Nyhet

Nvidia: Så godt yter GTX 1070

Skal levere opptil 80 prosent bedre ytelse enn GTX 970.

Da Nvidia annonserte sin nye generasjon grafikkort for et par uker siden var det høvdingen GTX 1080 som fikk mest oppmerksomhet. Vår rykende ferske test av GTX 1080 viste helt rå ytelse, men mange vil nok skremmes av den anbefalte utsalgsprisen på 7600 kroner. (Omtrent 3000 kroner dyrere enn GTX 980 var ved lansering).

Da er det godt Nvidia nå har lagt mer fakta på bordet om GTX 1070, altså etterfølgeren til det som i forrige generasjon var et kort kjent for å gi skikkelig valuta for pengene.

Opptil 80 prosent kraftigere

GTX 1070 skal være opptil 80 prosent raskere enn GTX 970, og enda raskere når det brukes til VR-spill.

Ifølge nye grafer Nvidia har postet på sine nettsider vil GTX 1070 yte opptil 80 prosent bedre enn GTX 970 i spill. Helt bestemt er det «Rise of Tomb Raider» i DirectX 12-modus som skal yte omtrent 80 prosent bedre enn GTX 970, mens «The Witcher 3» viser omtrent 70 prosent bedre ytelse enn nevnte kort.

Ettersom bare to spill er presentert regner vi med disse viser GTX 1070 fra sin beste side. Vi tviler samtidig ikke på tallene til Nvidia, som i storebror GTX 1080s tilfelle viste seg å stemme ganske godt.

Om du i løpet av året tenker å hoppe på VR-bølgen med HTC Vive eller Oculus Rift kan Nvidia imidlertid også friste med VR-ytelse som strekker seg langt forbi denne «1,8-gangeren». Dette skal la seg gjøre takket være «Single Pass Stereo» og «Lens Matched Shading», Nvidia-teknologier som til sammen utgjør det selskapet kaller for «Simultaneous Multi-Projection».

Simultaneous Multi-Projection, eller «Magi», om du vil

Simultaneous Multi-projection skal redusere arbeidsmengden til Pascal-baserte grafikkort i VR-modus.

VR-applikasjoner krever i dag at det rendres og projiseres et eget bilde for de to skjermene i VR-systemet for seg. Dette legger beslag på omtrent dobbelt så mange ressurser som når bildet tegnes på en tradisjonell monitor med projeksjon kun fra en posisjon. Med Single Pass Stereo har Nvidia imidlertid tatt noen smarte grep for å frigjøre mye av denne kraften igjen ved å la grafikkprosessoren rendre de to bildene sammen, altså kun en gang, og deretter regne seg frem til riktig projisering for at øynene dine skal se verden fra ulike posisjoner. Slik kan elementer som teksturer og geometri behandles kun en gang i stedet for to ganger (en gang for hver skjerm).

Lens Matched Shading er en teknologi som lar Pascal-baserte grafikkort slippe å rendre de delene av bildet som uansett havner utenfor synsfeltet når en ser spillverdenen gjennom linsene til et VR-system.

Nedskalert GTX 1080

Det er den nyutviklede GP104-brikken som ligger til grunn for både GTX 1070 og GTX 1080. Imidlertid er det ikke alle GP204-brikker som kommer ut av fabrikken med alle deler intakt. Ved å slå av de delene av brikken som ikke fungerer som ønsket, og tilby disse i et annet produkt (her GTX 1070) kan Nvidia likevel kapitalisere på mange av disse «annensortsbrikkene».

I forhold til høvdingen selv får lillebror dermed blant annet 25 prosent færre Cuda-kjerner (streamprosessorer), samt noe lavere klokkehastighet.

I tillegg til overnevnte forskjeller, som hovedsaklig skyldes at GTX 1070 er basert på annensorts GP104-brikker (GP104-200, fremfor GTX 1080s GP104-400), har Nvidia valgt å utstyre GTX 1070 med GDDR5-minne fremfor det nyere og raskere GDDR5X-minnet de har gitt storebroren.

(Se fulle spesifikasjoner og sammenligning nederst i saken.)

Norsk pris er foreløpig ikke klar for GTX 1070, men basert på dollarprisen (449 dollar) regner vi med Nvidias egen referanseutgave, eller Founders Edition som de kaller den, legger seg på omtrent 5000 kroner når den ankommer butikkene 10.juni.

GTX 1070-kort fra tredjepartsleverandører som MSI, Asus, Gigabyte, Gainward med flere er ventet noen uker senere. Disse er ventet å få en noe lavere utsalgspris enn Founders Edition ettersom Nvidia selv rapporterer at de vil tilbys «fra 379 dollar». Vi tipper disse kan havne i området 4500 kroner.

GTX 1080 er den ubestridte kongen:
Test: For en ytelse! »

Les også
Dette er Nvidias kraftigste skjermkort noensinne
Les også
Nvidia GeForce GTX 1070 «Founders Edition»: Test av Nvidia GTX 1070 Founders Edition
Les også
– I dag kan du kjøpe GTX 1080FE i Norge, men ikke gjør det
Les også
...og vips så brøt vi 2GHz-merket!
Les også
Nvidia GeForce GTX 1080 «Founders Edition»: Heis flagget for 60 FPS i 4K!
Les også
Snart kommer verdens heftigste grafikkort - slik ser markedet ut før det blir snudd på hodet
Les også
Med denne riggen skal vi teste nye grafikkort
Les også
Dette er GTX 1080 og GTX 1070
annonse