ArtikkelVi overklokker Nvidia GeForce GTX 1080

...og vips så brøt vi 2GHz-merket!

GTX 1080 er allerede best, men hva skjer når vi finner frem overklokkingspisken?

Innledning »

Vi håper du har fått med deg at vi allerede har testet Nvidias nye grafikkonge, GTX 1080! I testen slo vi fast at kortet var et skikkelig villbeist, og vi innrømmet at vi måpet som idioter mot skjermen da 3DMark første gang avslørte hvilken kraftkar vi hadde å gjøre med.

Med en omtrentlig ytelsesøkning på 77 prosent (ref. våre egne fire spillmålinger i 1440p-oppløsning) over forgjengeren, GTX 980, ble det klart at GTX 1080 ikke bare slo totalt «knockout» på forgjengeren sin (og det noe raskere kortet GTX 980 Ti). Vi hadde med all tydelighet også fått et enkjernet grafikkort på markedet som var kapabel til å temme spill i 4K-oppløsning med ultrahøye grafikkinnstillinger.

Selv om ytelsen til GTX 1080 er mye bedre enn noe vi har sett fra et enkeltkjernet grafikkort tidligere er vi imidlertid ikke der hvor vi kan si oss «fornøyde» med bildeflyten i svært høye oppløsninger. Dessuten er skjermer med lynraske paneler, enten i form av 120- eller 144 Hz på god vei til å bli den nye standarden for pc-spillentusiaster. For å drive spill i 4K-oppløsning i 60 FPS, eller rettferdiggjøre innkjøpet av en raskt spillskjerm, kreves rett og slett så mye kraft fra grafikkortet som vi bare kan få.

Av med silkehanskene

I dag skal vi derfor se hva det allerede kraftige GTX 1080 klarer å hente frem av ekstra ytelse ved å overklokke det.

Når vi overklokker et grafikkort forteller vi det enkelt og greit at det må jobbe raskere enn hva produsenten har gitt det beskjed om. Til denne prosessen bruker vi spesielle overklokkingsprogrammer som stiller en rekke verktøy til vår disposisjon.

Blant annet gir overklokkingsprogrammene oss tilgang til å overstyre hvor raskt grafikkbrikken (kjernen) og tilhørende minne skal arbeide. Om disse elementene blir slitne av det økte tempoet kan vi også til en viss grad mate det med mer energi eller øke viftehastigheten for å avkjøle.

Med oss på laget har vi også en rekke overvåkningspaneler som viser hvor hard belastningen til enhver tid er for grafikkortet i form av arbeidsfrekvens og temperaturer.

Slik presset vi kortet maksimalt

Her benytter vi monitoreringsverktøyet GPU-Z og overklokkingsverktøyet PrecisionX OC fra EVGA for å presse de siste skjulte kreftene ut av vårt GTX 1080. I bakgrunn kjører måleverktøyet HeavenBenchmark, som kontrollerer at grafikkortet vårt klarer å regne riktig selv under høyt press.

Alle som overklokker har sin metode å jobbe på for å finne et grafikkorts maksimale ytelse eller overklokk. Det er nemlig slik at de samme innstillingene ikke gjør susen på alle grafikkort, selv om de stammer fra samme produsent eller samme serie.

Hvert grafikkort, eller hver grafikkbrikke for å være presis, er helt unike. De har alle som en ørsmå produksjonsfeil som sammen med begrensningene i selve arkitekturen og byggedelene bidrar til at det er induiduelle forskjeller for hvor langt en brikke og et grafikkort kan strekke seg før det overbelastes og begynner å gjøre feil i utregningene sine. Når grafikkbrikken eller minnet når sin tålegrense kommer dette til syne gjennom små feil i bildet, såkalte artefakter, eller blåskjermer.

Å lykkes med overklokking handler om å be deler av grafikkortet om å øke tempoet litt og litt av gangen, sjekke stabilitet, og øke litt til.

Etter hvert som vi øker arbeidsfrekvensene til grafikkortet vil det bli varmere under belastning. Vi startet derfor overklokkingen med å sette viftehastigheten til 75 prosent for å sikre at overoppheting ikke skulle bli noe problem.

Deretter åpnet vi for at GTX 1080-kortet vårt, ved behov, skulle få lov til å bruke inntil 20 prosent mer strøm enn «normalt» før de innebygde beskyttelsesmekanismene ville tvinge det til å sette på bremsene og klokke seg ned.

2 GHz og forbi...

Deretter var alt klart til å starte den store styrketesten. Vi begynte ganske hardt ut ved å be GPU-kjernen øke arbeidsfrekvensen sin med 200 MHz. Deretter lot vi måleverktøyet Heaven Benchmark kjøre i 15 minutter. For hver gang dette kjørte prikkfritt, uten å resultere i verken artefakter eller blåskjermer, økte vi hastigheten til GPU-en med mellom 5 MHz og 10 MHz.

I det vi nådde en GPU-kjernefrekvens på 2090 MHz krasjet grafikkdriveren og Heaven Benchmark. Vi hadde strukket strikken for langt. Dermed gikk turen tilbake til 2080 MHz, og nå økte vi i intervaller på 2 MHz. Etter en stund endte vi opp på vår endelige stabile GPU-kjernefrekvens, som ble 2088 MHz, en pen økning på 20,5 prosent over Nvidias «ut-av-boksen»-innstilling.

Dermed var det minnets tur til å bli overklokket, steg for steg.

Vi prioriterte overklokkingen av GPU-kjernen fremfor minnet, hvor vi sa oss fornøyde da vi traff på de første artefaktene over 5216 MHz-merket. Vi vet at andre har økt GTX 1080s minnehastighet med opptil 550 MHz, men da på bekostning av noe GPU-kjernehastighet.

Vi har i våre tester ikke økt spenningen (volt) til grafikkortet. Dette kunne gitt oss noe mer spillerom, men kunne i verste fall også frarøvet oss vårt eneste testeksemplar av GTX 1080.

Klikk på en eller flere av ytelsestestene nedenfor, eller velg en side i menyen til høyre, for å se hvordan en haug av herlige ytelsesmålinger blir enda bedre når vi sender vårt overklokkede GTX 1080 til kamp.

Hopp til ytelsestest (klikk på bildene)

Hopp rett til konklusjonen her »