Til hovedinnhold

Den billigste mobilforsikringen er et plastdeksel

Men det skjuler både materialer og design i samme slengen.

Niklas Plikk, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Knuste mobilskjermer er overalt. Enten jeg er på bussen, på toget eller sitter ved en uteservering i sommersola er sjansene store for at en av mobilene i synsfeltet har stripe over skjermen, eller enda verre - et fullblods spindelvev som truer med å stikke eieren til blods.

Og det er skamdyrt å fikse. Alt mellom 2000 og 4000 kroner er vanlige priser for å reparere en slik skade når uhellet har vært ute.

Et mobildeksel kan være en billig forsikring for steindyre telefoner. Prisene har for lengst passert ti tusen kroner for de heftigste telefonene på markedet. Og vi nordmenn har det med å kjøpe noen av de dyreste modellene.

I den prisen ligger det selvfølgelig store mengder teknologi og ytelse. Men etter hvert som mobiler likner mer og mer på hverandre i bruk blir designen, farger og materialer stadig viktigere. Slik er det i hvert fall for meg.

Dermed føles det ekstra håpløst å umiddelbart dekke til det høyteknologiske kunstverket med et billig plastdeksel. Selv ikke mer påkostede materialer som ekte skinn eller deksler med metalldeler kan trekke estetikken helt til topps igjen. Telefonen har tross alt blitt tykkere og fått flere skjemmende kanter og sømmer.

Alle disse telefonene er forholdsvis flotte å se på, men spiller det noen rolle når designen er gjemt bort inni deksler?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mobildesign av glass og bekymringer

Telefonene som selger best i dag er seks til ni millimeter tykke, og er vanligvis dekket av glass foran og bak. En blank eller matt metallramme rundt gjør uttrykket komplett. Selv om det ikke er enorme forskjeller på design heller for tiden, er det som regel lagt ned mye tid og ressurser i å gjøre finpussen så god som mulig. Noe må vi jo få når vi betaler så mye for dingsene våre?

Men det skjer ofte noe idet vi kjøper dyre tinng. På vei til betalingen rammes mange av denne nagende tvilen. Enn om telefonen går i bakken? Allerede her blir mobilens påkostede ytre gradvis dekket av ekstra lag bestående av bekymringer og gummi.

Kort tid senere består gjerne handlekurven av to deler og ikke bare én.

Hvorfor må den være så glatt?

Det handler ikke bare om beskyttelse. Det handler også om at både glass og til dels aluminium er et svært glatte materialer. Dermed bruker vi også dekslene til å gi oss bedre grep på stadig større og glattere telefoner.

Men hvor mye av telefonen skal egentlig tildekkes?

Et deksel som bare går over baksiden av telefonen kan gi bedre grep, men vil ikke beskytte skjermen i alle sammenhenger. Noen slike deksler har lepper som stikker litt ut over og under skjermen, slik at det er dekselet som treffer et flatt gulv først. Men ute i det fri finnes det småstein og ujevnheter.

Flippdekselet kan både beskytte, irritere og noen ganger være gjøre mobilen aklkurat uhåndterlig nok til at den får seg en ekstra tur i bakken.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Belteholder anno 2019

Flippdekslene er for de av oss som vil være så sikre som mulig på at telefonen overlever. Her kan den dyre tingesten lukkes helt inne.

Det er mulig dette er en vrangforestilling bare jeg har, men jeg oppfatter flippdeksler på mobiler i 2019 som omtrent like «kult» som belteholder til Nokiaen var i 1998. Men moter har en tendens til å gå meg hus forbi, så det skal ikke helt utelukkes at noen faktisk kjøper dem fordi det er rått med flippdeksel.

Uansett er det også et sett praktiske utfordringer med disse dekslene som man ikke har med et en vanlig plastskive til å dekke baksiden. Med dekselet helt åpent legges lokket inntil baksiden. Da går det ikke an å fotografere som vanlig. I stedet må «permene» i den hippe og kule mobilboka være helt utbrettet når øyeblikket skal fanges.

Det ser femten prosent mer enn passelig idiotisk ut, og du har kanskje lagt merke til folkene som fotograferer mens de holder det som ser ut som en stor plate mellom begge hendene.

Den svikefulle beskyttelsen

Æsj, hvordan gikk nå dette, da? Inntil mobilen er løftet og inspisert er alle muligheter åpne.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen ulempe med flippdekselet er at det rett og slett kan bidra til at telefonen oftere går i bakken. Bevegelige deler som støtt må brettes ut og sammen igjen er prima jaktmarker for min indre klossmajor klossforsvarsminister.

Klassikeren for min del er at jeg forgjeves prøver å håndtere bæreposer, nøkler og telefon på en fornuftig måte. Flyveturen starter gjerne midtveis i et forsøk på å åpne dekselet for å finne ut hvorfor telefonen laget lyd.

Når dekselsviket er et faktum og mobilen går inn for landing kommer det andre sviket; det er ikke alltid flippdeksler holder seg lukket når en telefon flyr. I stedet sprer telefonen sine vinger og lander med smørsida ned.

Mange har nok kjent på den samme følelsen etter en slik hard landing. Schrödingers skjerm. Inntil vi får sjekket tilstanden kan den være både knust og hel på samme tid. Heldigvis blir mobilglasset stadig bedre og tåler mer og mer, så totalhavariet forekommer muligens litt sjeldnere i dag enn for få år siden.

Like greit å klare seg uten?

Noen få blant oss misliker deksler så sterkt at de bærer mobilene sine helt ubeskyttet. En del av dem tar gjerne debatten og proklamerer med et smil at de har betalt gode penger for designen, og at det gir lite mening å dekke den til.

Og det er jeg jo egentlig helt enig i. I hvert fall hver gang jeg brekker telefonen min ut av flippdekselet sitt for å se på den i noen minutter.

PS! Det finnes heldigvis et valg for deg som både vil beskytte telefonen og beholde designen synlig. Du får kjøpt skjermbeskyttere i herdet glass som du omtrent kan slå med hammer uten at mobilskjermen knuser. De samme kommer ofte med tilsvarende glassdeksel til baksiden. De mest kjente merkene koster ganske mye, men det finnes billigvarianter til en femtilapp på eBay som gjør omtrent samme nytte. Den viktigste ulempen med denne typen beskyttelse er at berøringsfølsomheten går litt ned.

Mer om
annonse