Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 8

iPhone 8 har ingen klare ulemper, men vi hadde ønsket mer

Den gjør alt bedre enn forgjengeren, så hvorfor gjesper vi når vi ser den?

Oppsummering av iPhone 8

Et nytt år og en ny iPhone. Dette har vi blitt vant til de siste ti årene, men for første gang har Apple sluppet tre flunkende nye modeller på én gang.

iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.

Legg merke til at navnet på dagens testprodukt er iPhone 8, og ikke iPhone 7s. I år har Apple hoppet helt over s-modellene, som vi har blitt vant til å få presentert annethvert år, helt siden den første iPhone 3Gs i 2009.

Men selv om navnet er iPhone 8 er dette snakk om en oppgradering av iPhone 7 mer enn det er en helt ny modell. For det må du vente på iPhone X til.

Fortsatt samme design

Apples nye iPhone 8 ser akkurat ut som vi har forventet at en iPhone skal se ut de siste fire årene.

Den har avrundede kanter og ligger godt i hånda, og føles som alltid utrolig velbygd og solid ut. Formen er lik som forgjengeren, kameraet sitter akkurat på samme sted og hjemknappen med innebygd fingersensor er fortsatt på plass. Akkurat som iPhone 7 har heller ikke 8-eren en fysisk knapp under skjermen. Trykker du fingeren på den runde hjemknappen er det egentlig ingenting som trykkes ned. I stedet rister en liten haptisk motor på innsiden av mobilen, og får det til å kjennes ut som et trykk. Litt rart i begynnelsen, men du blir veldig fort vant til den nye følelsen. Hodetelefoninngangen glimrer fortsatt med sitt fravær.

Ingen hodetelefoninngang denne gangen heller, gitt.

Fargene du kan velge mellom i årets modeller er sølv (som vi har testet), stellargrå og gull, hvor sistnevnte er en slags kombinasjon av tidligere gull-varianter og Apples rosegull-modeller.

Baksiden i glass er blankere enn de i aluminium, men sammenlignet med den gagatsvarte flekkmagneten iPhone 7 så er det ikke så stor forskjell.

Årets «nyvinning»: Trådløs lading

Nytt for i år er at Apple endelig har omfavnet trådløs lading. Alle deres tre nye iPhone-modeller kan nå lades uten at du er nødt til å plugge inn en ladekontakt i bunnen. I stedet kan du skaffe deg en trådløs ladeplate som støtter ladestandarden Qi (uttales chi), som du kan legge mobilen på. Det finnes drøssevis av slike ladeplater på markedet allerede, og Ikea har til og med et helt utvalg av forskjellige møbler med innebygde Qi-ladere.

For å kunne lade mobilen trådløst har Apple vært nødt til å bytte ut aluminiumsbaksiden på iPhone 8 med en glassbakside. Dette har vi ikke sett fra Apple siden iPhone 4 og iPhone 4s, og vi tenkte i utgangspunktet at det ikke kom til å se så bra ut i virkeligheten. Nå som vi har brukt mobilen en stund og fått sett litt nærmere på glasset, synes vi imidlertid at det er ganske pent. I riktig lyssetting får materialet en slags visuell dybde du ikke får fra en metallbakside, og glasset glir helt uhindret over i metallrammen rundt. Det er imidlertid mer mottagelig for fingeravtrykk enn tidligere iPhoner, bortsett fra fjorårets gagatsvarte iPhone 7.

Nytt i iPhone 8 er støtte for trådløs lading.

I praksis fungerer den trådløse ladingen veldig greit. Det er kjekt å bare kunne slenge fra seg mobilen på en plate for å starte ladingen, noe vi også merket da vi gjorde vår iPhone 7 trådløs. Men en nyvinning er det ikke, og så langt virker det ikke som Apples nye mobiler har støtte for «quick charge» via trådløse ladeplater, slik noen av Samsungs nyeste mobiler har. Apple sier dette skal komme i form av en programvareoppdatering i løpet av høsten, men fram til da er du begrenset til «vanlig» ladestyrke på 1 ampere. Helt greit siden du kan lade mobilen litt enklere enn med en kabel, men samtidig ikke noe å hoppe i taket for.

Obs: Apple skryter av at iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X har fått «Quick Charge» via kabel. For å få til dette er du imidlertid nødt til å lade mobilen via en MacBook-lader med USB-C, og så skaffe deg en USB-C til Lightning-kabel. Kun da vil du kunne lade opp mobilen til 50 prosent på 30 minutter.

Tykkelsen er identisk som forgjengeren, selv om iPhone 8 veier 10 gram mer..

Et helt fantastisk kamera, men noe mangler

Kameraet til iPhone 8 har optisk bildestabilisering og tar noen virkelig lekre bilder.
iPhone 8 tar imponerende bilder med helt automatiske innstillinger. Sjekk alle bildene vi tok på side 2.

Apples mobiler har lenge vært helt i toppsjiktet når det kommer til mobilkameraer, og iPhone 8 er intet unntak. I motsetning til storebroren iPhone 8 Plus har iPhone 8 bare ett objektiv, men den har i hvert fall optisk bildestabilisering. Dette hjelper godt til når du skal filme med mobilen og ikke vil ha de små vibrasjonene som gjerne dukker opp når du filmer for hånd.

Det virket som Apple ville ha ekstra fokus på filming med kameraet i år, og skrøt blant annet av 4K-opptak med 60 bilder i sekundet og supersakte filming med 240 bilder i sekundet i 1080p-oppløsning. Dette får du imidlertid bare tilgang til hvis du går inn på kamerainnstillingene på mobilen og huker av for at du vil bruke et «plassbesparende» format. Hvis ikke blir du begrenset til 720p når du tar dine supersakte-videoer, og 4K-videoer tas bare opp i 30 bilder i sekundet.

Det er ganske underlig at de har satt denne begrensningen som standard, men så fort man er klar over det er det en enkel manøver å endre det til formatet du er ute etter.

Når det er sagt så tar iPhone 8 veldig gode bilder i de fleste miljøer. Spesielt imponerende er selvfølgelig dagslysbildene (du kan se hele bildeserien i bunnen av side 2), men den klarer seg også godt i mørke situasjoner. Dette skyldes delvis en oppgradering i iOS 11 som har endret måten bilder prosesseres på.

En skjerm som tilpasser seg

Apple introduserte True Tone-teknologien for første gang i iPad Pro 9,7" i 2016. Det er helt enkelt en liten sensor på siden av skjermen som måler mengden lys rundt, men også fargetonene i dette lyset.

True Tone-skjermen gjør at fargetemperaturen i bildet justeres basert på lyset i rommet du er i.

Målet er at skjermen skal vise mest mulig naturlige bilder hele tiden. Slik at skrift tar seg ut som om den var skrevet på papir, eller bilder ser ut som faktiske foto. For å få til dette justerer fargetonene i skjermen seg hele tiden.

Justeringene er så subtile at du aldri legger merke til det direkte, men holder du en iPhone 8 opp ved siden av en tidligere iPhone-modell, vil du trolig se at skjermfargene er litt annerledes.

Er det noe vi har savnet på mobilen vår tidligere? Nope! Er det kjekt å ha? Jada, absolutt!

Ellers er det greit å poengtere at iPhone 8-skjermen ser akkurat lik ut som forgjengeren. Oppløsningen på 1334 x 750 piksler, en pikseltetthet på 326 ppi, er ganske langt unna noen av de andre toppmodellene på markedet. Surfer du bare rundt på nettet, ser på filmer eller skriver meldinger, vil du aldri legge merke til forskjellen. Men hvis du sitter og studerer bilder på mobilskjermen er det klart at en enda høyere oppløsning hadde vært nyttig.

Ekstrem ytelse, og mindre batteri

Apple viste i fjor at de kunne lage en mobilprosessor som var like kraftig som den du finner i selskapets svakeste bærbare PC-er. I år har de fortsatt i imponerende tempo og A11 Bionic-brikken er rett og slett ekstrem.

Den gruser konkurrentene på en rekke av ytelsestestene våre og setter en ny standard for mobile prosessorer. Les mer om dette på neste side.

Det viktigste er uansett at iPhone 8 oppleves som lynrask i praksis. Raskere enn iPhone 7 i vanlig bruk, og langt raskere enn iPhone 6S og tidligere modeller. Men det skulle man jo også forvente av en splitter ny mobil.

A11-brikken virker også å være litt mer sparsommelig når det kommer til strømforbruket til mobilen. Apple har nemlig brukt et mindre batteri i iPhone 8 enn iPhone 7 (henholdsvis 1821 og 1960 mAh), uten at det har gått merkbart utover batteritiden. Omtrent samme oppførsel som vi så i Sony XZ1, som hadde et mindre batteri enn forgjengeren, men som fikk bedre levetid takket være Android 8.

Batteriet holder ut en dag med vanlig bruk, og kanskje litt lenger hvis du ikke bruker den så ofte.

Konklusjon

Hadde dette vært et vanlig år, og ikke tiårsjubileet til hele iPhone-serien, hadde Apple trolig bare lansert to av årets tre nye modeller. Navnene hadde vært iPhone 7s og iPhone 7s Plus, og vi hadde klappet Apple på hodet for å gjøre prosessoren raskere, kameraet kraftigere og skjermen bedre.

Men dette var ikke et vanlig år, og Apple slapp ikke bare to mobiler. Når vi sitter med en iPhone 8 i hånden nå er det umulig å ikke tenke at dette ser ut som en litt kjedelig mobil. For vi har sett hva Apple egentlig kan lage i form av iPhone X. For å ikke snakke om konkurrerende toppmodeller fra Samsung (Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy Note 8), LG (G6, V30) og Xiaomi (Mi Mix og Mi Mix 2), som alle har fantastiske, store skjermer, og stort sett til en lavere pris.

En ny mobil ikke ha en diger skjerm og tynne skjermrammer for å være god, men vi ønsker likevel at Apple våget å bevege seg litt utenfor komfortsonen de har vaket i siden iPhone 6 kom i 2014.

Når det er sagt så er iPhone 8 fortsatt en knallgod mobil. Den er raskere enn noen annen mobil på markedet, og til og med kraftigere enn flere bærbare datamaskiner. Den tar fantastiske bilder, TrueTone-sensoren fungerer godt og den har endelig støtte for trådløs lading. Alt dette liker vi. Vi skulle bare ønske at de ga oss noe nytt, og noe mer. Men det er vi nok nødt til å vente til iPhone X for å få.

Alternativer til Apple iPhone 8

Apple iPhone X (10) 64 GB
Hvis du vil vente på den beste iPhonen

Apple iPhone X (10) 64 GB

fra 3990:-

Hvis du er innstilt på å kjøpe en ny iPhone, og du vil ha det aller beste, er det naturligvis iPhone X du venter på.Der iPhone 8 og 8 Plus bare er en liten oppgradering fra forgjengeren, byr faktisk iPhone X på noe helt nytt. En heldekkende skjerm, en tilsynelatende ekstremt nøyaktig ansiktscanner og en ytelse bare de andre nyslupne iPhone-modellene kan matche.Det eneste aberet er naturligvis prisen. Prisen starter på cirka 11 000 kroner, og skal du ha mest lagring må du ut med nesten 13 000 kroner.

LG G6
Hvis du vil ha noe laaangt billigere

LG G6

fra 4613:-

Den er ikke vanvittig billig, men fra 5000 kroner legger LGs inneværende toppmodell seg 1000-1500 kroner unna de fleste av konkurrentene, og mange tusen kroner under iPhone 8,.For det får du en telefon med knallbra kamera, vanntetting og skjerm som dekker hele forsiden. Skjermen støtter også HDR, som kan gi mer liv til serier og filmer på farten. Telefonen har ikke aller råeste prosessor på innsiden, men det kan du heller ikke forvente til en såpass lav pris.

Samsung Galaxy S8
Liker du ikke skjermrammer?

Samsung Galaxy S8

Samsungs Galaxy S8 er regjerende mester i mobilmarkedet om man ser på de fleste faktorer. Telefonen er dekket i glass foran og bak, svært rask å bruke og har et av de aller beste mobilkameraene du kan oppdrive.Den er dessuten vanntett. Men her må du nok vente litt på Android 8, og ikke alle liker buene langs kanten av skjermen.Prisen har også falt langt siden lanseringen i vår, og er nesten et kupp å regne sammenlignet med Apples nye iPhoner.

Apple iPhone 8 64GB
8
Meget bra

Apple iPhone 8 64GB

sitat"En knallgod mobil, men designmessig henger den etter konkurrentene"

Fordeler

 • Krysse av
  Lynrask i bruk
 • Krysse av
  Fortsatt et godt kamera
 • Krysse av
  Kan lades trådløst
 • Krysse av
  God skjerm med automatisk fargejustering
 • Krysse av
  Vanntett
 • Krysse av
  AR-appene fungerer godt
 • Krysse av
  iOS 11 har blitt svært bra

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen hodetelefonkontakt
 • Bytt
  Designet begynner å dra på årene
 • Bytt
  Veldig begrenset hurtiglading
annonse
Apple iPhone 8 2GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
Ikke på lager