ArtikkelOverklokking av GeForce GTX 780

Slik gjorde vi fjorårets traver til en ytelseskonge

Etter mye triksing presset vi opp ytelsen så mye som 25 prosent.

Vi har nylig testet den iskalde, fabrikkoverklokkede Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition, og gitt dette skjermkortet en varm anbefaling. I kommentarfeltet var det imidlertid én ting flere etterspurte, og det var hvor godt skjermkortet lar seg overklokke rett ut av esken, og det skal vi gi dere svaret på i dag.

Selv med ytelse helt på linje med det langt mer kostbare GeForce GTX 780 Ti er det nemlig mange som vil ha enda mer fra skjermkortet sitt, og da er overklokking en mulig vei å gå. Det kan være litt risikabelt, da en i verste fall kan grille hele sulamitten, men med en dose forsiktighet håper vi at vi skal slippe verst tenkelige utfall fra dagens eksperiment.

Les også vår guide til hvordan du kan overklokke skjermkortet ditt »

Et knallgodt utgangspunkt

Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

De fleste skjermkort med solide kjølere ombord skal ifølge produsentene kunne overklokkes, og mange lager også egen programvare nettopp for å gjøre denne jobben litt enklere. At vi velger å bruke Gigabyte GeForce GTX 780 GHz i dagens test kommer av at det både er utstyrt med en solid kjøler, og at vi i utgangspunktet fikk så heftige testresultater som vi gjorde.

Å kunne måle seg med spillkortet GeForce GTX 780 Ti er en prestasjon det står respekt av – og særlig med tanke på at vi fikk så lave temperaturer som vi gjorde – så spørsmålet er da om vi kan ha noe mer å gå på, eller om Gigabyte har utnyttet alt potensiale i denne kjernen.

Les hele testen av Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition »

Vi starter forsiktig

Normalt bruker ikke vi programmet Furmark i våre tester, men for overklokkingsformål er det en kjapp, enkel, og ikke minst svært belastende måte å varme opp skjermkortet på. Det lar oss få et visst inntrykk av om frekvensene vi har klokket oss opp til er levedyktige, selv om kortet vårt stort sett aldri vil arbeide så hardt som i Furmark i «ekte» situasjoner.

Furmark stilles inn til å kjøre i fullskjerm med 4x MSAA kantutjevning, og oppløsningen 2560 x 1600 piksler. Uten overklokking gir dette oss 1637 «Furmark-poeng», som bare er antallet bildet kortet klarer å tegne ut på de 60 sekundene vi stresstester det.

Aller først begynner vi med å se hvor langt opp vi kan dytte frekvensen på de Hynix-produserte minnebrikkene på skjermkortet. Som standard kjører disse 6008 MHz effektiv frekvens, som kan oversettes til en reell frekvens på 1502 MHz. Forsiktighet er en dyd når det kommer til overklokking, og vi starter derfor veldig sakte og rolig med en økning på 19 MHz reell frekvens.

Dette går helt fint, men en kjapp runde i spillet Metro 2033 viser svært liten forskjell i ytelse. I 3DMark Fire Strike leverer kortet 9619 poeng med denne lave overklokkingen, en oppgang fra 9566, men ikke akkurat noe å skrive hjem om. Derfor slenger vi på 10 MHz ekstra reell klokkefrekvens, både én, to og tre ganger, uten det minste problem. Det er på tide å legge inn et ekstra gir.

På tide med litt skikkelig minneklokking

Etter en forsiktig start der vi øker klokkefrekvensen litt etter litt trør vi til med 130 MHz reell økning fra standard, og får en effektiv klokkefrekvens på 6528 MHz. Det finnes ikke grafikkfeil, og temperaturen har knapt rørt seg. 3DMark Fire Strike gir oss nå 9749 poeng, som er nok til å toppe tabellen. GeForce GTX 780 Ti får nemlig bare 9710 poeng i samme test. Det samme ser vi også med en tur innom Metro 2033 i Full HD; hvor 48,17 FPS i gjennomsnitt er nok til å gå forbi GeForce GTX 780 Ti også her.

Ved 140 reelle MHz opp holder kortet seg fortsatt dønn stabilt, men nå stiger temperaturen til 65 grader i Furmark-testen etter 60 sekunder – som er helt uproblematisk. Vi får nå 1819 Furmark-poeng, men vil egentlig ikke gi oss før vi støter på stabilitetsproblemer. Både 150 og 160 reelle MHz går også fint, og det virker som Hynix-minnet setter pris på å måtte jobbe hardere. På dette nivået begynner dog kjernen å protestere, og klokker seg selv ned til 1123 MHz.

Vi prøver likevel å dytte på, etter å ha latt kortet kjøle seg ned til normal idle-temp, og setter minnefarta opp til 6728 effektive MHz. Vi tenker at dette egentlig er ganske mye, men Furmark går fortsatt fint og leverer 1863 poeng.

Minnet på Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition lar seg villig overklokke.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Grafikkprosessoren skrur seg dog enda mer ned, som vi også ser når vi tester i andre programmer, og i Metro 2033 faller vi tilbake til 46,89 FPS i snitt på Full HD. Det holder fortsatt til å toppe tabellen, men er ikke like bra som før. 3DMark Fire Strike stiger imidlertid fremdeles, og gir oss nå 9803 poeng.

Stopper det aldri?

Vi dytter på med 20 og atter 20 reelle MHz, som gir en økning på 220 fra standard, og får 1902 furmarks på et system som fortsatt er stabilt. Vi klinker til med totalt 7008 effektive MHz, som er mer enn det raske minnet Nvidia kjører som standard på kort som GeForce GTX 770. Det innebærer en økning på 250 MHz i reell hastighet, altså effektivt 1000 MHz. GPU-en strupes til under 1100 MHz nå, skjønt det fortsatt er et stykke ned til de 1072 MHz kortet skal levere.

Det går ikke an å gi seg, så vi setter minnefrekvens til 7088 MHz effektivt, og får 9903 poeng i 3DMark Fire Strike. Med 7128 effektive MHz, altså 1782 MHz reelt; har vi en en oppgang på henholdsvis 1120 MHz og 230 MHz, eller 18,6 prosent. Maskinen koser seg fortsatt. Vi klokker enda mer, til 7248 effektive MHz. Det gir oss 2006 poeng i furmark, men endelig strupes vi ned til standard boost-hastighet på grafikkprosessoren.

Dette er sprøtt, vi vi gjør noe like sprøtt, og durer opp med atter 30 reelle mhz, nå 7368 MHz effektivt. Det er stabilt. Nye 60 reelle MHz opp, og vi lander på 2097 furmarks. Fortsatt stabilt selv ved 7608 effektive MHz, men kjernen throttles nå helt ned til 1045 MHz – men vi passerer en magisk grense i 3DMark Fire Strike, med 10008 poeng.

Først når vi passerer 7608 effektive MHz møter vi veggen, og får maskinkræsj i første spilltest til tross for at Furmark ser ut til å gå bra. Vi måler 55 varmegrader på bakplaten, og tror etter litt eksperimentering at reell maksverdi for dette minnet er 7608 MHz. Når vi spilltester får vi litt grafikkfeil i Sniper Elite V2, og Far Cry 3 kræsjer faktisk på første forsøk, så vi er virkelig i grenseland for hva minnet kan levere.

Kjernen er neste bit ut

Å holde seg til å overklokke minnet er dog ikke nok, så vi nullstiller dette, og går løs på kjernen. Furmark stilles inn til å ikke bruke kantutjevning, og dette gir oss rundt 2400 poeng i programmets egen test. Siden vi vet at kortet gjerne durer i vei med 1172 MHz boost-frekvens rett ut av esken, knaller vi til med 1250 MHz med det samme – en nominell økning på 178 MHz.

Maskinen kræsjer med en eneste gang. Vi senker boost-klokken til 1215 MHz og øker temperaturmålet til 85 grader, og selv om vi ser at kjernen struper seg selv ned til 1200 MHz underveis, ender vi med å få få 2823 furmark-poeng på et stabilt system. Temperaturen stiger til 71°C, men vi lurer oss opp til 1220 MHz som boost-frekvens, og da tryner driveren.

For å oppnå stabilitet tenker vi også å forsøke oss på å oppjustere spenningen til kjernen. Siden Gigabyte sannsynligvis vil ha kortet sitt tilbake intakt håper vi at det ikke tar fyr, men sjanser på at ett lite hakk opp ikke kan skade. Derfor stiller vi maksimal spenning opp med 0,0125 volt, til 1,175 volt.

Da går faktisk 1220 MHz også fisefint. Maskinen trekker plutselig 480 watt fra veggen, og kjernen spretter opp til 1241 MHz på eget initiativ, men synker så til 1228 MHz. Kortet oppgis å bruke 107 prosent av TDP, men vi har fortsatt noe temperatur å gå på.

Når vi stiller boostfrekvensen opp til 1230 MHz synker antallet Furmark-poeng vi får ut, så vi leker med tanken på å stille opp spenningen enda litt mer – og håpper i det. Med spenningen opp nye 0,0125 volt strupes kortet fortsatt til 1212 MHz, og vi våger ikke tyne kortet for mer enn det vi har gjort nå, med temperaturer på full fart oppover selv når viftene surrer på 2200 RPM.

Heftig strømforbruk fordrer større strømkontakter enn standard.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Spilltestingen havarerer

Det er så tid for spilltesting med disse innstillingene, men det viser seg å funke dårlig. Vi justerer frekvensen ned til 1220 MHz, og får fremdeles et ustabilt system. Det så ut til at kjernen ønsket å ligge på 1212 MHz, så vi prøver den også – men faktisk er ikke systemet stabilt for en femmer utenfor Furmark.

Derfor presser vi nominell verdi ned til 1200 MHz som boostfrekvens, og kortet tryner fortsatt. Vi fjerner spenningsøkningen og senker boost til 1190 – som jo fortsatt er 118 MHz opp fra nominell startverdi – og holder temperaturmålet på 85 grader, men fortsatt uten hell. 1172 MHz, en økning på 100 MHz prøves også ut, men det nytter heller ikke.

Etter mye prøving og feiling, eksperimentering med temperaturmål og frekvenser, er vi faktisk nødt til å starte helt på nytt, med samme metodikk som vi brukte under minneoverklokkingen. Det betyr hyppige runder innom 3DMark i tillegg til Furmark, og da får vi fremgang.

Med 10 MHz oppjustering av gangen ser vi også 3DMark-summen stige, og ender på 10076 med boostfrekvensen satt til 1172 MHz, temperaturmål og spenning satt tilbake til fabrikkstandard. Med dette målet ser vi at kjernen i virkeligheten går helt opp til 1254 MHz. Det er dog fortsatt litt for mye for stabile spill, så for å ende på et holdbart resultat må vi ned til 1162 MHz som mål, og 1241 MHz i praksis. Temperaturen ligger nå rundt 70°C ved belastning

Kombinert minne- og kjerneoverklokking

Nå har vi sett at maskinen er stabil med minnet klokket opp til 7608 effektive MHz, og kjernen boostet opp til 1241 MHz – selv om programmet sier at den skal sikte på 1162 MHz – men lar disse seg kombinere? Det gjør de, og det er nesten så vi jubler for å ha et kort som kan brukes i spill igjen.

Ved belastning trekker hele maskinen vår nå 378 watt fra stikkontakten, en god oppsving fra de 352 watt den behøvde før overklokkingen, og nesten like mye som de 379 watt GeForce GTX 780 Ti-oppsettet vårt la beslag på. Men hvordan er så ytelsen?

Det første tipset får vi kjapt, med imponerende 10461 3DMark Fire Strike-poeng. Dette er langt på vei det beste noe enkeltkjernekort har levert i vår testbenk, og i spillene våre går det akkurat like glatt. Vi ser dog at systemet ikke er fullstendig stødig, da vi fortsatt får noen alvorlige grafikkfeil i Sniper Elite V2, og Far Cry 3 havarerer den ene gangen vi testkjører det.

Resultater

Siden vi stadig har en del mer temperatur å gå på er det mulig vi kunne kommet enda høyere eller fått det hele litt mer stabilt, ved å flikke på innstillinger og å tyne i gang kortet. Likevel, en såpass god økning som vi fikk på akkurat vårt eksemplar kombinert med forholdsvis lave temperaturer, og vifteoppførsel som ikke var mye sintere enn uten overklokking, må vi få kalle ganske respektabelt.

Her er alle de endelige resultatene våre, og i spilltestene har vi også inkludert de ordinære testresultatene til det kortet som gjorde det best i vårt vanlige testutvalg:

Frister det å prøve selv? Husk i så fall at du kan bryte garantien hvis du prøver.
Tar du sjansen kan du lese hvordan i vår guide til å overklokke skjermkortet ditt »

Les også
Gigabyte GeForce GTX 780 GHz Edition: Er dette markedets beste GeForce GTX 780?
Les også
Slik tynte vi enda mer ytelse ut av skjermkortet vårt
Les også
Nvidia GeForce GTX 780 Ti: Nå er Nvidia raskest – igjen
Les også
AMD Radeon R9 290X: AMDs heftigste Radeon er det kraftigste skjermkortet vi har sett
annonse