Til hovedinnhold

Utnytt SkyDrive fullt ut

Microsofts skytjeneste kan ting som ingen andre kan.

Hardware.no/Shutterstock 94649074

Apple har sin iCloud, Google sin Google Drive, og med Windows 8.1 integrerer for første gang også Microsoft sin SkyDrive skikkelig i deres operativsystem.

SkyDrive er som navnet hinter til en skylagringstjeneste på lik linje med Dropbox, JottaCloud, Mega og resten av bøtteballetten. Men mange tenker kanskje at SkyDrive bare er enda en aktør som vil lagre filene dine i skyen. Slik er det ikke, og SkyDrive har faktisk en rekke fiffige funksjoner som du ikke finner like enkelt hos konkurrentene.

Det er ikke nødvendig, men har du plenty med plass er det i alle fall mulig å lagre filene lokalt.

Blant annet støtter SkyDrive såkalte plassholder-filer. Dette vil si at filene du har lagret på din skykonto ikke nødvendigvis lastes ned til din lokale maskin. Plassholderfilene ligger der pent og pyntelig når du åpner SkyDrive-appen eller navigerer dit fra utforskeren, men selve innholdet av filene lastes ikke ned før du faktisk dobbeltklikker på filene for å se inneholdet deres.

Slik kan du i teorien ha flere hundre gigabyte med filer liggende på SkyDrive sine servere og fortsatt ha muligheten til å åpne dem fra din egen maskin, uten at du bruker med enn et par prosent av denne lagringsplassen lokalt.

Dette fungerer naturligvis på samme måte for bilder. I stedet for å kaste bort masse lokal lagringsplass til fotoalbumene dine, lager SkyDrive heller store forhåndsvisninger av dem. Ikke før du faktisk aksesserer et bilde, lastes det ned i sin fulle prakt.

Disse funksjonene kan være rene livredderne nå som de fleste nye datamaskiner og smarttelefoner kun leveres med forholdsvis små SSD-er. Om du derimot ikke har sansen for denne funksjonen, eller har en treg nettlinje, kan du også skru på «frakoblet-modus» for å laste fullversjonen av filene dine ned til disken din – enten for hele mapper, eller enkeltfiler.

Alt i skyen

Ved å flytte plasseringen til skrivebordet inn i SkyDrive har du det alltid med deg.

Om du skifter på arbeid mellom flere forskjellige maskiner, er sjansen stor for at du minst en gang har glemt deg helt bort og dratt fra filene du bare midlertidig hadde lagret på skrivebordet ditt. Dette trenger aldri å skje igjen, for med SkyDrive kan du legge hele Windows-skrivebordet ditt opp i skyen, slik at filene som ligger der også blir trygt sikkerhetskopiert og synkronisert på tvers av maskinene dine.

Alt du trenger å gjøre er å finne skrivebordsmappen under din brukermappe og flytte denne til SkyDrive. Når du har lokalisert din brukermappe, som finnes under «C:/Users/», åpner du høyreklikkmenyen og velger «Egenskaper». Under «Plassering»-fanen finner du muligheten til å flytte standardlokasjonen til skrivebordet. Du velger deretter å lagre skrivebordet ditt inne i SkyDrive-mappen din.

Ikke bare er du nå sikret mot å gå fra midlertidige jobbfiler, du har som ved et trylleslag også fått muligheten til å ha flere skrivebord på samme maskin.

Legg bibliotekene dine i skyen.

Dette kan du så klart ta ennå et steg lenger. Den kjekke biblioteksfunksjonen som først ble introdusert i Windows 7, lar deg som kjent samle filer og mapper fra flere ulike disker og plasseringer på disken, til ett sted. Og akkurat som med skrivebordet, kan også bibliotekene dine legges i skyen. Slik kan du for eksempel sikre rask og enkel tilgang til alle bilder som du har samlet i biblioteket fra flere plasseringer. Alt du trenger å gjøre er å opprette en ny «Skybilder»-mappe, legge denne innenfor SkyDrive-mappen, og inkludere «SkyBilder»-mappen din blant bibliotekene.

Du kan legge mapper til biblioteket ditt ved å gå til bibliotekmappens egenskaper, og velge «Legg til». Om du har flere mapper kan det også være lurt å sette den nye skymappen din som standard lagringsmappe for bilder. Dette kan du også gjøre i bibliotekets egenskaper-boks. Da sparer du mye tid på å manuelt velge riktig mappe neste gang du skal lagre et bilde. Samme prosedyre kan gjøres både med film-, dokumenter-, og musikk-biblioteket.

Du kan hente filer fra alle maskinene su har installert SkyDrive på via nettleseren din.

Som om ikke de overnevnte funksjonene skulle sikre god og fleksibel tilgang til filene dine, har SkyDrive et siste triks i ermet, og dette er ikke er dårlig et heller. Om du har lagt til Microsofts skylagringsløsning på flere enn én PC, kan du, så lenge maskinene er skrudd på og tilkoblet Internett, nemlig rote igjennom inneholdet på hele harddiskene deres via nettleseren din. Snakk om å redde skinnet om du skulle ha glemt å ta dra med deg regnskapstallene til jobbpresentasjonen – eller hendig om en plutselig skulle få anledning til å vise frem skrytebildene av nybilen, mens kollegaen leter gjennom alle maskinene sine etter regnskapet.

SkyDrive ligger der enten du bruker den eller ei.

Bare i veien?

Det siste tipset er for deg som til tross for disse funksjonene ikke føler for å omfavne Microsofts skylagringsløsning. For enten om du allerede er med i en annen skylagringsklubb, eller bare foretrekker å ta tiden til hjelp og sende e-post-vedlegg, brenne CD-er og fikle med minnepinner, er det lite som er så irriterende som å dag etter dag måtte stirre inn i overflødige systemfunksjoner du aldri bruker. Selv om SkyDrive er blitt en såpass integrert del av Windows 8.1, er det nemlig likevel håp om du vil hive røkla ut av syne.

Alt du trenger å gjøre for å fjerne SkyDrive fra filutforskervinduets venstremarg for godt, er å foreta en liten justering av registeret. Dette kan du enkelt gjøre ved å kjøre denne register-filen på maskinen din. Den fjerner alle referanser til SkyDrive i filutforskeren etter at du enten logger ut av kontoen din, eller foretar en omstart av «explorer.exe». Om du noen gang skulle ønske tjenesten tilbake, kan du kjøre denne lille filen, som reverserer endringene.

Om du er bekymret for personvernet i skyen kan BitTorrent Sync være noe for deg:
Her lagres filene dine kun på dine maskiner, og med knallhard kryptering »

annonse