iPhone-eiere må betale ekstremt mye mer for å bytte bakglass – hvorfor?
Bytter du selv, kan P20 Pro få nytt bakglass for 80 kroner. iPhone XS? 1500 kroner.
Akk, kan du huske den tiden da nesten alle mobiltelefoner var konstruert i hardplast? Da det å miste telefonen i gulvet som regel bare betydde en ripe eller to – og ikke tusenvis av knuste glassbiter og svindyre reparasjoner?
Vi skal ikke lenger tilbake enn til 2014 for å finne en tid der de fleste toppmodeller faktisk fortsatt var konstruert slik – eksempelvis den daværende toppmodellen Samsung Galaxy S5.
De siste årene har vi imidlertid nærmest blitt bombardert med mobiltelefoner konstruert med glass både foran og bak, samt metallrammer i midten. De ser pene og eksklusive ut, men designet gir også grobunn for noen vanvittige mengder brekkasje. Foruten at det å gå rundt med knust telefon ikke er spesielt tøft så er heller ikke glassbiter som stadig faller av særlig stas.
Android-eiere har nok kjent på det en del år allerede, mens Apple tok en lang pause fra glassbaksidene de hadde i iPhone 4 og 4S, og reintroduserte det ikke før lenge senere med iPhone X, iPhone 8 og iPhone 8 Plus i 2017. Det er også her vi finner utgangspunktet for vår interesse i saken – disse telefonene koster det helt vanvittige summer å bytte bakglass på. Ikke bare dét; det er også veldig vanskelig og unødvendig komplisert.
Hvorfor? Vel, det skal vi prøve å forklare her, ved hjelp av fjorårets Android-konge: Huawei P20 Pro. Vi har nemlig en slik i redaksjonen med knust glass, og i forbindelse med bytte av bakglasset tenkte vi samtidig å svare på et spørsmål som for mange vil bety forskjellen mellom småpenger og store summer: hvorfor koster det så mye mindre å bytte bakglass på Android-telefoner enn på iPhoner?
«...så hva var dette med at iPhonen min er så mye verre?»
Det er et unektelig faktum: eier du en iPhone av nyere kaliber – det vil si fra iPhone 8 og oppover – har de glassbaksider som er betydelig dyrere å bytte enn nær sagt alt annet på markedet.
For eksempel, se på reparasjonskostnadene for iPhone X hos Dr. Mobil – en av landets største uautoriserte reparatører:
Der koster det hele 2 799 kroner hvis du må bytte et knust bakglass – nøyaktig like mye som for et skjermbytte. Dette er også ett av få steder du i det hele tatt får byttet baksiden overhodet, og iPhone XS og iPhone XS Max tilbys foreløpig ikke. Eplehuset foretar ingen bakglassbytter, så langt vi kan se av deres egne sider.
Her er altså kneika: for alle produsenter utenom Apple er bakglassbytte alltid voldsomt mye billigere enn et skjermbytte, rett og slett fordi skjermen faktisk koster mye å produsere. Glass er bare glass. En skjerm er både glass og en masse kostbar teknologi.
Epletelefoner er imidlertid konstruert slik at bakglasset av uforklarlige årsaker er uadskillelig fastlimt til en svær metallplate i ramma. Resultatet er at om du skal bytte bakglass på en iPhone 8, iPhone X eller iPhone XS (eller noen av de andre variantene) så må du samtidig også bytte hele rammen. Det betyr også en svært risikabel, tidkrevende og ikke minst dyr demontering av all annen innmat i prosessen.
I rettferdighetens navn kan du få av glasset fra rammen, men – som YouTube-reparatøren JerryRigEverything viste på sin kanal – dette er kun mulig ved hjelp av både varme og flytende nitrogen (!). Da er sjansen for at du ødelegger telefonen i prosessen svært stor. Og platene for NFC og trådløs lading som ligger limt inntil glasset? Vel, de kan du bare glemme å redde ved ethvert bakglassbytte.
I praksis er det å bytte bare glasset på en iPhone fullstendig umulig. Dette er ingen andre enn Apples egen skyld.
Apples designvalg er helt unødvendig; andre mobilprodusenter har produsert glasstelefoner i mange, mange år nå – og ingen har vært så vanskelige eller dyre å reparere noensinne før. Konstruksjonen har rett og slett ingen åpenbare fordeler, og er direkte forbrukerfiendtlig. Ja, selv profesjonelle reparatører nekter å påta seg denne jobben. Fra både et forbruker- og et miljøstandpunkt er Apples måte å bygge mobiler på de siste årene ganske enkelt slett arbeid.
Så skal det sies at det for de fleste iPhone-modeller er svært enkelt å bytte både skjerm og batteri, men for å gjøre dette må du stadig forby en bråte proprietære skruer som helt fint kunne vært av standard stjernetype.
En siste ting i også ønsker å påpeke: Apple kommer ikke stort bedre ut av det selv om man velger å reparere telefonen selv. I eksempelet øverst i saken (bildet) koster bare selve ramma og bakglasset rundt 1 500 kroner – eller omtrent 20 ganger mer enn glasset hos P20 Pro.
Så, om du er iPhone-eier: kle telefonen i et beskyttende deksel. Litt upraktisk kanskje, ja, men lommeboka di kommer garantert til å takke deg den dagen telefonen får et ublidt stevnemøte med flisene på badegulvet ditt.
Og med det, la oss vise deg hvor enkelt Apple kunne ha gjort prosessen, ved å gjennomføre et bakglassbytte på en Huawei P20 Pro:
Demontering – Kunsten å anvende varme og vold riktig
De fleste bakglassreparasjoner fungerer slik at man varmer opp det eksisterede (knuste) bakglasset med en varmluftspistol eller hårføner, og deretter rett og slett skjærer løs limet langs kantene ved å bruke – eksempelvis – brekkebladkniver og plastplektere.
I enkelte tilfeller er det skjermen som er først til å komme av, og da er prosessen også som beskrevet over. I P20 Pro sitt tilfelle var det imidlertid definitivt bak vi skulle starte – og det var jo også perfekt for formålet.
Etter gjentatt varmepåføring, skjæring langs kantene og lirking av plastkort under glasset kom det omsider løs – men vi vil poengtere at om et glass er så knust som på bildet, så er det også ekstra utfordrende å få det av. Og enda viktigere: pass på at glassbiter ikke kommer på avveie, for her kan det regelrett sprute glass om du ikke tar hensyn!
Litt kjas og mas er det altså i et tilfelle som dette – men etter 10 minutter kunne vi endelig løfte opp glasset, og avsløre innmaten på innsiden. Samtidig avslørte vi også det vi fryktet, nemlig at ulike komponenter i kameraet var koblet til telefonen med en skjør kabel. Med andre ord: vær ekstremt forsiktig for å skjære for dypt inn i øvre venstre kant av bakglasset på en P20 Pro – her kan potensielt deler av det knallgode kameraet i P20 Pro ryke om du ikke er forsiktig.
Å poppe av kabelen med plastverktøyet vårt bød imidlertid ikke på noen utfordringer, og dermed kunne vi legge hele glasset til side og sammenligne det med det nye. Vi kunne også titte på deler av innmaten, og kan konstatere at om du eksempelvis skulle trenge ny ladeport på P20 Pro, så er dette en separat del som kan byttes uten store kostnader eller strabaser. Knallbra, Huawei!
Ettersom vi ikke bare skulle skifte bakglass, men også kameraglasset, var neste steg å få ut de nødvendige delene fra det gamle bakglasset. Som så mye annet satt også disse ettertrykkelig fastlimt, i glasset, og ikke minst også i en av de nokså beknuste delene av det. Dermed var vi tvingende nødt til å fyre opp varmepistolen igjen:
Som du ser bød det knuste glasset på visse utfordringer. Til slutt fikk vi da også ut metallhuset som huset kameraglassene, men fortsatt satt det betydelige mengder glass fastlimt til delen. Vi måtte også ta ut blits-diffuseren, for å senere overføre også denne:
Å få av glassbitene fra metallhuset var imidlertid lettere sagt enn gjort, for vi måtte samtidig passe på å ikke ødelegge den skjøre kabelen – og limet som satt igjen var både industrielt og ikke minst fryktelig klebrig og seigt. For å få av begge deler benyttet vi en kombinasjon av varme, løsemiddelet isopropanol, pirking og tålmodighet. Samtidig dytte vi også ut det knuste kameraglasset av huset, og erstattet det med det nye (som heldigvis kom med ferdigpåført lim).
Dermed var altså kameraglasset fikset, og vi kunne ta fatt på de siste delene av reparasjonen. Aller først fjerne vi den beskyttende plasten fra det nye bakglasset, som også lå over hullene der kamerahuset og blits-diffuseren skulle monteres. Ikke uventet var det ikke noe ferdig lim for de sistnevnte delene, så vi tydde til betydelige mengder av vår egen dobbeltsidige teip. Først for kamerahuset...
...og deretter for blitsmodulen:
Med begge deler fastlimt til bakglasset kunne vi i prinsippet ha lukket telefonen igjen, men i P20 Pro sitt tilfelle var det seige limet fortsatt i høy grad tilstede mange steder på telefonens ramme. Vi brukte derfor litt ekstra tid på å skrape og rense bort det verste med isopropanolen, et plastverktøy og en mikrofiberklut:
Med dette gjort la vi glasset ned ved siden av rammen, riktig orientert, og koblet til den lille kabelen som gikk fra kamerahuset til kontakten på hovedkortet; den klipser på som en liten Lego. Vær likevel forsiktig, for kabelen tøyes til sitt maksimale i denne posisjonen, og du bør neppe la den ligge slik over lengre perioder.
Med dette gjort kunne vi simpelthen lukke telefonen, og presse bestemt og forsiktig langs kantene for å få limet til å feste seg.
Slikt lim fester seg imidlertid enda bedre om det får litt varmebehandling, og derfor kjørte vi varmepistolen i noen korte runder over baksiden før vi la hele P20 Pro i press for å forsegle telefonen skikkelig.
Etter litt venting satt vi igjen med en ferdig reparert telefon – strøken og som ny. Og til hvilken pris? Vel, for under 100-lappen hadde vi både fikset den knuste baksiden og kameraglasset – og i prosessen også byttet farge til en mer spennende enn den originale!
Se så fint, Apple! Nå er det deres tur.