KommentarNorgeslansering av Nvidia GTX 1080 Founders Edition

– I dag kan du kjøpe GTX 1080FE i Norge, men ikke gjør det

Du sparer penger og sender et viktig signal hvis du venter, skriver vår journalist.

Mange hevet øyebrynene da prisen for Nvidias nye grafikkort ble kjent for omtrent tre uker siden. Nå har vi imidlertid fått de veiledende norske prisene for GTX 1070 og GTX 1080 bekreftet fra Nvidia:

  • GTX 1080 Founders Edition: 7600 kroner (som tidligere varslet)
  • GTX 1080 fra tredjepartsprodusenter: Fra 6600 kroner
  • GTX 1070 Founders Edition: 4900 kroner

Dermed kan vi slå fast at du kan spare inntil 1000 kroner på GTX 1080 ved å vente på tredjepartsprodusentenes premiummodeller fremfor å velge Nvidias egen Founders Edition. Mens sistnevnte i teorien er tilgjengelig for kjøp fra i dag – det er ventet svært få eksemplarer til Norge – ventes premiummodeller fra tredjepartsprodusentene noe senere.

GTX 1070 Founders Edition havner like under 5000 kroner, men også her vil det etter hvert komme rimeligere modeller fra andre produsenter som Asus, Gainward og MSi, for å nevne noen. Disse er ikke priset i kroner ennå, men ut fra dollarprisen å dømme kan vi nok se disse modellene ned mot 4000 kroner.

Er ikke dette merkelig prising?

Nvidias referanseutgave, eller «Founders Edition», som vist på lanseringsdagen.

Jo, jeg, og mange med meg, har undret fælt over Nvidias nye prisregime de siste ukene. Ved lanseringen av deres nye grafikkort tok Nvidia nemlig et overraskende grep for å sikre noe av inntjeningen for de omtrent to milliarder dollarene som skal ha gått med til å utvikle Pascal-brikken som ligger til grunn for GTX 1000-serien.

Tidligere har Nvidia alltid lagt ut referensedesignet sitt først på markedet, til en lavere pris enn de fleste tredjepartsprodusenters premiummodeller. Nvidias kort ble så sakte faset ut av markedet og erstattet av dyrere kort fra tredjepartsprodusenter, som hadde mer påkostede kjøleløsninger og komponenter. I år valgte de en helt ny strategi:

  • Døpe om «referansedesign» til «Founders Edition».
  • Ta seg premium betalt for ett «ikke-premium» grafikkort.

Nvidias referansedesign (avbildet) har tidligere blitt tatt av markedet kort tid etter lansering. Fra og med GTX 1000-serien ønsker Nvidia å fortsette og tilby sin referansedesign Founders Edition for hele levetiden til serien. Selskapet bedyrer selv at de endrer navnet fordi de mener betegnelsen «referansedesign» ikke står i stil med arbeidet de har lagt ned i blant annet utviklingen av det spesiele «Vapor»-kjølekammeret og i kortets generelle byggkvalitet.

Founders Edition har sine fordeler, men det er neppe verdt mer enn premiumkortene som straks kommer.

Følgende skal Nvidia ha: Deres referansedesign holder jevnt over god kvalitet, og tilbyr dessuten – til forskjell til tredjepartsprodusenters modeller – en kjøler som blåser all den varme luften ut av kabinettet ditt, ikke bare bort fra selve kjernen. Sistnevnte kan i seg selv ha en verdi for mange.

Founders Edition er imidlertid ikke overklokket, og Pascal-brikken det bygger på er ikke spesielt utvalgt (eller «Cherry-picked») for høyere overklokkingspotensiale. Dermed forsvinner litt av argumentet for at Nvidia vil selge sin Founders Edition for inntil 100 dollar (nå 1000 kroner) mer enn enkelte premiumkort fra tredjepartsprodusenter.

En «smart-ass» rakk opp hånden

Nei, den egentlige grunnen til at Nvidia har valgt å ta betalt opptil 1000 kroner mer for sitt GTX 1080 enn enkelte av deres egne partnere vil gjøre for sine premiumkort virker dermed ikke å ha så mye med troen på eget design å gjøre som det har å gjøre med tilgjengelighet og markedsposisjon.

Eller, snarere utilgjengelighet og dominans.

Innad i bransjen er det allerede en kjent sak at Nvidia har svært få Pascal-baserte grafikkort å tilby forbrukere på lanseringsdagen (i dag!). Ytterst få medier og testere har nemlig fått et anmeldereksemplar, noe som pleier å være et varsko i seg selv. Samtidig kan vi, ut ifra egne ytelsesmålinger, fastslå at Nvidia nå eier entusiastene. GTX 1080 yter nærmes latterlig godt, og den argeste (og eneste) rivalen deres, AMD, er ikke ventet å by på særlig spenstig konkurranse før de slipper sin Vega-arkitektur. (Noe som etter en ryktet fremskynding kan skje på tampen av året).

Med slike forhold var det nok bare et tidsspørsmål før en «smart-ass» hos Nvidia rakk opp hånden for å, til storstilt applaus, dele sin slue lanseringsplan:

– La oss gi refaranseutgaven vår et skikkelig mektig navn, lansere den flere uker før partnerene våre får slippe til, og ta oss ekstra godt betalt!

Selv om dette bare er et tenkt scenario er det nok ikke så langt fra sannheten. Denne strategien lar nemlig Nvidia tjene noen ekstra slanter på entusiastene som har ventet på Pascal i fem år, og det kan også bidra til å skjule at de har så få Pascal-brikker tilgjengelig at vi nærmest har med en papir-lansering å gjøre.

Med foreløpig lav produksjon av den nye Pascal-brikken som benyttes i GTX 1000-serien, fantastisk ytelse og det foreløpige fraværet av en sterk konkurrent er dette likevel bare å forvente, og noe annet ville nesten overraske.

Referansedesignet i 900-serien (her representert ved GTX 980 Ti) sammenlignet med GTX 1000-seriens Founders Edition-design. Er det plutselig verdt å betale mer for?

Vent (litt) og spar (mye)

Klokken 15 lanseres GTX 1080 Founders Edition i Norge. Det som imidlertid vil være det lureste for de fleste av oss, ikke minst på lang sikt, er å smøre oss med enda et lag tålmodighet.

Ikke fordi mange av oss har noe problem med å betale prisen Nvidia ønsker for sitt Founders Edition i dag. Neida, mange ser absolutt verdien i det, og som alt annet handler topp grafikk bare om topp prioriteringer. Det er lurt heller fordi vi ved ved å hamre løs på kjøp-knappen i dag signaliserer til tredjepartsprodusentene, som etter planen snart vil lansere rimeligere modeller (med bedre komponenter og mer effektive kjølere) at de kan ta seg minst like mye betalt som Nvidia for det som uavhengig av deres egne tanker om saken er og blir et referansedesign og et standardkort.

Det er viktig for oss forbrukere at vi ikke biter på Nvidias melkeprosjekt og at det kun er dem selv som sprer ordet om at deres Vapor-kjøler nærmest over natta har økt verdien på referansedesignet med en tusenlapp.

Om ikke kan det bite oss skikkelig i rompa ved neste lansering, selv om tilgangen på brikker skulle være bedre, da tredjepartsprodusentene vil ha en større del av den kaka de uansett vet vi vil betale godt for.

Så godt yter GTX 1070:
Se sammenligning mot storebroren »

Les også
MSI og Asus har sendt «dopede» kort til media
Les også
MSI GTX 1070 «Gaming X»: Test av MSI GTX 1070 «Gaming X»
Les også
Her er GTX 1080-kortene – og prisene
Les også
...og vips så brøt vi 2GHz-merket!
Les også
Nvidia: Så godt yter GTX 1070
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
Les også
Dette er GTX 1080 og GTX 1070
annonse