Til hovedinnhold

iPhone 4

iPhone 4

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Etter en større operasjon har Mobilen.no fått kloa i Apples nye iPhone 4. Telefonen er ikke å få kjøpt offisielt i norske butikker før neste måned, men kan allerede nå kjøpes i USA, Storbritannia, Frankrike og to land til. Og det er akkurat det vi har gjort.

Iphone er et unikum i mobilbransjen. Redaksjonen har jobbet med mobiler i over ti år, men aldri vært borti en mobiltelefon som vekker så sterke følelser. Enten vi gir den bra eller dårlig omtale, hagler beskyldningene om alt fra inkompetanse og idioti til populisme og fanboys. Gizmodo ga den enkelt og greit bare navnet Jesus-mobilen.

Hva er det som gjør iPhone så elsket og hatet? Kanskje først og fremst filosofien bak. Apple er kjent for å ta uvanlige og modige valg, der mye ofres på brukervennlighetens alter. Selskapet forlanger stålkontroll på hva du får lov til å gjøre og kjøpe til telefonen din. Til gjengjeld får du et usedvanlig sammensydd og intuitivt produkt.

Vi har derfor ventet med stor spenning når selskapet nå slipper den største oppgraderingen av telefonen siden den opprinnelige iPhone kom på markedet i 2007.

Design og utførelse

Det første som slår oss når vi endelig får slitt av plasten og innpakningen fra UPS og sprettet folien rundt esken, er at utseende på iPhone 4 har fått seg en overhaling. Byggekvaliteten virker betraktelig bedre enn 3Gs, tyngre og mer stødig er den også, men iPhone 4 ligger ikke like godt i jeanslommen. iPhone 4 er mer maskulin med sin firkantige form, og utformingen i rustfritt stål rundt telefonen hever kvalitetsinntrykket flere hakk.


Her kan du se video av utpakkingen av iPhone 4, hvor vi sammelikner designet på 3Gs og Apples siste modell.
Som vanlig har Apple holdt seg til sin minimalistiske oppskrift når det kommer til knapper. Her har du i praksis kun én knapp av betydning – hjem-knappen. Ett enkelt klikk tar deg til menyen mens et dobbelt klikk henter frem programskuffen. I tillegg har telefonen to volumknapper på venstre side, en bryter for å sette på lydløs samt knappen på topp, som brukes til å skru på tastelåsen og skru av og på telefonen.
På siden av telefonen ligger luken for SIM-kortet. Dette blir den første norske mobilen som bruker mikro-SIM, som i praksis er et helt vanlig SIM-kort med mindre plastikk rundt – du kan fint bare klippe til ditt eget SIM-kort.

Kamera og skjerm
Det er ingen tvil om at skjermen er mye bedre enn forgjengeren. Her snakker vi om en svært bra og høyoppløst skjerm, og så langt lar vi oss definitivt imponere. Vi har tatt med oss iPhone 4, 3Gs og Samsung Wave ut i sollyset, og iPhone 4 ser så langt ut til å ligge et lite hode foran de andre i lesbarhet.
Apple har hittil utrustet telefonene sine med svake kamera, sammenlignet med hva du kan få i de beste konkurrentene. I iPhone 4 har man gjort en større oppgradering, oppløsningen er skrudd opp til 5 megapiksler og det er lagt til et LED-lys bak som lyser opp når du knipser bilder i mørke omgivelser. Kameraet på iPhone 4 er også milevis bedre enn hos forgjengeren, og både skarphet og fargegjengivelse er blitt betraktelig bedre. Du kan selv se forskjellen i testbildet under (iPhone 4-bildene til venstre). Det er særlig under dårlige lysforhold at vi ser kvalitetsforbedringen.


Bildet av ferskenen er tatt utendørs i skarpt sollys, mens kontorrekvisitaene er fotografert innendørs i dårligere belysning.

Retina Display vs Super Amoled
Det har vært mye snakk om hvilken skjermtype som er best – Samsungs Super Amoled eller Apples nye Retina Screen. Vi har nå testet begge skjermen i sollys og med filmavspilling, og konkluderer med at ingen er best på alt. Vår TV-ekspert Ole Henrik Johansen ser vanligvis på betraktelig større skjermer, men har nå vurdert kvaliteten på Super Amoled og Retina Screen. Vi har kjørt Samsung Wave som representant for Super Amoled-skjermene -  her kan du lese hele vår test av Wave.
- I sollys er Apples skjerm noe bedre enn Super Amoled og er lettere å tyde. Men når det kommer til filmavspilling ser vi at sortnivået på Super Amoled er betraktelig bedre og gir bedre detaljer. Fargemetningen er også mye bedre. Men for all del – iPhone 4s skjerm er meget skarp og betraktelig bedre enn på 3Gs. Den er også bedre og jevnere belyst enn skjermen på Wave, sier Johansen.
Hvilken skjerm du vil foretrekke kommer med andre ord an på hva slags bruksområde du ser for deg - film er defintivt best på Super Amoled, mens iPhone 4 ruler i utendørs og i sterkt lys.
Vi lovet dere video av filmavspillingen på Wave, iPhone 4 og 3Gs, men kvaliteten ble dessverre for dårlig til at forskjellene ses tydelig. For de spesielt interesserte legger vi likevel inn videoen på YouTube, men vi har i stedet tatt bilder som illustrerer forskjellene.Videoopptak
Både Samsung Wave og iPhone 4 kan ta opp video i HD-kvalitet. Vi har testet begge, samt 3Gs for sammenlikningsgrunnlag, på trafikken utenfor lokalene våre.
Vi ser helt klart at 3Gs-en er kraftig forbigått - og det skulle da også bare mangle. Videokvaliteten på iPhone 4 må vi si er veldig bra til å være en mobiltelefon, det er utbrenning i lyse områder og en del feil på gjengivelsen i områder med stor kontrast (som trær mot lys himmel), men filmen glir godt og uten hakking.
Ser vi på videoene tatt med Samsung Wave og iPhone 4 side om side, er det klart at Wave gir et betraktelig skarpere bilde, men det gjør også at flyten i filmen ikke er like god som på iPhone 4. Her hakker det betraktelig mer, selv om de to kameraene har lik oppløsning - 720p med 30 bilder i sekundet.

Spill

Steve Jobs har gått hardt ut og sagt at iPhone 4 skal ta over det håndholdte spillmarkedet. En av forutsetningene for at Apple skal lykkes her, er det innebygde gyroskopet i den nye modellen. Kombinert med aksellerometeret vi kjenner fra 3Gs, takler iPhone 4 rotasjoner på ni akser. Det er bedre enn alle andre smarttelefoner på markedet nå, og slår også PSP og Nintendo DS. Vi testet systemet med Need for Speed Undercover, og likte den presise styringen gyroskopet gav oss. Vi venter enda bedre opplevelser når spillutviklerne kommer med versjoner spesielt bygd for iPhone 4.


Vi gjør oppmerksom på at spillet er betraktelig skarpere i virkeligheten enn det som framkommer av videoen - se bildet under for å få et bedre inntrykk.

Hastighet

iPhone 4 har fått en kraftigere prosessor enn 3Gs i sin 1 GHz Apple A4, og det vises på responsen. Kameraet starter lynraskt, responsen i skjermen virker bedre og lasting av nettsider går betraktelig kjappere. iPhone 4 er mellom ett og 1,5 sekunder raskere enn 3Gs, noe du selv kan se på den korte videosnutten under.

Dekning og samtalekvalitet

Det har vært skrevet mye om tap av dekning når du holder iPhone 4 på en spesiell måte, og Apple selv har bekreftet problemet. Vi opplevde også at dekningen falt fra fem til én strek under testing, når vi holder telefonen i et fast grep med tommelen på venstre hjørne. Du må ikke klemme veldig hardt, men det er hardere enn under normalt bruk og altså ikke noe som vil være et problem i den daglige bruken.
Det vi synes er mer bekymringsverdig, er at vi plutselig mister dekningen når vi holder iPhone 4 normalt i hånden. Uten forvarsel dropper dekningen til et svært lavt nivå, spesielt etter at den har ligget i lommen, får den igjen stiger når du løfter opp mobilen. Vi har likevel ikke opplevd dette som noe stort problem under langtidstestingen vår, og har ikke mistet samtaler vi har holdt, slik som kunne skje på forgjengeren. Vi har nå testet telefonen over en lengre periode, og kan ikke si at vi har opplevd problemer som følge av dette. Ingen samtaler har blitt mistet som følge av dekningsproblemer - noe som skjedde med forgjengeren 3Gs - og vi har heller ikke opplevd forringelse av talekvaliteten.
Talekvaliteten var et ankepunkt mot forgjengeren, men ut fra våre testsamtaler føler vi at Apple har forbedret seg kraftig. Lyden er kraftigere og det er mindre skurring. Hva angår den mye omtalte videotelefoni-funksjonen, har vi ikke fått testet denne - da FaceTime kun fungerer mellom iPhone 4-modeller. Batterilevetiden er også kraftig forbedret, og holder fint i to dager selv med intensivt bruk.

Programvare

En annen viktig nyhet er at iPhone nå lar deg kjøre programmer i bakgrunnen. Dette har vært en selvfølge på Windows og Symbian-telefoner i alle år, men det betyr ikke nødvendigvis at de har gjort det bra. Uerfarne brukere har ikke visst at de måtte lukke programmer etter bruk, og resultatet har vært at telefonene deres har blitt tregere og tregere og tømt for batteri på kort tid.

Android har laget en litt mer smidig løsning, der programmer kjører fullt ut men stenges ned automatisk etter behov i bakgrunnen. Det er imidlertid fremdeles slik at man i blant trenger å gå inn og avslutte programmene manuelt med en tredjeparts "task killer".

Apple mener de har funnet en enda bedre løsning, der programmene ikke kjører i sin helhet, men får lov til å gjøre noen helt spesifikke funksjoner i bakgrunnen. For eksempel vil Spotify kunne fortsette å spille musikk, kartprogrammet din kan fortsette å måle posisjonen din med jevne mellomrom og nettleseren kan gjøre seg ferdig med å laste ned filer. Men resten av programmet fryses i minnet, og kan ikke gjøre noe.

Dette er en pragmatisk tilnærming som er ment å minimere batteribruken, samt forhindre virus og annen skadelig kode å kunne kjøre på telefonen uten at brukeren merker det. Men fullblods multitasking er det ikke.


Merk at for at programmene skal kunne kjøres i bakgrunnen må de oppdateres, og det har mange utviklere som ikke har gjort ennå. Når vi sjekket var for eksempel ikke Spotify klar i nye versjon med multitasking, mens GPS-programmet TomTom og nettradioen Pandora har fått støtte.
For å hoppe mellom to programmer dobbeltklikker du på hjem-knappen. Om du går bort fra et program skrevet for nye iOS 4.0 og hopper tilbake, vil du tas tilbake nøyaktig dit du var. Får du problemer med et program kan du avslutte det med å holde fingeren over programmet og trykke på det røde minuset som dukker frem.
Blar du til venstre i menystripen får du opp pause og spole-taster for musikkspilleren, samt en ny skjermlås som hindrer skjermen i å rotere mellom landskaps og portrettmodus. Det siste er veldig greit når du leser e-post eller spiller i senga, kan vi skrive under på.
Vi har testet iOS 4.0 gjennomgående før - her kan du lese hele testen.

200 000 programmer
På ett punkt er iPhone milevis foran alle andre telefoner på markedet, og det er utvalget av programmer. Med godt over 200 000 apps å velge mellom, finnes det knapt et behov som ikke allerede er dekket av titalls om ikke hundrevis av forskjellige titler.
Dette er spesielt tydelig når det gjelder nisjeapplikasjoner. Gode norske programmer som TaxiNå!, MatPrat, Gilde Kokebok, Norflights, VG TV-Guide og DNB Nor Eiendom får du kun til iPhone. Andre platformer blir en ettertanke, og om et program kommer flere steder, så kommer det til iPhone først.
Det følger med en del forhåndsinstallerte programmer av det mest nødvendige slaget. Kalkulator, aksjer, . I tillegg har Apple lagt inn butikkene sine for musikk, film (iTunes) og apps (App Store).
Iphone er også i en helt egen liga når det gjelder tilbehør. Siden den bruker samme inngang som iPod finnes det en jungel av tilbehør den fungerer sammen med. Høyttalere, dokking, radio, videospillere, pulsmålere, sensorer – you name it.
Dette økosystemet gir iPhone tilpasningsmuligheter som andre telefoner bare kan drømme om. Heldigvis er resten av mobilbransjen i ferd med å komme seg, og Android har for eksempel passert 50 000 tilgjengelige apps. Forskjellene er altså ikke så dramatiske som de en gang var.
Merk også at Apple fører en ganske strikt policy på hvilke programmer du kan ha på telefonen din. Du kan for eksempel ikke få Flash på telefonen, de fleste nettlesere er utesperret så vel som et godt knippe satiriske, erotiske og humoristiske programmer Apple ikke har sansen for. Og er et program først utestengt, finnes det ingen måte å komme rundt det, med mindre du jailbreaker telefonen – og da ryker garantien.
På den positive siden – den strenge kontrollen til Apple har ført til at App Store er stort sett fritt for dårlig kode, virus og støtende materiale.
Pris
Apple opplyser at anbefalt utsalgspris uten abonnement er henholdsvis 4 760 kr og 5 890 kr for 16GB- og 32GB-utgaven av iPhone 4. De norske operatørene har i skrivende stund (27. juli) ennå ikke offentliggjort sine iPhone 4-priser.

Oppsummering

Etter en intens dag med testing av nye iPhone 4, og en langtidstest av dekningsproblematikken er det klart at telefonen får en sekser på terningen. Apple har nok en gang laget et meget solid produkt, og vi har liten tvil om at Apple kan klokke nok en suksess målt i antall solgte telefoner.
Pluss:

  • Pent nytt design.
  • Meget god skjerm, god i sollys.
  • Betraktelig raskere enn 3Gs.
  • Stor forbedring av kamera, både på stillbilder og video.

Minus:

  • Taper dekning uten noen klar årsak.
  • Dårligere bildekvalitet på filmavspilling enn mobiler med Super Amoled.
  • Høy pris - antakeligvis.
  • Videosamtaler kun med andre iPhone 4-eiere.


Vi vil gjerne ha din mening, kom med dine forslag og kommentarer i denne forumtråden.

Bildeeksempler

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Konklusjon

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Etter en større operasjon fikk Mobilen.no fått kloa i Apples nye iPhone 4. Telefonen er ikke å få kjøpt offisielt i norske butikker før 30. juli, men kan allerede nå kjøpes i USA, Storbritannia, Frankrike og to land til. Og det er akkurat det vi har gjort.

Det første som slår oss når vi endelig får slitt av plasten og innpakningen fra UPS og sprettet folien rundt esken, er at utseende på iPhone 4 har fått seg en overhaling. Byggekvaliteten virker betraktelig bedre enn 3Gs, tyngre og mer stødig er den også, men iPhone 4 ligger ikke like godt i jeanslommen. iPhone 4 er mer maskulin med sin firkantige form, og utformingen i rustfritt stål rundt telefonen hever kvalitetsinntrykket flere hakk.

Det er ingen tvil om at skjermen er mye bedre enn forgjengeren. Her snakker vi om en svært bra og høyoppløst skjerm, og så langt lar vi oss definitivt imponere. Vi har tatt med oss iPhone 4, 3Gs og Samsung Wave ut i sollyset, og iPhone 4 ser så langt ut til å ligge et lite hode foran de andre i lesbarhet. I sollys er Apples skjerm noe bedre enn Super Amoled og er lettere å tyde. Men når det kommer til filmavspilling ser vi at sortnivået på Super Amoled er betraktelig bedre og gir bedre detaljer. Fargemetningen er også mye bedre. Men for all del – iPhone 4s skjerm er meget skarp og betraktelig bedre enn på 3Gs. Den er også bedre og jevnere belyst enn skjermen på Wave.

iPhone 4 har fått en kraftigere prosessor enn 3Gs i sin 1 GHz Apple A4, og det vises på responsen. Kameraet starter lynraskt, responsen i skjermen virker bedre og lasting av nettsider går betraktelig kjappere. Det har vært skrevet mye om tap av dekning når du holder iPhone 4 på en spesiell måte, og Apple selv har bekreftet problemet. Vi opplevde også at dekningen falt fra fem til én strek under testing, når vi holder telefonen i et fast grep med tommelen på venstre hjørne. Du må ikke klemme veldig hardt, men det er hardere enn under normalt bruk og altså ikke noe som vil være et problem i den daglige bruken.

Men alt i alt må vi si oss svært godt fornøyd med siste tilskuddet på epletreet, og med spesifikasjonene som er oppgitt, og det faktum at vi ikke opplevde dekningsproblematikken som et stort problem, er det klart at iPhone 4 fortjener en sekser på terningen.

Mer om
annonse