GuideOverklokking av skjermkort

Slik tynte vi enda mer ytelse ut av skjermkortet vårt

Overklokking er enkelt og kjapt, så lenge du vet hvordan.

Introduksjon og forhåndsarbeid

Overklokking av skjermkortet er en spennende og gratis måte å skaffe seg høyere bildeflyt eller bedre grafikk i spill. Det krever verken mye tid eller kunnskap, fordi ny programvare og skjermkortdesign har gjort jobben enklere for både nybegynneren og eksperten.

Å øke ytelsen til skjermkortet er mulig fordi den maksimale klokkefrekvensen til kjernen og minnebrikkene varierer fra eksemplar til eksemplar. For at alle skjermkort skal klare å levere det de lover, må flesteparten kjøre saktere enn hva de egentlig har potensial til. Dette kan vi utnytte ved å justere opp klokkefrekvensen og eventuelt kjøre skjermkortet enda raskere ved å gi det mer strøm, eller la det operere under høyere temperaturer.

Overklokking av skjermkort har blitt relativt sikkert og ufarlig, men muligheten for at du ødelegger skjermkortet er fortsatt til stede. Hvis du ikke rører spenningene er det veldig vanskelig, dog ikke umulig, å skade kortet. Vi advarer allikevel mot å overklokke et kort du ikke har råd til å miste.

Få også med deg:
Guide – slik fungerer et skjermkort »

Nødvendig programvare

Evga PrecisionX.

Før du starter å overklokke er det noen ting som må være på plass. For det første bør du ha strømforsyning av tilstrekkelig størrelse og kvalitet, da et overklokket skjermkort trekker mer strøm. Du bør også laste ned nyeste skjermkortdriver fra enten AMD eller Nvidia. Til overvåking av blant annet temperatur og frekvenser bruker vi GPU-Z, og for stabilitetstesting sverger vi til Furmark.

For å justere frekvenser og spenninger anbefaler vi at du laster ned programvaren som er beregnet for ditt spesifikke skjermkorteksemplar, da vi av erfaring vet at denne kan være bedre egnet, spesielt om skjermkortet ikke er referansedesign. De fleste produsenter har slik programvare, og de mest populære er Sapphire Trixx, MSI Afterburner, Evga PrecisionX, Asus GPU Tweak, og Gigabyte OC Guru. Om det ikke følger med slik programvare, anbefaler vi PresicionX til Nvidia-kort og Afterburner til AMD-kort, spesielt som alternativ til Catalyst Control Center hvor det også er mulig å overklokke.

Det kan være lurt å undersøke skjermkortet ditt på forumet, eller andre steder på nettet, for å finne ut hvor langt du kan forvente å overklokke ved hvilken spenning, hvilke frekvenshopp du bør ta og hvilken temperatur som er trygg. Denne guiden gir et generelt utgangspunkt for både AMD og Nvidia, men med kunnskap om ditt eget kort kan du overklokke raskere, tryggere, og forhåpentligvis litt lenger.

Det er nemlig en del variasjon i hvor langt forskjellige kort overklokker, og hvilken arbeidstemperatur som er trygg. AMD Radeon R9 290 og 290X tåler eksempelvis 95°C, mens GTX 780 Ti og Titan bør har maksimal temperatur under 90°C. Er du i tvil bør du sette et litt lavere mål – 85°C bør være greit for de aller fleste skjermkort.

AMD PowerTune with Boost klokker kjernen så høyt som mulig innenfor en gitt grense beregnet ut i fra strømforbruk og temperatur.

Automatisk frekvensjustering

Sett Power limit til høyeste mulige innstilling og Target GPU Temperature til en verdi du tror er trygg. Dette gjelder både nyere AMD og Nvidia kort.

Nyere skjermkort, det vil si fra og med GTX 660 og HD 7970 GHz Edition, nytter teknologi for automatisk overklokking, navngitt GPU Boost og PowerTune with Boost fra henholdsvis Nvidia og AMD. Disse teknologiene regner ut en grense basert på både strømforbruk og temperatur, og øker kjernefrekvensen inntil skjermkortet når denne grensen, gitt at frekvensen kan nåes med tillatte spenningsnivåer. Derfor bør du først gå inn i overklokkingsprogrammet og øke «Power Target» til høyeste mulige innstilling, og «Temperature Target» til det du tror er trygt for skjermkortet ditt. Har du skjermkort fra Nvidia bør du sette Power og Temperature Target til Unlinked og sette prioritet på Temperature Target.

Som tidligere nevnt er det to komponenter på skjermkortet som er overklokkbare: Kjernen og minnet. På noen eldre skjermkort fra Nvidia er det mulig å sette hastigheten til streamprosessorene individuelt. Uavhengig overklokking av streamprosessorene er sjeldent verdt bryet, så du kan la disse kjøre synkront på standard multiplum, ofte 2, av kjernefrekvensen.

Nå er det også lurt å slå på GPU-Z med loggefunksjonen aktivert, slik at det er mulig å se om eventuelle krasj er forårsaket av for høy temperatur eller for lav spenning. Først kan det være lurt å kjøre en runde i Furmark med standard klokkefrekvenser, slik at du får vite temperaturen under tung last. Sett innstillingene i Furmark til Fullscreen med høyeste oppløsning, 4xMSAA og 300 000 ms (5 minutt) kjøretid, og start benchmarken.