Til hovedinnhold
SniktittApple iPhone 11 og iPhone 11 Pro

Vi har prøvd de nyeste iPhone-modellene

Endelig kan iPhone ta skikkelige nattfoto!

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Tek.no / Cupertino: Etter månedsvis med rykter lanserte Apple endelig sine nye iPhone-modeller her i California. Og det gikk omtrent slik ryktene sa. Vi har fått se nye telefoner med vidvinkelkamera og avanserte videofunksjoner og en haug små og store forbedringer.

Den vanlige iPhone 11-modellen erstatter fjorårets iPhone Xr, mens iPhone 11 Pro tar over for iPhone Xs-modellene. Siden de tre telefonvariantene er svært like hverandre, går jeg gjennom de viktigste egenskapene til alle tre i denne artikkelen.

PS! Det kommer også video med gjennomgang av iPhone 11 Pro-funksjonene.

De nye telefonene kjører naturligvis også nye IOS 13 – som betyr at de har mørk modus bygget inn fra start, i tillegg til funksjoner som Find My-appen som kan jakte opp både andre telefoner, iPader og Macer – og det kan den via andre Apple-produkter som måtte være påskrudd i nærheten.

Vi fikk ikke USB-C i denne omgang, slik noen rykter har hevdet – så kanskje sparer Apple det til neste år?

Her er alt som ble lansert:

  1. Ny Apple Watch med «alltid-på-skjerm»
  2. Billig spilltjeneste kalt Apple Arcade
  3. Strømmetjenesten Apple TV+
  4. Ny iPad med større skjerm
  5. iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max
  6. iPhone 11
OLED-skjermen i iPhone 11 Pro-modellene er ekstremt lyssterk og har veldig god bildekvalitet. Nå var ikke akkurat forgjengerne sinker - men det er alltid spennende å se det bli noen knepp bedre år for år.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vanvittig gode skjermer

Førsteinntrykket av de nye telefonene starter med den nye skjermen i Pro-modellene. Her er det et hav av lys som teller, med inntil 1200 nits lysstyrke. Som alltid begynner Apple-menneskene med å vise frem en liten haug bilder som både får skjerm og kamera til å vise seg fra sin beste side.

Her er det spesielt den nye nattmodusen som virkelig ser bra ut. Å forstørre testbildene Apple har lagt inn så vi ser enkeltpiksler gir overraskende gode resultater. Det holder seg skarpt selv om bildet blir svært stort – men vi ser også de klassiske tegnene på at mobilkameraet har jobbet. Her er det akkurat nok prosesseringsstøy og artefakter til at det ikke er noen stor grunn til å mistenke Apple for å ha brukt store kamera til å ta bildene.

iPhone 11 Pro-modellene har tre kamera, og du kan zoome trinnløst fra ultravidvinkel via vidvinkel til 2x zoom. Det gir langt bedre video enn hos de fleste av konkurrentene med flere kamera på baksiden.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt handler om kamera

Løsningen ser ut til å fungere omtrent slik Google og Huaweis nattmoduser gjør – altså ved å ta mange bilder etter hverandre som sveises sammen. Apple har i grunnen sagt at kameraet deres har gjort dette i flere generasjoner – men først nå ser vi faktiske resultater som minner om konkurrentenes.

Frem til nå har Huawei for eksempel vært nesten helt enerådende på stillbilder i mørket. Det blir de ikke lenger fra og med nå.

Det er i det hele tatt i kameraet det foregår med de nye iPhonene. Her får du for eksempel tre kamera i de heftigste Pro-modellene og to i den vanlige iPhone 11-modellen.

Og forresten – er det ikke digg å være kvitt X-en? Romertall be gone!

Den vanlige iPhone 11-varianten må klare seg med vanlig vidvinkel og ultravidvinkel. Men den kan zoome trinnløst mellom dem den også - og har dessuten samme nattmodus som Pro-versjonen av iPhone har.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Enkel zooming i video

En ting Apple er helt alene om å gjøre akkurat nå er å bytte sømløst mellom de to eller tre kameraene under filming. Denne løsningen er virkelig imponerende, og selv om Huawei i flere år har vært foran dem på antall kamera og fotofunksjoner, har iPhone alltid vært et nesehår bedre på video.

Og i 2019 er iPhone tilsynelatende fortsatt kvassere på akkurat det. Med Huawei får du et stort hopp i videoen idet du bytter mellom objektiver under filming.

Apple skrøt hemningsløst av den nye A13 Bionic-prosessoren under lanseringen av iPhone 11-modellene. Her er det massevis av krefter til å kjøre avanserte spill, videoredigering og utvidet virkelighet. Spill og muligheten til å filme mange videostrømmer samtidig med appen Filmic ble vist frem under kveldens lansering.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå støtter iPhone stativ

Apple har alltid holdt iPhonene sine noenlunde enkle, og strittet mot å legge til for mange nye funksjoner. Derfor har for eksempel du som har med deg et fotostativ, eller liker å sette mobilen mot noe for å ta lange eksponeringer hatt lite hell med kameraappen i iPhone. Nå kan den automatisk oppdage at den står helt i ro og ta lange eksponeringer.

De fleste av disse egenskapene er like for både iPhone 11 og iPhone 11 Pro, med zoomkameraet som viktigste forskjell i Pro-modellen.

Resultatene ser marginalt mindre heftige ut på iPhone 11-skjermen, der det fortsatt «bare» er en LCD-variant som gjelder. Det betyr også at den har større rammer rundt skjermen enn Pro-variantens OLED-skjerm har. Men det er ingen grunn til å grine over bildekvaliteten fra en vanlig iPhone 11 – her snakker vi nok om en av de bedre skjermene på markedet i lysstyrke og fargegjengivelse.

iPhone 11 bytter ut OLED-skjermen med LCD og har færre kamera på baksiden. Men opplevelsen er overraskende lik de to modellene mellom.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lekre farger og lavere pris

De mange lekre fargene og den relativt sett lave prisen gjør også den vanlige iPhone 11 til et valg mange nok kommer til å gå for.

At de to telefonene også er så like i bruk, med IOS 13 som base for et lass nye funksjoner gjør det også litt vanskeligere å velge. Du får et ekstra kamera, og du får finere skjerm og litt flottere byggekvalitet i Pro-modellen ... jeg mener, det er svært gode argumenter for å oppgradere her. Men samtidig – den lilla iPhone 11-modellen ser virkelig bra ut, og går vi etter amerikanske priser ligger den på skarve 7.000 kroner, mot henholdsvis 10.000 og 11.000 for Pro-modellene. I Norge blir det imidlertid dyrere: 8490 kroner, 11 990 kroner og 12 990 kroner – altså omtrent 2000 kroner over de amerikanske.

I hånden føles alle tre telefoner svært riktige. De har «myk» avrundet design langs kantene, og til tross for at de varer lenger på hver opplading og har en større kameradel på baksiden føles de ikke spesielt mye større enn fjorårets.

iPhone 11 Pro har smalere rammer rundt skjermen enn den vanlige iPhone-utgaven. Her er det en voldsomt lyssterk OLED-skjerm som gjelder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen hakk penere enn ventet?

Mange av ryktebildene klarte å dra på seg internettets samlede vrede. Flere teknologiredaksjoner meldte at de håpet at det ikke ville bli de nye kameraløsningene vi fikk se i tidlige bilder.

Og nå ble det nettopp de kameraene. På nært hold tar de seg imidlertid langt bedre ut enn de gjorde på de mange ryktebildene så langt. Eller kanskje skyldes min litt varmere holdning til dem at jeg har rukket å bli vant til designen gjennom uker og måneder?

Det som plager meg mest akkurat i dag er at de beste funksjonene her krever sine omgivelser og forhold for å bli skikkelig testet. Og siden ingen kan lyssetting av nye produkter bedre enn Apple – var det rett og slett ikke et mørkt sted å teste den nye nattmodusen her i Cupertino. Men jeg kan love at den blir det første vi aktiverer så fort testmobilene dukker opp i redaksjonen.

Slik er de tre mobilene sammenlignet med hverandre:

iPhone 11iPhone 11 ProiPhone 11 Pro Max
Størrelse: 15,09 x 7,57 x 0,83 cm144 x 71,4 x 0,81 cm15,8 x 7,78 x 0,81 cm
Skjermtype: LCD IPSSuper Retina XDR - OLEDSuper Retina XDR - OLED
Skjermstørrelse og oppløsning: 6,1" - 1792 x 828 piksler5,8" 2436 x 11256,5 " 2688 x 1242
Prosessor:Apple A13 BionicApple A13 BionicApple A13 Bionic
Antall kamera: 233
Kamera: 12 MP tele + 12 MP vidvinkel12 MP tele + 12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel12 MP tele + 12 MP vidvinkel + 12 MP ultra vidvinkel
Batterikapasitet: 3110 mAh3190 mAh3500 mAh
Lagringskapasitet: 64 / 128 / 256 GB64 / 256 GB / 512 GB64 / 256 GB / 512 GB
Pris: fra 8490 kronerfra 11 990 kronerfra 12 990 kroner
annonse