GuideOverklokking av Haswell

Slik tynte vi 35 % mer ut av Haswell-prosessoren

Hemmeligheten bak overklokking av Intels nye arkitektur ligger i volt-justeringen.

Introduksjon

En lokkende fordel med selvbygde datamaskiner er muligheten til å øke ytelsen ved å overklokke prosessoren, og de aller fleste hovedkort har funksjoner som kan gjøre dette for deg. Men for å presse ut alt prosessoren er god for, må du fortsatt ty til manuell overklokking, og da er mange ting du bør vite for å få det beste resultatet.

I denne guiden skal vi vise det hvordan du kan låse opp hele potensialet til Haswell-prosessoren din, og da er det gjerne snakk om en ytelsesøkning på opptil 20 til 30 prosent. Det krever ikke mye forhåndskunnskaper, men god kjøling og tålmodighet er alfa og omega.

Et helt nytt beist

Nye idle-modus er kjekt hvor strømforbruk er viktig, men den nye spenningsregulatoren er et tveegget sverd for overklokkere. Foto: Intel

Intels nyeste arkitektur, Haswell, byr på gode overklokkingsmuligheter selv om potensialet er noe redusert fra Ivy Bridge. Mye av grunnen til dette er at Haswell får høyere temperaturer under last sammenlignet med Ivy Bridge, som igjen var varmere enn sin forgjenger, Sandy Bridge. Varmeproblemene skyldes en viss grad at Intel gikk fra å lodde varmesprederen fast til prosessorkjernen, til å bruke termisk pasta som er en dårligere varmeleder enn loddetinn.

Da dette også var tilfellet med Ivy Bridge, er det ikke hele grunnen til økt varmeutvikling. Nøkkelen til mysteriet ligger verken i økt arbeidsspenning, antall transistorer eller kjerner, men i en viktig endring prosessorarkitekturen. Med Haswell er størsteparten av prosessorens strømstyringsrutiner flyttet fra hovedkortet over til selve prosessoren, noe som gjøre det mulig å finjustere spenningene til flere individuelle komponenter i prosessoren. Strømstyringen går under navnet FIVR – Fully Integrated Voltage Regulator – og tillater kraftig effektreduksjon når prosessoren ikke er under last. Effektforbruk er som regel langt nede på prioritetslisten til overklokkere, men den lokale strømstyringen kan ha stor innvirkning på hvor langt prosessoren klarer å klokke, og ikke minst, hvordan du gjør det.

For det første betyr det at strømstyringen på hovedkortet ikke trenger å være like påkostet for å levere stabil strøm under høy last - noe som betyr at prosessoren ofte overklokker like bra på billige hovedkort som på dyre. Men strømstyringen har også flyttet litt av varmeutviklingen fra hovedkortet over til prosessoren, noe som krever at du er ekstra nøye med hvilken spenning du gir til de ulike delene på prosessoren. Hvis de er for lave vil det begrense overklokkingen, og hvis de er for høye kommer prosessoren til å bli unødvendig varm, som igjen setter et tak på overklokkingen.

Dette trenger du

God kjøling hjelper mye på overklokken. Foto: Torstein Sørnes, Hardware.no

Som tidligere nevnt, er ikke det ikke spesielt viktig med et godt hovedkort – til luft- og vannkjøling kan du forvente omtrentlig samme overklokk på et hovedkort til 700 kroner som et til 2000.

Det er kun prosessorene med K i modellnavnet, 4670K og 4770K, som har fri multiplikator og dermed kan overklokkes nevneverdig. Hvilken frekvens du kan håpe på er svært vanskelig å forutsi, da selv prosessorer av samme modell overklokker forskjellig grunnet mikroskopiske forskjeller under produksjon. Et greit estimat med luftkjøling er rundt 4,2 til 4,7 GHz med 4670K, og 4,3 til 4,8 GHz med 4770K. Med god vannkjøling og remontering av varmesprederen kan du forvente å havne i toppen av dette spekteret, eller noe over, men du kan også være skikkelig uheldig å få en prosessor som krever veldig mye spenning når frekvensen begynner å bli høy.

Før du begynner kan det være lurt å laste ned nyeste BIOS-versjon til hovedkortet, for å så laste standardinnstillinger og starte maskinen på nytt. Du kan selv velge om du vil justere spenningene i BIOS eller med hovedkortets programvare, men vi anbefaler at du velger kun et alternativ og holder deg til dette, da spenningene i BIOS og programvare ikke alltid stemmer helt overens. Det går som regel raskere å overklokke med programvare da du slipper å starte maskinen på nytt like ofte, men risikoen for å korrumpere operativsystemet er større.

Du kommer også til å trenge program for å teste om prosessoren er stabil, verifisere frekvensen og overvåke temperaturene. Vi anbefaler Aida64 til stabilitetstesting, men dette kommer kun i 30-dagers prøveversjon. Det nest beste blir Intels offisielle Extreme Tuning Utility, men du står helt fritt til å bruke Prime95, LinX eller IntelBurnTest. Vær klar over at de tre siste programmene kommer til å forårsake unaturlig høye temperaturer, som igjen kan begrense overklokkingen din. For å sjekke prosessor- og cachefrekvens sverger vi til CPU-Z, og for å overvåke temperaturene anbefaler vi RealTemp, men også her finnes det mange gode alternativer. Det kan være lurt å bruke Extreme Tuning Utility for å se om prosessoren throttler, det vil si at frekvens og spenning har blitt redusert grunnet høye temperaturer.

Med alt dette i bakhodet er det på tide å ta av seg silkehanskene og gå i gang med arbeidet. Trykk deg videre for våre beste tips for en heftig overklokk på prosessoren »