Sikkerhetskopiering er langt enklere enn du tror
Du er i gang på to minutter.
Innhold
Med mer og mer av livene og minnene våre i digital form, er det klart at det er viktig å ta godt vare på dataene våre. Det å ha en sikker kopi av det aller viktigste burde derfor være en selvfølge, men dette er et punkt som ofte skoftes – det kan alltid drøyes til neste uke, eller etter ferien. Men hvis din PC blir blir stjålet eller ødelagt i mellomtiden, hjelper det jo lite med fine planer.
Vi vet forresten også godt hvorfor du kvier deg. Det å sette opp sikkerhetskopiering er jo komplisert, tar lang tid, krever tredjeparts programvare og tilgang til en dataguru, ikke sant?
En gang i tiden kan det kanskje ha vært slik, men nå er det egentlig blitt såre enkelt. Det bør ikke ta deg mange minuttene å sette opp, selv for deg som kanskje ikke er av de aller mest drevne databrukerne.
Alt du trenger er en harddisk
Poenget med sikkerhetskopiering er å ha viktige data på flere disker, som også gjerne kan være på forskjellige steder. Skulle så dataene på en eller annen måte bli borte eller ødelagt, vil du kunne berge deg ved å hente de inn igjen fra sikkerhetskopien.
For dette trenger du en ekstra harddisk eller SSD. Å ha en sikkerhetskopi på den samme fysiske disken lite gjennomtenkt – om den blir ødelagt. Både en ekstern harddisk eller sekundær intern harddisk kan ta en slik backupjobb.
Er du tilkoblet et lokalnettverk, kan du alternativt lagre sikkerhetskopiene dine på en delt nettverksplassering – for eksempel på en NAS, hjemmeserver eller annen datamaskin.
I denne artikkelen skal vi dog vise hvordan sikkerhetskopiering fungerer med en ekstern USB-harddisk. Dette har fordelen av å være et alternativ som gir mye plass for pengene – en liten USB 3.0-variant koster fra under en femhundrelapp i nettbutikkene. Det er også mulig å kjøpe et eksternt kabinett og putte inn en av dine gamle harddisker.
For OS X: Time Machine
Apples backupløsning Time Machine er godt likt av de fleste Mac-brukere, og med god grunn. Etter å ha plugget inn en ekstern harddisk til USB-porten, tar det bare noen få klikk å sette opp en fungerende sikkerhetskopiering.
Verd å merke seg med Time Machine, er at den som standard tar backup av alle dataene. Det betyr at harddisken det skal sikkerhetskopieres til minst bør ha like god kapasitet som lagringsplassen i datamaskinen. Det er dog mulig å fjerne enkelte filer og foldere dersom du ikke ønsker dem kopiert – dette finner du under «Valg»-knappen.
Ved første gangs oppsett vil det gjerne ta noen timer å kopiere hele sulamitten, men med det på plass, vil Time Machine gå over til inkrementell sikkerhetskopiering. Det vil si at det ved neste runde bare vil bli tatt backup av filer som har blitt forandret på fra forrige gang.
Time Machine lager en ny inkrementell sikkerhetskopi hver time, disse beholder den i 24 timer. Deretter beholder den en daglig sikkerhetskopi for den siste uken, og til slutt en ukentlig kopi for hver eneste måned. Når den slipper opp for diskplass, vil de eldste backupinstansene slettes.
På bærbare datamaskiner oppretter også Time Machine «lokale øyeblikksstatuser», der små sikkerhetskopier blir lagret lokalt så lenge det er plass – med en bærbar PC er du jo ikke alltid koblet opp mot en ekstern harddisk eller nettverk.
Bla deg tilbake
Som jo navnet hinter til, kan Time Machine ta deg bakover i tid – for eksempel til en tid da din klåfingra nevø ikke hadde slettet alle feriebildene dine.
Programmet lar deg på en elegant måte «spole» bak- og fremover i tid for å finne det du er ute etter. Du kan kikke og bla, mens forhåndsvisning lar deg få se innholdet i filene. Det er også mulig å søke etter filer eller mapper.
For Windows 8: Fillogg
Mye har blitt sagt om Microsoft Windows 8 over det siste året, spesielt rundt berøringsgrensesnittet og den manglende startknappen. Dessverre har dette også betydd mindre fokus på ting som virkelig betyr noe, deriblant den nye sikkerhetskopieringsfunksjonen Fillogg. Navnet synes vi er litt misvisende – på engelsk heter det File History, noe som er noen hakk mer forklarende.
Fillogg er kort fortalt veldig enkel å sette opp og går ubemerket i bakgrunnen, der den bruker svært lite ressurser. Backupopplevelsen står egentlig ikke tilbake for det du får med Time Machine i OS X, så Apple-brukere har ikke lenger noen grunn til å flire av sikkerhetskopieringen i Windows.
Fillogg er i likhet med Time Machine avslått som standard dersom datamaskinen din kun har én harddisk eller SSD.
Under fem klikk
Når du plugger inn en ny USB-enhet i Windows 8 kan det være at du får opp dialogen til høyre. Trykker du «Konfigurer sikkerhetskopiering» blir du tatt rett til Fillogg-siden i Windows' kontrollpanel. Skulle den ikke dukke opp, finner du også Fillogg-siden ved å klikke deg inn under «System og sikkerhet» i kontrollpanelet.
Har du flere harddisker å velge mellom, eller vil lagre til en nettverksdisk, klikker du «Velg stasjon» i listen til venstre. Ellers er det bare å trykke på «Aktiver», og det hele er i gang.
Fillogg vil som standard kopiere filer fra biblioteker, skrivebordet, kontakter, favoritter og SkyDrive. Dette burde inkludere de aller fleste personlige filene dine, hvis du da ikke er av dem som liker å legge disse på spesielle steder. I så fall bør du vite at det er grei skuring å legge til – eller for den saks skyld fjerne – mapper og plasseringer.
Den observante leser vil se at Fillogg ikke rører programmer, innstillinger eller filer fra selve Windows. Dette betyr at du ikke kan bruke sikkerhetskopien til å gjenopprette datamaskinen, men til gjengjeld sparer det mye plass. Dessuten lager det ikke så mye kluss som du kanskje tror. Windows 8-innstillingene følger jo nå i stor grad Microsoft-kontoen den er knyttet opp mot, og de fleste PC-er leveres nå med en gjenopprettingspartisjon, som kan tilbakestille hele sulamitten til fabrikkny tilstand.
Med dine personlige filer trygt på en annen harddisk, burde det da ikke ta så alt for lang tid før du er oppe og kjører igjen.
NB: Hvis du er redd for at gjenopprettingspartisjonen skal gå tapt i et diskkrasj, kan du i Windows 8 også lage en gjenopprettingsstasjon med en USB-minnepinne på minst 16 GB. Søk etter «opprett en gjenopprettingsstasjon» i kontrollpanelet og følg instruksene.
Flere versjoner
Som navnet hinter mot, passer også Fillogg på å lagre forskjellige versjoner av filene dine. Dette er spesielt kjekt for deg som jobber med dokumenter over tid, og plutselig skulle angre på det som har blitt forandret på de siste dagene.
Windows 7-brukere vil ha en lignende, men ikke sammelingnbar funksjon med «skyggekopier», der du også kan hente frem gamle versjoner av dokumenter og filer som har blitt forandret på. Men disse skyggekopiene har et par svake sider: Ikke kan du bestemme hvor ofte de skal lagre nye versjoner, og de ligger på den samme harddisken som originalfilene. Går den disken dunken, mister du alt.
En slik versjonsfunksjon finnes også på OS X for Mac.
Fillogg lagrer på sin side på en helt annen disk, og kan konfigureres til å lagre kopier så ofte som hvert tiende minutt. Har du nok diskplass, kan du også fint beholde alle lagrede versjoner til evig tid.
En ulempe med Fillogg kontra skyggekopier er dog at dersom en fil forandres på, lagrer Fillogg en helt ny fil, ikke bare forandringene i fila. Så hvis du forandrer hyppig på store filer og har en ganske aggressiv loggfrekvens, kan det fort kreve en del plass.
Fungerer også fint frakoblet
Vi har allerede nevnt at Fillogg krever en nettverksplassering eller ekstra harddisk, men det betyr ikke at hele sulamitten går i stå når du kobler deg fra hjemmenettverket eller lar den eksterne harddisken bli igjen hjemme.
Som med Time Machine i OS X vil Fillogg nemlig bruke den lokale harddisken til et mellomlager. Hvor mye plass som skal settes av velger du til en viss grad selv, under «Avanserte innstillinger». Det er for øvrig også her du setter lagringsfrekvens, samt hvor lenge du ønsker å beholde historikken.
Dette betyr for øvrig at du kan bruke den samme eksterne harddisken til flere datamaskiner. For å synkronisere, er det egentlig bare å koble den til når det passer.
Finne gamle filer
Filgjenoppretting fra Fillogg kan i hovedsak gjøres på fire måter. Den første er å klikke «Gjenopprett personlige filer» fra Fillogg-siden i kontrollpanelet. Da får du opp en oversikt over lagrede mapper og filer, sammen med tid og dato – det er som å bla i utforskeren. I tillegg har du en søkefunksjon.
Filene gir deg også forhåndsvisning, noe som gjør det langt enklere å finne det du er ute etter. Dersom en fil finnes i flere versjoner, vil du kunne bla deg mellom dem.
Så er det bare å velge filene du vil ha gjenopprettet, og klikke den grønne knappen nederst.
En annen metode er å bruke filutforskeren til å finne akkurat den fila du vil hente ut i en annen versjon. Trykk på «Logg»-knappen, og bla fram eller tilbake til den versjonen du er ute etter.
Filgjenoppretting kan naturligvis også gjøres fra en PC der Fillogg ikke er satt opp ennå – som typisk vil være etter at du av en eller annen grunn har vært nødt til å reinstallere operativsystemet.
Til slutt må vi nevne at det også er mulig å gå direkte inn på disken det lagres til. Alle filene befinner seg i en mappe kalt «FileHistory», og vil kunne hentes direkte derfra.
For Windows 8 og 7: Som i Windows 7
Microsoft mener at Fillogg er den bedre måten å fikse backupen i Windows 8 på, men det vil også være noen som heller foretrekker måten det gjøres på i Windows 7. Derfor har Microsoft også beholdt filgjenoppretting for Windows 7. Ja, nå snakker vi faktisk om en funksjon i Windows 8 som heter «Filgjenoppretting for Windows 7».
Dette er som du forstår det samme som backupfunksjonen «sikkerhetskopiering og gjenoppretting» i Windows 7, så denne kjappe gjennomgangen passer da for begge operativsystemene.
Filgjenoppretting for Windows 7 er litt mer omfattende og krever noen museklikk mer enn Fillogg. Du har også valget mellom å lage en fullstendig systemavbildning, eller mindre sikkerhetskopier som ikke nødvendigvis trenger å inneholde absolutt alt av filer.
Rubbel og bit
«Opprett en systemavbildning» til venstre lar deg lage en kopi av hele operativsystemet, inkludert alle filer, innstillinger og programmer. Dette er kjekt dersom du må låne den bort til unger som tror de er hackere, eller må sende PC-en på reparasjon – da aner du jo ikke hva du får tilbake.
Dette «bildet» av datamaskinen vil lagres som én stor fil, slik at du kan gjenopprette alt til nøyaktig slik det var. Det gjør det hele veldig enkelt, selv om det ikke alltid er så veldig praktisk. Du kan nemlig ikke hente ut enkelte filer eller mapper, dersom du ikke er interessert i en fullstendig tilbakerulling av systemet. Det er alt eller ingenting.
Vanlig sikkerhetskopiering
Ved siden av systemavbildningen har du vanlig sikkerhetskopiering, og dette er mer fleksibelt. Her kan du igjen velge om du vil la Windows tenke for deg, eller om du vil plukke bibliotek og mapper selv. Også her kan du inkludere en systemavbildning, slik at du kan bruke backupen til å gjenopprette datamaskinen dersom det skulle bli nødvendig.
For å komme i gang er det bare å trykke «Konfigurer sikkerhetskopiering» og deretter velge harddisken eller eller nettverksplasseringen du vil legge sikkerhetskopien på. Første gang du kjører sikkerhetskopieringen kan det ta litt tid, men deretter tar datamaskinen inkrementell backup, som jo er kjappere.
I forhold til Fillogg er det dog ikke like raskt, og tidsplanleggeren lar deg sette automatisk backup til maks én gang daglig. En annen ting er at det på langt nær er like enkelt å hente ut enkeltfiler – du kan bla eller søke etter dem, men det er ingen forhåndsvisning av hva filene inneholder.
Få det tilbake
Gjenoppretting av sikkerhetskopierte filer gjør du enkelt og greit fra «Filgjenoppretting for Windows 7»-panelet. Klikk på «Gjenopprett mine filer»-knappen for å begynne. Merk også at du kan velge en tidligere enn siste dato, dersom du ønsker dette.
Skylagring kan også være et alternativ:
Slik lagrer du filene dine helt anonymt i nettskyen >>>