Til hovedinnhold

Apple blokkerer uautoriserte batteribytter

Nye iPhoner viser feilmelding selv med originalt batteri.

Niklas Plikk, Tek.no

Det har vært oppstuss omkring batterier i Apple-produkter omtrent siden musikkspilleren iPod på tidlig 2000-tall. Nå har historien fått en ny vri. Youtuberen TheArtofRepair og nettstedet iFixit har oppdaget at Apple i det stille har lagt sperringer i veien for uautoriserte batteribytter.

Det dukker rett og slett opp en advarsel i mobilmenyene hvis du ikke gjør reparasjonen hos et Apple-verksted, samtidig som at all informasjon om batterihelsen og ladesykluser forsvinner.

Advarsel i menyene

Etter at Apple innrømte å ha skrudd ned ytelsen i telefoner etter hvert som batteriene ble utslitte ble det stor ståhei. Det ledet til at Apple satte ned prisene på autoriserte batteribytter til 300 kroner, og de la også inn en tydelig visning av batterihelse i iOS-menyene.

Det er i denne batterihelsevisningen at den nye advarselen dukker opp. Der står det nå en indikator som ber deg ta telefonen til reparasjon ved selve menyvalget, og når du åpner det forklarer telefonen at den ikke kan verifisere at det er et ekte Apple-batteri som står i telefonen.

Både iFixit og TheArtofRepair har verifisert at dette skjer og at det skjer med helt originale Apple-batterier.

Styringsenhet skaper kluss

Youtuberen har i tillegg funnet ut hvorfor. Det er en liten styringsenhet på batteriet som tar seg av nettopp informasjonen om ladesykluser og batteritilstanden. Den har i tillegg en liten kryptert bit som kan sørge for autorisering mot ting den kobles til. Forenklet kan man si at den kjenner det hemmelige håndtrykket som telefonen krever for å vite at batteriet er ekte.

At det er styringsenheten som forårsaker klusset ble verifisert ved at enheten fra en telefons opprinnelige batteri ble flyttet til et helt uoriginalt batteri - uten at telefonen ga de samme advarslene. Den fortsatte å fungere som før selv om batteriet ikke var originalt.

Han advarer imidlertid folk flest og reparatører uten god nok peiling mot å gjøre en slik jobb, ettersom det involverer å skjære i batteriet og å lodde de nye delene på et nytt batteri. Både å kutte feil i et batteri og å komme for nærme med varme ting, som en loddebolt, kan være brannfarlig.

iFixit: Påvirker ikke den faktiske ytelsen

Til tross for at telefonen advarer og ber deg ta den med til service skal det ikke faktisk være noen ytelsesmessige hindringer i veien for å reparere på denne måten. Det skjer ingenting uventet med ytelsen på telefonen, slik det gjør dersom batteriet er utslitt.

Men du vil ikke kunne se om batteriet faktisk er utslitt, og telefonen vil fortsette å vise serviceindikatoren. Det kan påvirke både forutsigbarheten til telefonen i bruk over tid, og det kan potensielt skape trøbbel hvis telefonen skal til reklamasjon eller selges brukt.

Error 53 og skjermbytter

Apple har også tidligere havnet i hett vann på grunn av liknende avgjørelser. For noen år tilbake ble det oppstuss da det viste seg at uautoriserte skjermbytter ga en feilmelding. Det viste seg at feilen kom av at Touch ID-knappen gjerne også ble byttet ut i samme reparasjon. Det er knappen som inneholder fingerleseren og fungerer som biometrisk lås for telefoner uten ansiktslåsen FaceID.

Apple sa den gang at det var snakk om en sikkerhetssjekk som skulle beskytte brukerne, men det gjorde det altså svært vanskelig å få byttet fingerleser eller skjerm og fingerleser andre steder enn hos Apple selv. Feilmeldingen var også vesentlig mer drastisk enn denne nye; telefonene endte med å gå i en evig omstartssirkel.

Bare i de nyeste iPhonene

Batterihindringen ser så langt ut til å bare være til stede i de aller nyeste iPhone-modellene og iOS 12 samt det kommende iOS 13. Det betyr at uautoriserte batteribytter på telefoner som er eldre enn iPhone Xr, Xs og Xs Max bør gå helt fint.

Men det betyr altså at du som skal være helt sikker på å få funksjonaliteten du vil ha fra en ny iPhone bør gå til et av Apples autoriserte verksteder for å få skiftet batteri.

At reparasjoner både har blitt dyrere og mer komplekse for både Apples og andre produsenters mobiler har vi fått bekreftet fra flere hold. Det skyldes både mer avanserte og dermed dyrere deler, og at produsentene stadig oftere lar store grupper av deler være uadskillelige fra hverandre.

På noen telefoner sitter omtrent all teknologien fast på hovedkortet, mens på Apples nyere telefoner sitter bakglasset fast i rammen og alt som hører til i den. I sistnevntes fall kommer et bytte av bakglasset opp i nær halve verdien på telefonen.

Planlagt foreldelse?

I etterkant av Apples batteriskandale ville både Italia og Frankrike undersøke om begrensningen i ytelse utgjorde såkalt planlagt foreldelse. Altså at et produkt gikk ut på dato mer eller mindre med overlegg, for at kundene skulle kjøpe nye produkter.

Apple og konkurrent Samsung fikk begge bøter i Italia.

Debatten omkring planlagt foreldelse og Apple-produkter pågår fortsatt. I Canada er det et massesøksmål på gang fordi Apple ikke har gitt god nok informasjon om batterienes levetider og hva slags beskyttelse forbrukerne hadde krav på under kanadisk lovverk.

I iPhonenes egen hjemstat, California, ble det tidligere i år igangsatt et søksmål fordi telefonene hadde sluttet å gjenkjenne helt originale ladere som Apple-godkjent tilbehør.

Det er verdt å nevne at de tidlige versjonene av iOS 13 har fått en ny funksjon som skal ta vare på batterihelsen ved lading.

annonse