GuideEkstremkjøling for folk flest

Her kjøler vi PC-en med vann fra springen

Det blir iskaldt, og det er latterlig enkelt.

Introduksjon

Hva gjør du når du ønsker ekstra lave temperaturer i datamaskinen din? Overgangen fra luftkjøling til vannkjøling virker som et naturlig steg å ta. Men de fleste settene med vannkjøling gir faktisk ikke de helt store temperaturforbedringene. Grunnen er at vannet aldri vil bli kaldere enn romtemperaturen, fordi vannet som kjøler prosessoren blir kjølt av luften som går igjennom radiatoren. Skal du ha skikkelig bra vannkjøling som kjøler flere komponenter må du som regel åpne lommeboken på vidt gap.

Det kan lønne seg å ta oppvasken før du begynner.

Hvordan kan du på en billig og særdeles effektiv måte kjøle maskinvaren ned til under romtemperatur? Vel, vi har nevnt det før i både guiden vår til ekstremkjøling, og i guiden vår til en lydløs PC. Du kobler ganske enkelt vannkjølingen i PC-en din rett til vannet i springen.

Fordeler med springkjøling

Ved å hente vann rett fra springen får du en kontinuerlig strøm av kaldt vann. Du trenger i tillegg hverken pumpe, vanntank eller radiator i vannkjølingssystemet, noe som både er dyrt og plasskrevende.

Dersom du trekker ledninger et godt stykke fra selve vannkilden eliminerer du alt av støy i maskinen. Dersom du er redd for at det blir litt for lite luftflyt i systemet, kan du eventuelt ha en større vifte spinnende på lav hastighet som blir nærmest umulig å høre.

Åpenbare ulemper

Det å skulle ha PC-en på kjøkkenbenken over lengre tid hviler ganske enkelt på sin egen urimelighet. Det er jo klart at denne løsningen for de aller fleste ikke vil være særlig langvarig. Og selv om du sparer en del penger på å ikke kjøpe pumpe, radiator, vifter og vanntank, forsvinner nok de pengene fort hvis du har vannmåler i huset.

Ulempene stanser dessverre ikke der, du må i tillegg tenke litt ekstra på konsekvensene av en eventuell lekkasje. I et lukket vannsystem ender det i verste fall med at et par liter væske flyter ut. Men med kjøling fra springen risikerer du en skikkelig oversvømmelse, og alt som kan følge av skader og brannfare.

Vær forsiktig

Med de store ulempene, er nok ikke dette en langvarig løsning for de fleste. Det er heller en mulighet for de som i kortere perioder har lyst til å sette maskinvaren sin på en skikkelig ildprøve. Du får ikke de samme temperaturer som med fasekjøling, tørris eller nitrogen, men springkjøling er nok så nærme mannen i gata vil komme slike ekstreme tiltak.

Vi anbefaler sterkt å sørge for at dere har de rette delene for å gjøre noe slikt som dette på riktig måte. Potensielle lekkasjer kan ødelegge utstyr og i verste fall føre til veldig kostbare skader på boligen din. Sørg også for å teste systemet før det monteres inni en datamaskin.

Bli med på neste side for å se hva slags utstyr du trenger for springkjøling, og hvordan vi monterte vårt testsystem »