente en fjerdedel til halvparten av brukstiden før skjermen slukker.

Og differansen i brukstid synker dermed omtrent tilsvarende. Kanskje er det bare snakk om en halvtimes forskjell i en krevende app.

Jeg har ikke opplevd iPhone 11 som betydelig dårligere på batteritid enn Max. Fullt så sterk er den ikke, men begge deler er kvassere enn de fleste tidligere iPhone-modeller, og igjen er vi inne på iPhone 11-mantraet; den er god nok.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og mange ting er helt like

Begge telefonene kjører iOS 13. Det betyr at du får mørk modus, forbedringer i batterilading og bedre oversikt over hvordan du bruker den. iOS spør deg også noe oftere når apper har lyst til å ta for seg av ting som kanskje går ut over privatlivet ditt.

Du får den samme fantastiske stereolyden som knapt noen annen telefon gjør etter årets iPhone-modeller. Og støtten for hurtiglading er her - selv om hurtigladeren ikke følger med. Vi snakker fortsatt om en telefon til vesentlig mer enn 8.000 kroner her, så der fortjener Apple en kaktus i posten.

Det gir ikke mening at du må betale mer enn 12.000 kroner for telefonen din for å få med et tilbehør alle andre produsenter legger i esken når prisen går nord om fire tusinger.

Klart mest iPhone per krone

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Men ellers er det jaggu ikke mye å holde mot iPhone 11. Med de kolossale forbedringene i kamerakvalitet, ytelse og lyd, for å nevne noe – fremstår en startpris på 8.600 kroner som ikke så verst, gitt at det er en eplelogo på baksiden.

Det er riktig nok den eneste telefonen i denne prisklassen som ikke har en full-HD-skjerm. Men hva med dette; hold en iPhone 11 foran ti forskjellige mennesker på bussen, toget eller t-banen. Spør dem om de klarer å se enkeltpiksler ...

Jeg tror svaret er gitt. Og jeg tror ikke fjorårets horder av iPhone Xr-kjøpere la merke til at oppløsningen var like lav der heller.

Den oppløsningen anmeldere og andre ekstremt skjermopptatte gnåler om – den er kjekk å ha, hvis det er akkurat de egenskapene vi ser etter. Men det er ikke prioriteten for en iPhone, og det er heller ikke prioriteten for alle mobilbrukere.

Sett opp mot prislappen er iPhone 11 årets soleklart beste iPhone. Ikke bare det. Den er en av de aller beste telefonene uansett produsent.

PS! Ligg unna 64-gigabyteversjonen. Det er den med 128 gigabyte du vil ha.

Hvis du ikke vil ha ett av disse alternativene, da:

9
Imponerende
Anbefalt

Apple iPhone 11 256GB

annonse
Prisjakt
10388 NOK
Sjekk nå
NetonNet
10390 NOK
Kjøp nå
sitat"iPhone 11 innfrir og gir deg en solid bit av Apples beste løsninger uten å koste for mye."
 • Krysse av
  Vanvittig kraftige høyttalere
 • Krysse av
  Ålreit batteritid
 • Krysse av
  Lynende rask
 • Krysse av
  Meget godt kamera på alle områder
 • Krysse av
  FaceID har blitt bedre enn i fjor
 • Krysse av
  Relativt rimelig lagringsoppgradering
 • Krysse av
  Som alltid: Apples store og gode økosystem
 • Krysse av
  U1-brikke gir forbedret AirDrop og mer i fremtiden
 • Bytt
  Proprietær Lightning-kabel er irriterende
 • Bytt
  Mangler zoom-kamera fra Pro (2x)
 • Bytt
  Ingen hurtiglader med i esken (Knurr!)
 • Bytt
  Ingen 3D Touch her heller
 • Bytt
  Ingen av kameraene egner seg for makrofoto
Les også
Halvparten av alle iPhoner kjører nå iOS 13
Les også
Nå kan endelig iPhone SE komme tilbake
Les også
Ikke velg minste iPhone
Les også
Apple har oppdatert iPhone igjen
Les også
Apple varsler om «uekte skjerm», uansett om skjermen er ekte eller ei
annonse