På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
iPhone 8 har ingen klare ulemper, men vi hadde ønsket mer
Den gjør alt bedre enn forgjengeren, så hvorfor gjesper vi når vi ser den?
Innhold
- Oppsummering av iPhone 8
- Fortsatt samme design
- Årets «nyvinning»: Trådløs lading
- Et helt fantastisk kamera, men noe mangler
- En skjerm som tilpasser seg
- Ekstrem ytelse, og mindre batteri
- Konklusjon
- Alternativer til Apple iPhone 8
- Dypdykk i ytelse og kamera
- Ekstrem ytelse
- Utvidet virkelighet
- Godt kamera, men prosesseringen merkes når du zoomer inn
Oppsummering av iPhone 8
Et nytt år og en ny iPhone. Dette har vi blitt vant til de siste ti årene, men for første gang har Apple sluppet tre flunkende nye modeller på én gang.
iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.
Legg merke til at navnet på dagens testprodukt er iPhone 8, og ikke iPhone 7s. I år har Apple hoppet helt over s-modellene, som vi har blitt vant til å få presentert annethvert år, helt siden den første iPhone 3Gs i 2009.
Men selv om navnet er iPhone 8 er dette snakk om en oppgradering av iPhone 7 mer enn det er en helt ny modell. For det må du vente på iPhone X til.
- PS: Alle iPhoner får iOS 11 i dag:
11 ting du kan glede deg til i iOS 11 »
Fortsatt samme design
Apples nye iPhone 8 ser akkurat ut som vi har forventet at en iPhone skal se ut de siste fire årene.
Den har avrundede kanter og ligger godt i hånda, og føles som alltid utrolig velbygd og solid ut. Formen er lik som forgjengeren, kameraet sitter akkurat på samme sted og hjemknappen med innebygd fingersensor er fortsatt på plass. Akkurat som iPhone 7 har heller ikke 8-eren en fysisk knapp under skjermen. Trykker du fingeren på den runde hjemknappen er det egentlig ingenting som trykkes ned. I stedet rister en liten haptisk motor på innsiden av mobilen, og får det til å kjennes ut som et trykk. Litt rart i begynnelsen, men du blir veldig fort vant til den nye følelsen. Hodetelefoninngangen glimrer fortsatt med sitt fravær.
Fargene du kan velge mellom i årets modeller er sølv (som vi har testet), stellargrå og gull, hvor sistnevnte er en slags kombinasjon av tidligere gull-varianter og Apples rosegull-modeller.
Årets «nyvinning»: Trådløs lading
Nytt for i år er at Apple endelig har omfavnet trådløs lading. Alle deres tre nye iPhone-modeller kan nå lades uten at du er nødt til å plugge inn en ladekontakt i bunnen. I stedet kan du skaffe deg en trådløs ladeplate som støtter ladestandarden Qi (uttales chi), som du kan legge mobilen på. Det finnes drøssevis av slike ladeplater på markedet allerede, og Ikea har til og med et helt utvalg av forskjellige møbler med innebygde Qi-ladere.
For å kunne lade mobilen trådløst har Apple vært nødt til å bytte ut aluminiumsbaksiden på iPhone 8 med en glassbakside. Dette har vi ikke sett fra Apple siden iPhone 4 og iPhone 4s, og vi tenkte i utgangspunktet at det ikke kom til å se så bra ut i virkeligheten. Nå som vi har brukt mobilen en stund og fått sett litt nærmere på glasset, synes vi imidlertid at det er ganske pent. I riktig lyssetting får materialet en slags visuell dybde du ikke får fra en metallbakside, og glasset glir helt uhindret over i metallrammen rundt. Det er imidlertid mer mottagelig for fingeravtrykk enn tidligere iPhoner, bortsett fra fjorårets gagatsvarte iPhone 7.
I praksis fungerer den trådløse ladingen veldig greit. Det er kjekt å bare kunne slenge fra seg mobilen på en plate for å starte ladingen, noe vi også merket da vi gjorde vår iPhone 7 trådløs. Men en nyvinning er det ikke, og så langt virker det ikke som Apples nye mobiler har støtte for «quick charge» via trådløse ladeplater, slik noen av Samsungs nyeste mobiler har. Apple sier dette skal komme i form av en programvareoppdatering i løpet av høsten, men fram til da er du begrenset til «vanlig» ladestyrke på 1 ampere. Helt greit siden du kan lade mobilen litt enklere enn med en kabel, men samtidig ikke noe å hoppe i taket for.
Obs: Apple skryter av at iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X har fått «Quick Charge» via kabel. For å få til dette er du imidlertid nødt til å lade mobilen via en MacBook-lader med USB-C, og så skaffe deg en USB-C til Lightning-kabel. Kun da vil du kunne lade opp mobilen til 50 prosent på 30 minutter.
Et helt fantastisk kamera, men noe mangler
Apples mobiler har lenge vært helt i toppsjiktet når det kommer til mobilkameraer, og iPhone 8 er intet unntak. I motsetning til storebroren iPhone 8 Plus har iPhone 8 bare ett objektiv, men den har i hvert fall optisk bildestabilisering. Dette hjelper godt til når du skal filme med mobilen og ikke vil ha de små vibrasjonene som gjerne dukker opp når du filmer for hånd.
Det virket som Apple ville ha ekstra fokus på filming med kameraet i år, og skrøt blant annet av 4K-opptak med 60 bilder i sekundet og supersakte filming med 240 bilder i sekundet i 1080p-oppløsning. Dette får du imidlertid bare tilgang til hvis du går inn på kamerainnstillingene på mobilen og huker av for at du vil bruke et «plassbesparende» format. Hvis ikke blir du begrenset til 720p når du tar dine supersakte-videoer, og 4K-videoer tas bare opp i 30 bilder i sekundet.
Det er ganske underlig at de har satt denne begrensningen som standard, men så fort man er klar over det er det en enkel manøver å endre det til formatet du er ute etter.
Når det er sagt så tar iPhone 8 veldig gode bilder i de fleste miljøer. Spesielt imponerende er selvfølgelig dagslysbildene (du kan se hele bildeserien i bunnen av side 2), men den klarer seg også godt i mørke situasjoner. Dette skyldes delvis en oppgradering i iOS 11 som har endret måten bilder prosesseres på.
- Sjekk bildetesten vår: iOS 11 gir mobilen din bedre kamera »
En skjerm som tilpasser seg
Apple introduserte True Tone-teknologien for første gang i iPad Pro 9,7" i 2016. Det er helt enkelt en liten sensor på siden av skjermen som måler mengden lys rundt, men også fargetonene i dette lyset.
Målet er at skjermen skal vise mest mulig naturlige bilder hele tiden. Slik at skrift tar seg ut som om den var skrevet på papir, eller bilder ser ut som faktiske foto. For å få til dette justerer fargetonene i skjermen seg hele tiden.
Justeringene er så subtile at du aldri legger merke til det direkte, men holder du en iPhone 8 opp ved siden av en tidligere iPhone-modell, vil du trolig se at skjermfargene er litt annerledes.
Er det noe vi har savnet på mobilen vår tidligere? Nope! Er det kjekt å ha? Jada, absolutt!
Ellers er det greit å poengtere at iPhone 8-skjermen ser akkurat lik ut som forgjengeren. Oppløsningen på 1334 x 750 piksler, en pikseltetthet på 326 ppi, er ganske langt unna noen av de andre toppmodellene på markedet. Surfer du bare rundt på nettet, ser på filmer eller skriver meldinger, vil du aldri legge merke til forskjellen. Men hvis du sitter og studerer bilder på mobilskjermen er det klart at en enda høyere oppløsning hadde vært nyttig.
Ekstrem ytelse, og mindre batteri
Apple viste i fjor at de kunne lage en mobilprosessor som var like kraftig som den du finner i selskapets svakeste bærbare PC-er. I år har de fortsatt i imponerende tempo og A11 Bionic-brikken er rett og slett ekstrem.
Den gruser konkurrentene på en rekke av ytelsestestene våre og setter en ny standard for mobile prosessorer. Les mer om dette på neste side.
Det viktigste er uansett at iPhone 8 oppleves som lynrask i praksis. Raskere enn iPhone 7 i vanlig bruk, og langt raskere enn iPhone 6S og tidligere modeller. Men det skulle man jo også forvente av en splitter ny mobil.
A11-brikken virker også å være litt mer sparsommelig når det kommer til strømforbruket til mobilen. Apple har nemlig brukt et mindre batteri i iPhone 8 enn iPhone 7 (henholdsvis 1821 og 1960 mAh), uten at det har gått merkbart utover batteritiden. Omtrent samme oppførsel som vi så i Sony XZ1, som hadde et mindre batteri enn forgjengeren, men som fikk bedre levetid takket være Android 8.
Batteriet holder ut en dag med vanlig bruk, og kanskje litt lenger hvis du ikke bruker den så ofte.
Konklusjon
Hadde dette vært et vanlig år, og ikke tiårsjubileet til hele iPhone-serien, hadde Apple trolig bare lansert to av årets tre nye modeller. Navnene hadde vært iPhone 7s og iPhone 7s Plus, og vi hadde klappet Apple på hodet for å gjøre prosessoren raskere, kameraet kraftigere og skjermen bedre.
Men dette var ikke et vanlig år, og Apple slapp ikke bare to mobiler. Når vi sitter med en iPhone 8 i hånden nå er det umulig å ikke tenke at dette ser ut som en litt kjedelig mobil. For vi har sett hva Apple egentlig kan lage i form av iPhone X. For å ikke snakke om konkurrerende toppmodeller fra Samsung (Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note 8), LG (G6, V30) og Xiaomi (Mi Mix og Mi Mix 2), som alle har fantastiske, store skjermer, og stort sett til en lavere pris.
En ny mobil må ikke ha en diger skjerm og tynne skjermrammer for å være god, men vi ønsker likevel at Apple våget å bevege seg litt utenfor komfortsonen de har vaket i siden iPhone 6 kom i 2014.
Når det er sagt så er iPhone 8 fortsatt en knallgod mobil. Den er raskere enn noen annen mobil på markedet, og til og med kraftigere enn flere bærbare datamaskiner. Den tar fantastiske bilder, TrueTone-sensoren fungerer godt og den har endelig støtte for trådløs lading. Alt dette liker vi. Vi skulle bare ønske at de ga oss noe nytt, og noe mer. Men det er vi nok nødt til å vente til iPhone X for å få.
Alternativer til Apple iPhone 8
Hvis du vil vente på den beste iPhonen
Apple iPhone X (10) 64 GB
Hvis du er innstilt på å kjøpe en ny iPhone, og du vil ha det aller beste, er det naturligvis iPhone X du venter på.Der iPhone 8 og 8 Plus bare er en liten oppgradering fra forgjengeren, byr faktisk iPhone X på noe helt nytt. En heldekkende skjerm, en tilsynelatende ekstremt nøyaktig ansiktscanner og en ytelse bare de andre nyslupne iPhone-modellene kan matche.Det eneste aberet er naturligvis prisen. Prisen starter på cirka 11 000 kroner, og skal du ha mest lagring må du ut med nesten 13 000 kroner.
Hvis du vil ha noe laaangt billigere
LG G6
Den er ikke vanvittig billig, men fra 5000 kroner legger LGs inneværende toppmodell seg 1000-1500 kroner unna de fleste av konkurrentene, og mange tusen kroner under iPhone 8,.For det får du en telefon med knallbra kamera, vanntetting og skjerm som dekker hele forsiden. Skjermen støtter også HDR, som kan gi mer liv til serier og filmer på farten. Telefonen har ikke aller råeste prosessor på innsiden, men det kan du heller ikke forvente til en såpass lav pris.
Liker du ikke skjermrammer?
Samsung Galaxy S8
Samsungs Galaxy S8 er regjerende mester i mobilmarkedet om man ser på de fleste faktorer. Telefonen er dekket i glass foran og bak, svært rask å bruke og har et av de aller beste mobilkameraene du kan oppdrive.Den er dessuten vanntett. Men her må du nok vente litt på Android 8, og ikke alle liker buene langs kanten av skjermen.Prisen har også falt langt siden lanseringen i vår, og er nesten et kupp å regne sammenlignet med Apples nye iPhoner.
En knallgod mobil, men designmessig henger den etter konkurrentene
Fordeler
- +Lynrask i bruk
- +Fortsatt et godt kamera
- +Kan lades trådløst
- +God skjerm med automatisk fargejustering
- +Vanntett
- +AR-appene fungerer godt
- +iOS 11 har blitt svært bra
Ting å tenke på
- —Ingen hodetelefonkontakt
- —Designet begynner å dra på årene
- —Veldig begrenset hurtiglading
Dypdykk i ytelse og kamera
Apple har sluppet tre nye modeller denne høsten:
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
Selv om det er sistnevnte vi alle sitter og tripper etter å teste, er det også den modellen som bare er tiltenkt de som virkelig vil ha det aller, aller beste.
Dette kommer enda tydeligere frem når du ser prisen til iPhone X, som går for enten 11 000 kroner eller 12 700 kroner.
Det gjør imidlertid ikke iPhone 8, eller Plus-utgaven, til noen billige mobiler. De starter på henholdsvis 7800 kroner og 8900 kroner, og legger seg seg dermed over de fleste toppmodeller fra konkurrentene.
Her ser du hva de nye modellene har til felles, og hva som skiller dem fra hverandre:
iPhone X | iPhone 8 (testet) | iPhone 8 Plus | |
---|---|---|---|
Skjerm: | Heldekkende, 5,8" OLED, 2436x1125 (458ppi), 625 nits | 4,7" IPS LCD, 1334x750 (326ppi), 625 nits | 5,5" IPS LCD, 1920x1080 (401ppi), 625 nits |
Størrelse: | 14,3 x 7,1 x 0,77 cm | 13,8 x 6,7 x 0,73 cm | 15,8 x 7,8 x 0,75 cm |
Vekt: | 174 gram | 148 gram | 202 gram |
Maskinvare: | Apple A11 Bionic (6 kjerner) | Apple A11 Bionic (6 kjerner) | Apple A11 Bionic (6 kjerner) |
Pålogging: | Ansiktsgjenkjenning | Fingerscanning | Fingerscanning |
Lading: | Trådløs Qi, støtter kablet hurtiglading (lader kjøpes utenom) | Trådløs Qi, støtter kablet hurtiglading (lader kjøpes utenom) | Trådløs Qi, støtter kablethurtiglading (lader kjøpes utenom) |
Kamera: | 12 MP, to linser, f/1.8 (vidvinkel) f/2.4 (tele) | 12 MP, f/1.8 (vidvinkel) | 12 MP, f/1.8 (vidvinkel), f/2.8 (tele) |
Video: | 4K med 60 bilder per sekund | 4K med 60 bilder per sekund | 4K med 60 bilder per sekund |
Trådløs: | 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC | 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC | 802.11ac MU-MIMO, Bluetooth 5.0, NFC |
Batteri: | Tale: 21 timer 4G: 12 timer Lyd: 60 timer 50% opplading på 30 min | Tale: 14 timer 4G: 12 timer Lyd: 40 timer 50% opplading på 30 min | Tale: 21 timer 4G: 13 timer Lyd: 60 timer 50% opplading på 30 min |
Tilgjengelighet: | Bestilling 27. oktober I butikk 3. november | Bestilling 15. september I butikk 22. september | Bestilling 15. september I butikk 22. september |
Pris: (Lenker til kommersiell partner, LINK) | Fra 10 990,- | Fra 7790,- | Fra 8890,- |
Ekstrem ytelse
Felles for dem alle er den nye Apple-brikken A11 Bionic.
For å si det forsiktig: Apples nye brikke er helt vanvittig.
untitled linkGrafer: Blå - telefoner under 2800 kroner, grønn - Snapdragon 835-enheter, svart - Snapdragon 821 Pro, grå - Snapdragon 821, lyseblå - egenutviklede brikkesett.
Forrige høst og denne våren representerte et kraftig hopp i mobilytelse. Da tok nemlig iPhone 7 og toppmodeller fra Samsung og Huawei igjen hastighetsgapet opp til ultralette maskiner med strømsnille Intel Core i5-brikker. Men Apples nye A11 Bionic-brikke parkerer konkurrentene, og leverer drøyt 50 prosent ytelsesøkning.
År over år er det helt vanvittig, spesielt tatt i betraktning at Intels ytelseshopp har dalt litt de siste årene.
Der alle de PC-aktige funksjonene i iOS 11 kan gi grunn til å mistenke at Apple ønsker å la operativsystemet krysse over i større maskiner, virker hastigheten på nye A11 Bionic nærmest å bekrefte ambisjonen. Selv om både utvidet virkelighet (AR) og ulike VR-løsninger krever mer av mobilen enn den gjengse appen, er de i utgangspunktet ikke i nærheten av å kreve så mye kraft som dette.
Utvidet virkelighet
ArKit er navnet på en fersk nyvinning i Apples økosystem. De satser nemlig på utvidet virkelighet; altså at telefonen legger sin egen grafikk over kamerabildene. (AR, Augmented Reality)
Det finnes flere dingser og produsenter som satser på dette nå, og Apples variant er relativt enkel til sammenlikning. Den klarer seg med bare ett kamera, gyro, akselerometer og magnetometer i den vanlige iPhone 8-modellen. Til sammenlikning har Googles Project Tango for AR en betydelig mer påkostet løsning med flere kamera og IR-projektor - i praksis omtrent det samme som du finner i en Kinect eller i skjermleppen på iPhone X.
Men Project Tango finner du kun i veldig få telefoner for øyeblikket, og hverken Lenovo Phab 2 Pro eller Asus ZenFone AR er modeller som har tatt over markedet.
Med Apples ekstremt høye utbredelse og kjøpevillige brukere er det grunn til å tro at denne typen funksjonalitet kan få større utbredelse ganske raskt.
De klassiske eksemplene på ting du kan gjøre med AR er å spille brettspill uten brett, gjennom telefonens skjerm. Du kan også innrede hjemme ved hjelp av IKEA-appen. Men det som virker mest genuint nyttig er Neon-appen som lar deg sveipe kameraet over en folkemengde, og lager en pil ned i folkemengden der kompisen din står. Den er foreløpig hverken klar eller prøvet av oss, men potensialet virker stort, så lenge presisjonen er ålreit.
Foreløpig er det mest imponerende man kan gjøre med disse funksjonene å få roboter til å krige litt på kontorpulten.
Godt kamera, men prosesseringen merkes når du zoomer inn
Kameraet i iPhone 8 har veldig mange likheter med det du finner i iPhone 7. Det er fortsatt snakk om en bildeoppløsning på 12 megapiksler (bildet blir 4032 × 3024 piksler stort), og blendertallet er fortsatt f/1.8.
Nytt i iPhone 8, og snart alle nyere mobiler, er at kameraet rett og slett tar bedre bilder. En kameraoppdatering i iOS 11 har beviselig gjort at iPhonene gjør en bedre bildeprosesseringsjobb en tidligere. Bedre fargegjengivelse, mindre bildestøy og litt varmere farger i bildene enn ved tidligere versjoner er noen av punktene vi noterte oss i vår test av iOS 11-kameraet.
I bildene under ser det generelt veldig bra ut, spesielt med tanke på at dette er tatt i full auto. Zoomer du helt inn ser du imidlertid på et par av bildene at mobilen har jobbet hardt for å få det til å se skarpt ut. Noen detaljer blir vasket ut, kontraster er til tider litt for høye (spesielt i HDR-bildene) og fargene er generelt litt for varme.
Vi kommer tilbake med en separat kameratest senere, men fram til da kan vi si at kameraet yter svært godt.
Dette opptaket er bare i 720p, men det viser likevel hva slags effekt 240 bilder i sekundet ser ut. Dette var rett og slett fordi 720p-oppløsning på saktevideo er standard, til tross for at 1080p med 240 bilder i sekundet er støttet. Veldig underlig valg av Apple.
En knallgod mobil, men designmessig henger den etter konkurrentene
Fordeler
- +Lynrask i bruk
- +Fortsatt et godt kamera
- +Kan lades trådløst
- +God skjerm med automatisk fargejustering
- +Vanntett
- +AR-appene fungerer godt
- +iOS 11 har blitt svært bra
Ting å tenke på
- —Ingen hodetelefonkontakt
- —Designet begynner å dra på årene
- —Veldig begrenset hurtiglading